Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Az gelişmiş erkek kafasının cinsel şiddeti meşrulaştıran ıskarta bakış açısı: Kadınlar bu kadar açık giyinmese…

        Pakistan Başbakanı İmran Han, kadınları ülkedeki tecavüz salgınının sorumlusu kılan tanıdık cümleyi şöyle kurdu: “Eğer bir kadın pek az kıyafet giyiyorsa, bunun böyle şeylere alışık olmayan erkekler üzerinde etkisi olur, eğer robot değillerse…”

        Pakistan’da eğer mağdur polise gitmeyi gözü yerse günde en az on tecavüz vakası kayıtlara geçiyor. Ancak siyasal iktidarın başındaki adam kadınları cinsel şiddete taammüden davetiye çıkaran, erkekleri de zavallı kurbanlar olarak gören algıyı besliyor.

        İmran Han, böylelikle hızlı partileyen kadın fatihi playboy kimliğinden, geleneklere bağlı dindar ve muhafazakar politikacı profiline doğru başkalaşımı tamamlamış bulunuyor, aklınca! Doğal olarak derin bir ikiyüzlülüğe batıp çıkarak…

        O arkaik kafanın eğitimi Pakistan’ın radikalizmi besleyen medreselerinden değil, Oxford’dan felsefe ve siyaset bilimi, uluslararası yıldızlığı kriket sahalarından, playboyluğu Londra’nın gece kulüplerinden, karşı cins portföyü aristokrasi, sosyete ve eğlence aleminden. Pakistan’ın daha modern zamanlarında, sportif başarının yanı sıra uluslararası jet set hayatıyla bir milli şöhret.

        O gün bugündür tek tutarlı tarafı; “Bir Müslüman olarak alkol kullanmam” sözü. Ivana Trump’tan Jeffrey Epstein’ın şimdi ABD’de hapiste olan meşhur madamı Ghislaine Maxwell’e, partilerde birlikte göründüğü kadınların yanında eli hep su ya da meyve suyu kadehli. 1992’de milli takımı dünya şampiyonluğuna taşırken elinde kriket sopası, şimdi başbakanlık koltuğunda elinde tespihle. Muhalefete ve kadın örgütlerine göre dinibütünlük rolünü tamamlayan bir aygıt.

        REKLAM

        İmran Han’ın metamorfozu, en çarpıcı biçimde evliliklerinde vücut buluyor.

        İlk karısı İngiliz gülü milyarder kızı Jemima Goldsmith, dini nikahı Paris’te resmi nikah Londra’da, sosyal çevresine Prenses Diana dahil. 1995’te evlendiği Jemima ile dokuz yılda boşanıyor, sonrasında sayısız gönül macerası arasında Liz Hurley de var.

        İkinci karısı BBC’nin hava durumu sunucusu Reham, onunla dini nikahta dua ederken görülüyor. Üçüncü ve mevcut karısı Büşra Khan ise çarşaflı olduğu için gerdek gecesine kadar yüzünü görmemiş. Büşra hanım, İmran Han’ın ruhani şifacılığından zevceliğine geçiş yapmış, birlikte umre ziyaretlerine gidiyorlar.

        GECE KULÜBÜNÜN İŞLEVİ!

        İmran Han’ın tecavüze gerekçe açıklamasında satır araları önemli. Belli ki uygar davranış biçimlerini kendi ülkesine yakıştırmıyor. Diyor ki; “Bizde diskolar, gece kulüpleri yok. Burada tamamen bambaşka bir toplum ve yaşam biçimi var. Eğer toplumda baştan çıkarıcı, kışkırtıcı bir hal varsa, o genç erkeklerin de gidecek hiçbir yeri yoksa, bunun toplum üzerinde bazı etkileri olur.“

        Disko ve gece kulüplerinin cinsel saldırıları önleyen bir işlevi mi oluyor yani? Bu bakış açısıyla belli ki, geçmişteki hızlı yaşamını salt kendine has bir ayrıcalık olarak görüyor. Ağzında gümüş kaşıkla doğmuş bir üst orta sınıf mensubu olarak. İmran Han üç yıldır iktidarda, anlattığı toplum yapısını değiştirmek yerine, kendisini değiştirmeyi tercih ediyor. Ya da öyleymiş gibi yapıyor.

        “Bir zamanlar ben de melek değildim ama seks sembolü olmak istememiştim“ gibi bir açıklaması mevcut. Ancak o “bir zamanların“ hangi zaman olduğu tartışmalı. Çünkü kendi kurduğu Tahrik-i İnsaf partisinin başında aktif siyasetin içindeyken 2014’te evlenip sekiz ayda boşandığı Reham’a göre İmran Han, Bollywood yıldızlarıyla düşüp kalkarak karısını aldatıyor, dört Hintli kadından gayrı meşru çocukları var.

