Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Temmuz’un şukelalığını ve memleketin ahvalini bahane edip, ortaya en afilisinden kaçış trekking’i çıkardım, belki işinize yarar, olmadı ucundan bakarsınız diye…

        Madem iyi olamıyoruz; madem sesimiz içimize kaçıyor ve içimize de zilyon tane efkar oturuyor; madem -sadece- sosyal medyadan ahkam kesmelerin bir parçası olmaya devam ediyoruz; madem ‘yok yere mi delirdik’ diyen duvar yazılarının altında kadraja düşüyoruz; madem bugün internette bulunan ve hareket eden 540 milyar trilyon elektron, sadece 50 gram çilek ağırlığında; madem ‘çok fazla düşünüp, çok az hissediyoruz’ diyen Charlie Chaplin’e (her defasında inceden) göz kırpıyoruz; madem kafamız her daim güsel ve karışık kelamlarıyla meylere dalıyoruz; o vakit, ilk aşamada sokağın bir ucundan diğer ucuna bayır aşağı bırakıyoruz kendimizi (tabii hala kendimiz yerindeyse), ayarı şimdilik unutun, yokuş aşağı bırakın bakalım neler oluyor!? Bugün öylesine ortaya karışık bir şeyler olsun istedim. Kim bilir akıp giden olur, olmadı akanlardan dinleyenler olur diye dökülüyorum en temizinden! Pek şükela 206 kemik faniler, kısaca ortaya karışık bir güzergah çizelim istedim, belki birilerinin rotasına denk gelir de miss olur niyetine... (Şimdilik eyvallah!)

        Ne dinliyoruz?

        Cazcılara Miles Davis (trompet), blues’culara Little Walter (mızıka), punck rock’cılara Patti Smith, country severlere Johnny Cash (country), Lizeta Kalimeri - Salomi

        Ne okuyoruz?

        ‘Merhume’ (Murat Uyurkulak), ‘ Ve Eşek Meleği Gördü’ (Nick Cave), ‘Domuz Kırmak’(Etgar Keret), ‘Algı Kapıları / Cennet ve Cehennem’ (Aldous Huxley), ‘Seküler Çağ’ (Charles Taylor).

        Nereyi geziyoruz / sergi?

        Fikret Muallâ’nın, 1953, 1956 ve 1957 yıllarında, belirli aralıklarla kaldığı Paris Sainte-Anne Akıl Hastanesi’nde çizdiği desenler “Sainte-Anne Desenleri” adıyla 30 Ağustos’a kadar Operation Room Sanat Galerisi’nde görülebilir.

        Nereye gidiyoruz / keşif?

        *Tuzla Yat Kulübü: Şahsına münhasır yerlerden bir tanesi… İstanbul’un içinde fakat bir o kadar da dışındasınız. Yat kulübünün üzerinde bulunduğu arazi, 19. yüzyıldan kalma eski bir kız bir manastırı. Aynı zamanda İstanbul’un ilk limanı olan kulüpte, zamanında kaptanlar açık denizden geldikten sonra Mercan Koyu olarak adlandırılan bu koya demir atarlarmış. Ardından da bu topraklara sağ salim geldikleri için şükredip, dua ederlermiş. Daha önceki ismi Harun’s Paradise olan ve 12 kadem ahşap Dinghy tekneleri ile yarış organizasyonlarının gerçekleştirildiği bu mekan, artık Bozburun Yat Kulübü’nün İstanbul şubesi olarak adlandırılıyor. Sitesine girip incelerseniz, günü birlik de hafta sonu konaklamalı da ihya edecek seçenekleri görebilirsiniz.

        Nerede havalanıyoruz / terasta muhabbet diyenlere?

        *Mangerie / Adres: Cevdet Paşa Cad. No: 69, Bebek Tel: (0212 263 5199)

        *Mentha / Adres: Kamer Hatun Mah. Meşrutiyet Cad. No: 34, Beyoğlu, Tel: (0554 923 4043)

        Hangi kumsalda serinliyoruz?

        *Uzunya Beach / Adres: Demirciköy, Kilyos Tel: (0212 204 0733)

        *Burc Beach / Adres: (Boğaziçi Üniversite) Sarıtepe Kampüsü, Tel: (0212 203 0911)

        Hangi oyunları seyrediyoruz?

        *“Uşak, Kral ve Ötekiler”: 15-27 Temmuz, saat 21.00’de, Cihangir Bo Sahne’de. Yazan Süleyman Karaahmet, yönetmen Levent Özdilek, oyuncular Köksal Engür ve Merve Engin.

        *“Güneşin Sofrasında - Nazım ile Brecht”: 15-16-21-22-23-28 Temmuz, saat 21.00’de, Kadıköy Mahmut Paşa Konağı’nda. Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Erkal’a Tülay Günal eşlik ediyor. Piyanoda Yiğit Özatalay, viyolonselde Deniz Doğangün, klarnet ve saksafonda Çağdaş Engin yer alıyor.

        Hangi konserlere gidiyoruz / ajandaya not?

        *Skunk Anansie, Ocak ayında yayınlanan yeni albümü ‘Anarchytecture'ın turnesi kapsamında, 21 Temmuz'da Zorlu PSM’de.

        *Joss Stone, İstanbul Caz Festivali kapsamında, 23 Temmuz Cumartesi, saat 19.00’dan itibaren KüçükÇiftlik Park’ta.

        *Ne izliyoruz?

        *“Bayan Simone’a Ne Oldu?” (What Happened, Miss Simone?) 2015 yapımı, belgesel, biyografi. Akademi Ödüllü Liz Garbus’un yönetmen koltuğunda oturduğu belgesel, Amerikalı şarkıcı, piyanist ve insan hakları savunucusu Nina Simone'un hayatını anlatıyor.

        *“Ders” (The Lesson) 2014 Bulgaristan, Yunanistan yapımı filmin yönetmeni, senaristi Kristina Grozeva, Petar Valchanov, oyuncuları Margita Gosheva, İvan Burnev, İvanka Bratoeva.

        Diğer Yazılar