Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le yaptığı görüşme bir anda dikkatlerin ekonomi yönetimine ve iktidarın uyguladığı ekonomik programa çevrilmesine yol açtı.

        Mehmet Şimşek’in ismi bir süredir kulislerde dolaşıyordu ancak nerede, nasıl bir görev alacağı ya da görev alıp almayacağı konusunda belirsizlik vardı.

        Geçen hafta Reuters Haber Ajansı’nın yayımladığı bir haberde AK Parti’nin iki ay sonra yapılacak seçimlere yönelik hazırladığı seçim beyannamesinde birkaç yıldır sıkı sıkıya izlediği ekonomi politikalarına yer vermediği, bunun yerine beyannamede serbest piyasa kurallarına dayalı politikaların yer alacağı ifade edilmişti. Haberde, geleneksel politikalara geri dönüşte eski ekonomi bakanlarından Mehmet Şimşek'in adının öne çıktığı belirtilmişti.

        Benim, Hükümet kaynaklarıyla geçen hafta yaptığım görüşmelerde Mehmet Şimşek’in 20 Mart Pazartesi günü Ankara’ya geleceği, üstlenebileceği görevler için bir formül bulunacağı belirtilmişti.

        Pazartesi sabahı yaptığım görüşmelerde ise Mehmet Şimşek’in bir karar aşamasında olduğu ancak Ankara’daki ailesine zaman ayırmak ve kendi sağlığı ile ilgilenmek istediği, aktif siyasete atılmaya sıcak bakmadığı ifade edildi.

        Buna rağmen Şimşek’in ısrarlı tekliflere direnemeyeceği ve teklifleri geri çeviremeyeceği vurgulandı. Şimşek’i tanıyanlar özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir teklifi ya da daveti olursa Mehmet Şimşek’in buna, “hayır” diyemeyeceğini söylüyorlardı.

        Kendisine yakın isimler, mevcut tabloda ve şu aşamada Mehmet Şimşek’in ön planda olacağı bir göreve sıcak bakmadığını vurguladılar.

        Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mehmet Şimşek’in görüşmesi bir anda gözlerin buraya çevrilmesine yol açtı. Erdoğan-Şimşek görüşmesinin ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Mehmet Bey, Cumhurbaşkanımızla görüştü. Kendisi siyasetten ayrıldıktan sonra pek çok işle meşgul. İş dünyasıyla ilgili olarak yürüttüğü işler var. Mehmet Şimşek aktif siyaseti düşünmüyor. Aktif siyasi hayattan ayrılırken kararının bu yönde olduğunu ifade etmişti. Aktif siyaseti düşünmediğini ifade etti” dedi.

        Şimşek ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Son derecede samimi bir ortamda görüşme fırsatım oldu. Kendisine bu kabulleri çok teşekkür ederim. Kendi alanıma giren her konuda istenen katkıları vermeye her zaman hazırım” ifadelerini kullandı.

        PROGRAMA KATKI VERECEK

        Dünkü temaslarımda Mehmet Şimşek’in üstlenebileceği görevlerle ilgili bazı detaylara ulaştım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’e yeni dönemde görev vermeyi planladığı ancak şu anda Almanya’da sağlığı ile ilgili bir süreç yürüten Şimşek’in buna pek sıcak bakmadığı vurgulanıyor.

        Mehmet Şimşek’in AK Parti’den Gaziantep milletvekili adayı gösterilmesi konusunda netleşmiş bir karar bulunmazken, seçimin kazanılması halinde kurulacak kabinede cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevlendirilmesi konusunda yorum yapmak için de erken.

        Ancak şurası net; Mehmet Şimşek’in AK Parti’nin önümüzdeki dönem ekonomi politikalarının belirlenmesinde ve programın oluşturulmasında halihazırda görev yapan ekonomi kurmay ekibine geri planda katkı sağlayacağı belirtiliyor. Ekonomi kurmay ekibinde eski bakanlar Naci Ağbal, Lütfi Elvan, Cevdet Yılmaz gibi isimler bulunuyor. Şimşek’in geçmişte de birlikte görev yaptığı bu isimlerle birlikte çalışabileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şimşek'le ilgili bir formül ve yol haritasını işlettiği konuşuluyor...