        REKLAM

        Reham’ın boşanma sonrası yazdığı kitapta öne sürdüğü bu iddianın ne kadarı doğru bilinmez ama, ABD’deki babalık davası sonucu resmileşmiş bir evlilik dışı kızı var İmran Han’ın. İlk evliliğinden önce İngiliz Sita White’dan olan kızı Tyrian Jade’i uzun süre reddediyor. Şimdi 29 yaşında olan kız annesini kanserden kaybedince Jemima sahip çıkıyor, üvey kızım diyerek. İmran Han’dan olan oğulları Kasım, Süleyman ve Tyrian’la birlikte gittikleri aile tatillerinden fotoğraflar paylaşıyor.

        ERKEKLERDEN DE TEPKİ VAR

        İmran Han’ın cinsel suçlara kılıf bulan sözleri nedeniyle Pakistan’da kadınlar infial halinde, “Ya özür dile ya istifa et“ çağrıları yükseliyor. Cinsel şiddet mağdurları, saldırı anında üzerlerinde olan kıyafetleri sergiliyorlar sosyal medyada. Çoğu Pakistan’ın geleneksel giysisi olan şalvar kamez. O giysileri alıp protesto eylemine de gidiyorlar.

        Zaten İmran Han’ın kadınları suçlayan tavrı çok da yenilik değil. Girizgahı geçen nisan ayındaki açıklamasıyla yapmıştı. “Kadının iffeti onu tecavüzden korur. Her erkek irade gücüne sahip değildir, edep elden giderse bunun sonuçları olur“ diyerek yine örtünmeyenleri hedefe koymuş, erkekleri mazur göstermişti.

        Şimdi erkekler de tepkili; “Erkek robot değilse…“ sözüne atfen “Ben robotum“ paylaşımlarında bulunuyorlar. Çünkü onlar da ağır hakarete, aşağılamaya maruz kalmış durumda. Muhalefetteki Pakistan Halk Partisi‘nden kadın senatör Sherry Rehman, “Pakistan’ın dünyanın en geniş yapay zeka nüfusuna sahip olduğunu bilmiyordum“ diyerek dalgasını geçiyor; erkeklerin büyük çoğunluğu cinsel saldırgan olmadığına göre!

        Bangladeşli insan hakları aktivisti feminist yazar Teslime Nesrin ise İmran Han’ın üst tarafı çıplak bir fotoğrafını bırakıyor sosyal medyaya; “Eğer bir erkek pek az kıyafet giyiyorsa, bunun kadınlar üzerinde etkisi olur, eğer robot değillerse…” notunu iliştirerek.

        Jemima Goldsmith, nisandaki açıklamayı kastederek “Of, yine mi?“ diye tweet atıyor. İmran Han’ın oğullarının annesi de “az giyiniyor“ dediği kadınlardan. Boşanma sonrası dost kaldıkları biliniyor. 2018’de başbakanlık menziline girmesini sosyal medyadan sevinçle kutlamıştı Jemima. Ama o az giyinen kadın henüz 21 yaşındayken aşık olduğu 42’sindeki adamla evlenebilmek için Müslüman olmuş, kocası siyasete atılırken Lahor’a yerleşmiş, Pakistan’ın geleneksel giysilerine bürünmüş, Urduca öğrenmiş ve sosyal projelere yönelmişti. İmran Han 2018’de üçüncü evliliği yapınca nereden nereye paylaşımları gırla gitmişti. İşte bu mesela…

        Jemima Goldsmith, Lahor’un siyasi atmosferine ayak uyduramadığı gerekçesiyle boşandıktan sonra da sosyete hayatına dönmedi, UNICEF elçisi olarak Afgan mülteciler için çalıştı, Filistin mülteci kamplarına gitti, Pakistan Özgürlük Hareketi'ni kurdu ve Keşmir'de depremzedelere yardım faaliyetine katıldı. Afganistan ve Irak işgaline karşı da kampanya yürüttü.

        Bu ortamda Pakistan’ın cinsel şiddet salgını yerli yerinde duruyor. Aktivistlere göre tecavüzlerin büyük çoğunluğu kayıtlara geçmiyor. Çünkü mağdurlar, saldırının sorumlusu olarak görülmekten, hatta aile namusuna leke sürdükleri gerekçesiyle öldürülmekten korkuyorlar.

        Bitmedi! İktidarı eleştiren kadın gazeteciler de troller tarafından tecavüzle tehdit ediliyorlar. Ne de olsa icazet var.

        Diğer Yazılar