Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        28 Mayıs Pazar günü cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için Anayasa gereği seçmen bir kez daha sandığa gidiyor.

        İkinci tur seçime gidilirken ilk turda sonuçlanan TBMM seçimi kesin sonuçları açıklanmadığı için Meclis açılamadı ve milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayamadı.

        YSK’ya yapılan ve sonuçlanmayan herhangi bir itiraz da kalmadığı için siyasi partiler, YSK’nın takvimi bilerek geciktirdiğini savunuyor ve tepki gösteriyor.

        YSK’nın kesin sonuçları açıklamaması için herhangi bir neden veya gerekçe bulunmuyor.

        Bazı milletvekilleri il seçim kurullarından milletvekili mazbatalarını alıp parlamentoya gitti ve milletvekili rozetlerini de yakalarına taktı. Anayasa gereği milletvekili sayılabilmeleri ve yasama çalışmalarına katılabilmeleri için yemin etmeyi bekliyorlar.

        Bu arada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dışındaki bütün bakanlar da farklı seçim bölgelerinden milletvekili seçildi. Ancak hiçbiri il seçim kurullarına gidip mazbatasını almadı.

        Anayasa, yeni hükümet kurulana kadar eski hükümetin göreve devam edeceğini söylüyor ancak yine anayasa gereği bir kimse hem bakan hem de milletvekili olamıyor.

        Aslına bakarsanız milletvekili adayı olduklarında bakanların tamamının istifa etmesi gerekirdi.

        Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre bakanlar parlamento dışından atanıyor. Bir milletvekili bakan olarak atandığında milletvekilliği düşüyor.

        Seçimden önce milletvekili adayı olan mevcut bakanların seçilmeleri halinde bir süre hem milletvekilliği hem de bakanlığı aynı anda yapma riski olduğunu yazmış, bu durumda vekâlet vererek bakanlıktan ayrılmaları gerektiğini dile getirmiştim.

        O tarihlerde konunun uzmanları YSK’nın kesin seçim sonuçlarını açıklamayarak ikinci turun sonuçlanmasını bekleyebileceğini ifade etmişlerdi.

        Aynen dedikleri gibi oldu. Yüksek Seçim Kurulu, kesinleşmiş seçim sonuçlarını açıklamadığı için TBMM toplanamadı ve milletvekilleri yemin edemedi. Bu durumda görevdeki bakanlar, milletvekili seçilmelerine rağmen ikinci tur seçime de ellerindeki kamu gücü ve kamu imkânlarıyla girecek.

        TBMM İçtüzüğü gereğince, TBMM’nin ilk birleşimi, “Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00’te yapılması gerekiyor. YSK’nın, kesin sonuçları bugün açıklaması durumunda, pazartesi günü TBMM’nin toplanması söz konusu…

        İkinci tur seçimi kazanması durumunda cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinesini de çok geciktirmeden çarşamba günü açıklaması bekleniyor.

        YSK’nın bu kararında bakanların durumunun etkili olduğu ifade ediliyor. Böyle ise, ilk tur seçimde aldığı kararlarla vatandaşa güven veren YSK’nın bu tutumu, doğru olmadı…

        Diğer Yazılar