Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yıllar önce Tan Sağtürk “Bildiğim eşcinsel futbolcular var” deyiverince infiale varan utanç verici tepkilere tanık olmuştuk. Hele rahmetli Turgay Şeren ile Tanju Çolak’ın homofobik çıkışlarından bir Galatasaraylı olarak çok utanmıştım.

        Şeren “Futbolcular böyle çirkin bir özelliği benimsemez. Çirkin yalanlarıyla sporcuları töhmet altında bırakmasın, eşcinsellerin isimlerini açıklasın” diyerek bale sanatçısını mahkemeye vermekle tehdit etmiş, Tanju ise “Hayatımda homoseksüel futbolcuya rastlamadım. Bildiğini açıklasın. Kendisini bizimle karıştırıyor” diyerek aklı sıra Sağtürk’e hakaret etmişti.

        Galatasaray camiasından bu nefret içerikli açıklamalara kınama geldiğini hatırlamıyorum. Gerçi iki ismin o dönem kulüple aktif bir bağı yoktu ama neticede ikisi de sarı kırmızılı formayla efsane olmuştu.

        Neyse ki dünya değişirken Galatasaray da değişti. Taylan Antalyalı’nın onur paylaşımı nedeniyle uğradığı saldırıları “demokratik eleştiri sınırları dışında” diyerek kınayan kulüp bununla yetinmedi, futbolcusunun yanında durduğunu ve onunla gurur duyduğunu da kuvvetlice vurguladı. Taylan, linç nedeniyle pride tişörtlü postu kaldırdığı halde kulüp inisiyatif aldı.

        REKLAM

        Hele açıklamayı yapan kulüp sözcüsü Remzi Sanver’in “Değerli sporcumuz Sayın Taylan Antalyalı” şeklindeki zarif retoriği saldırılara öfkeli herkesi mest etti. Zaten GS’nin sosyal medyada Taylan imajlı “Günaydın” mesajı daha sabahtan bu desteğin habercisi olmuştu.

        Onur haftasında LGBT artı hareketine ayrımcılığa karşı eşitlik, özgürlük ve hoşgörü (bu tabiri üstten baktığı için sevmiyorum ama homofobiye karşı söylemin bir parçası maalesef) selamı gönderen Taylan Antalyalı’ya “milli takıma alınmasın” diye çemkiren oldu, oyun sahasından ise pek destek gelmedi. Ancak kurumsal bağlamda olduğu gibi uluslararası sahalarda da yalnız değil Taylan. İşte Avrupa Şampiyonası’nda gökkuşağı renklerinde kaptanlık pazubandı takan çeşitli ülkelerin millileri. Bu dışavurum, ayrımcılığa karşı çıkan sayın futbolcuların gey olmasını gerektirmiyor.

        Homofobinin en kuvvetli nefreti saçtığı alanlardan biri futbol. Örneğin Almanya eşcinsel dışişleri bakanından belediye başkanlarına cinsel yönelimini açıklayan nice siyasetçi gördü ama sıra futbola gelince iş değişiyor. Alman Milli Takımı’nın kalecisi Manuel Neuer’in gökkuşağı pazubandı takması aşırı sağı ifrit etti mesela. Irkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden eleştiri geldi.

        Ancak artık zamanlar değişiyor.

        Macar meclisinden geçen homofobik yasayı protesto amacıyla Almanya – Macaristan maçında Münih Allianz stadının gökkuşağı renklerinde ışıklandırılmasına siyasi diye izin vermeyen UEFA’ya Avrupa’nın batı yakasından partiler üstü sert eleştiriler yükseldi. Bu ortamda Alman oyuncu Hummels maç öncesindeki basın toplantısına sponsor firmanın “Aşk birleştirir” yazılı rengarenk tişörtüyle çıktı. 2:2 biten maçın son golünü atan Bayern Münih’li Goretzka, Macar taraftarların bulunduğu tribüne elleriyle kalp işareti yaparak mesaj verdi. Kara giysili o tribünden “Deutschland, Deutschland homoseksüel” tezahüratları yükselmişti.

        Almanya Futbol Federasyonu’nun eski Başkanı Theo Zwanziger zamanında, “Cesur futbolcular çıkıp gey olduğunu açıklasın, ben arkalarındayım” demişti. Araştırmacılara göre Bundesliga veya diğer liglerde mutlaka eşcinsel oyuncular vardı ama futbolun maço ve arkaik yapısı nedeniyle ortaya çıkma cesaretleri olamazdı.

        Alman futbolcular şimdilik medyadaki mesajlarında ABD’deki Carl Nassib olayına gönderme yapıyor, “Bir gün belki Avrupa’da da aynı iklim yaşanır” diyerek destek grupları kuruyorlar. Hummels ve Goretzka bunun öncüleri.

        YENİ DÜNYA BİR BAŞKA DÜNYA

        Avrupa'da otorite marifetiyle bir statta istediğin renkte ışık bile yakamıyorsun ama Atlantik ötesindeki iklim bilindiği üzere daha cesaret verici…

        Amerikan Futbolu Ligi NFL’nin yıldız oyuncularından Carl Nassib geçen hafta gey olduğunu açıkladı. Futboldan da sert sporun ilk açık eşcinsel oyuncusu oldu; 28 yaşındaki Nassib bunun için 15 yıl beklediğini söyledi. Yürekli davranışından ötürü kendi kulübü Las Vegas Raiders dahil öyle büyük destek gördü ki, 94 numaralı forma satışları birkaç saat içinde tavan yaptı, en çok satanlardan Tom Brady’nin formasını bile geçti. Nassib outing onuruna, genç LGBT artı bireylere destek veren Trevor Projesi’ne 100 bin dolar bağışta bulundu.

        Henüz forma furyası başlamadan Las Vegas Raiders “Seninle gurur duyuyoruz Carl” diye açıklama yaptı. Kulüp patronu Mark Davis “2021’deyiz, onunla ilgili görüşlerimde en ufak değişiklik olmadı” diye demeçler verdi. Hatta rakip takım Los Angeles Chargers “Bazı şeyler rekabetten daha güçlüdür” diyerek selam gönderdi. Federasyon da kutladı ve “Umarız günün birinde LGBTQ eşitliği öyle sıradan hale gelir ki, haber değeri bile olmaz” denildi.

        Basketbol şöhretlerinden de kutlamalar geldi; en üst düzey reaksiyonu ise Beyaz Saray gösterdi. Biden, Nassib’in yanına kadın futbol liginden Washington Spirit’in Japon asıllı trans oyuncusu Kumi Yokoyama’yı da katarak cinsel kimliklerini açıkladıkları için kutlama mesajı yayınladı: “Gösterdiğiniz cesaretten ötürü sizinle gurur duyuyorum. Sizin sayenizde dünyada sayısız genç kendini yepyeni bir ışıkta görüyor.”

        Diğer Yazılar