Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından Türkiye’de bazı şeylerin değişeceğini, değişmesi gerektiğini ifade etmiştik. En az 45 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz depremin yaralarını ulusça sarmaya çalışırken, ülkenin önündeki sorunların çözüm yeri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi de ulusal yas dolayısıyla 3 hafta ara verdiği çalışmalarına yarın başlıyor.

        TBMM’nin öncelikli gündeminde bulunan en önemli başlık, siyasi partilerin mutabakatıyla Deprem Araştırma Komisyonu kurulması… Bu konu üzerinde genel görüşme de yapılacak.

        Daha önce alt komisyondan geçen ve genel kurula getirilecek olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi de TBMM’nin diğer gündem maddesi.

        8 Eylül 1999 ve öncesinde işe başlayanlar emekli olabilecek. Prim gün koşulunu tamamlayanlarda yaş şartı aranmayacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra EYT’liler, ilk maaşlarını nisan ayında alabilecekler.

        CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İyi Parti Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu da toplanacak. İki milletvekili komisyona sözlü savunma verecek.

        Hafta içinde siyasi partilerin grup toplantıları da var. AK Parti grup toplantısına, depremden dolayı seyirci almayacak.

        BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ

        Depremden sonra ülkenin gündemi ve öncelikleriyle birlikte siyasetin gündemi de değişti. Seçime üç aydan az bir zaman kalmışken, gerginliği ve kutuplaşmayı körükleyen bazı yaklaşımlardan da imtina ediliyor. Bunlardan biri de başörtüsü meselesi...

        AK Parti grubunda yapılan değerlendirmede başörtüsüne anayasal güvence getiren teklifin, Genel Kurul’a getirilmemesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, TBMM gündemine getirilecek öncelikli konular belirlenirken, başörtüsü meselesi kapsam dışında bırakıldı. Bu süreçte, yeni bir gerginliğe ve kutuplaşmaya yol açacak bu düzenlemede AK Parti ısrarcı olmayacak.

        Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan anayasa değişikliği kanun teklifi, depremden önce TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilmişti. Teklifle, Anayasa'nın 24'üncü maddesine, bazı hükümler ekleniyor. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak.

        Teklif, evlilik birliğini, "Ancak kadın ile erkeğin evlenmesi ile kurulabilir" şeklinde yeniden tanımlıyordu.

        Türkiye yaralı bir şekilde seçime gidiyor. Ulusça kenetlenmemiz, birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Halkın hissiyatı böyleyken, siyasetin de bundan uzak kalması beklenemez.

        En azından ulusal meselelerde birlik ve beraberlik sergilenmesi, gerginliğe yol açacak yaklaşımlardan uzak durulması bütün toplumun beklentisi…

        Umarım, bu dönemde benzer adımlar atılmaya devam edilir…

        Diğer Yazılar