        DİĞER PARTİLER DE İSTEDİ

        11 yıl boyunca AK Parti hükümetlerinde ekonominin farklı alanlarında görev yapmış olan eski Bakan ve Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in adı zaman zaman DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile anılmıştı. AK Parti’den eski çalışma arkadaşları ile yakın ve sıcak ilişkileri bulunan Şimşek’e bir dönem CHP’nin dahi ilgi gösterdiği biliniyor.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hamlesiyle hem “Aktif siyaseti düşünmüyorum” diyen Şimşek’i kendi sözleriyle bağlamış hem de anılan partilere gitmesinin önünü kesmiş ve bu ismi onlara kaptırmamış oldu.

        24 Haziran 2018 seçiminde milletvekili olmayan Şimşek, bir önceki hükümette Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

        2018 sonrası ekonomi yönetimi Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak yapılandırıldı. Bu göreve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Damadı Berat Albayrak getirildi. Bu dönemde “Yeni Ekonomi Modeli” adı altında bir program uygulandı.

        Berat Albayrak’ın istifasından sonra bu göreve getirilen Lütfi Elvan'ın da istifa etmesiyle yerine Nureddin Nebati atandı. Bakan Nebati, mevcut programı uygulamaya devam ediyor.

        Mehmet Şimşek’in aktif görevi kabul etmemesinin altında bu yaklaşımı benimsememesinin de büyük etkisi var. Şimşek, bu programın başarılı olacağına inanmıyor.

        Mehmet Şimşek’in pazartesi günü İspanya’dan Ankara’ya gelişinin hikâyesi ve perde arkası gelişmeleri böyle…

        CHP ve İyi Parti 10 ilde anlaştı

        CHP ve İyi Parti 10 ilde anlaştı
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı adayını belirleyen ve kamuoyuna deklare eden Millet İttifakı’nın önündeki temel konulardan biri de milletvekili seçimlerinde işbirliği yapılıp yapılmayacağı... Altı parti ittifak çatısı altında seçime girecek ancak partiler kendi aralarında ortak listeler konusunda çalışıyor.

        CHP ile İYİ Parti, 10 ilde seçime ortak liste ile girme konusunda anlaştı. Bu 10 ilin dışında özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de işbirliğine gidilebilir ancak bu, adayın ismine bağlı olacak. Örneğin Diyarbakır’da İYİ Parti tabanının Türkan Elçi’yi destekleme konusunda zorlanabileceği vurgulanıyor. Ancak başka illerde adayların ismi üzerinde mutabakat sağlanırsa işbirliği gelişebilir.

        Saadet, DEVA ve Gelecek partileri ise ittifak çatısı altında bazı illerde ortak tek logo ile seçime girme konusunu görüşüyor. Saadet Partisi’nin kendi logosuyla seçime girme konusunda ısrarı var. Bu pürüz aşılabilirse bu üç parti, bazı illerde ortak logoyla seçime girebilecek.

        Ayrıca bazı illerde Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinin CHP listelerinden seçime girmeleri, güçlü oldukları bazı illerde CHP’nin adaylarını desteklemeleri söz konusu. Bu konudaki görüşmeler ve çalışmalar 1 Nisan’da tamamlanmış olacak.

        TCK 299 çalışması

        TCK 299 çalışması
        0:00 / 0:00

        Türk Ceza Kanunu’nun 299. Maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanı’na hakaret suçuyla ilgili Millet İttifakı özel bir çalışma yürütüyor. Bu maddenin kaldırılacağı ortak seçim beyannamesinde de yer almıştı. Millet İttifakı partileri önümüzdeki süreçte bu konuyu kamuoyunun gündemine taşıyıp göreve geldiklerinde maddenin kaldırılacağı taahhüdünde bulunacak. Türk Ceza Kanunu 299’uncu madde, “Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır” hükmünü düzenliyor.

        Diğer Yazılar