Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKÇE'DE 'Ali Kıran baş kesen' diye bir deyim var. Kendini şiddete başvurarak ifade edenler için kullanılıyor. Maalesef gün geçtikçe sayısı artıyor toplumumuzdaki Ali kıran baş kesenlerin. Manşetlerdeler, şürmanşetlerdeler, her an heryerdeler. Toplumun içi de dışı da yara bere içinde onlar yüzünden. Bu Ali kıran baş kesenlerin arasına geçtiğimiz günlerde oyuncu Ali Sürmeli de eklendi. Hem de ne eklenme! Oyuncu Özde Özder'in, katıldığı bir televizyon programı sırasında anlattığı içler acısı olayı hepiniz biliyorsunuzdur ama yine de özet geçeyim: Özge Özder, Teoman Kumbaracıbaşı ve Sultan Ertuğrul, Mehmet Ergen'in rejisiyle, August Strindberg tarafından kaleme alınan ve iktidar kavramını masaya yatıran 'Matmazel Julie'den Esinti' adlı oyunda rol alıyorlar. Bursa Nilüfer Belediyesi Nilüfer Sanat Tiyatro tarafından sahneye koyulan oyunu, İstanbul'daki üçüncü gösteriminde, bir grup arkadaşıyla birlikte Ali Sürmeli de izliyor. Oyunu önceden de izleyen ve 10 yıl birlikte olduğu eski sevgilisi Sultan Ertuğrul'a "Sen böyle bir oyunda mı oynayacaktın?" diye başlayan hakaretler savuran Sürmeli, bu kez yanında yumurtayla geliyor oyuna. Oyundaki öpüşme sahnesinin fotoğrafını çekip salondan ayrılıyor ve kafede oyunun bitmesini beklemeye başlıyor. Oyun sonrasında ekip kutlamaları kabul etmek için kafede buluştuğundaysa, gizlediği yumurtayı Sultan Ertuğrul'un alnının ortasına geçiriyor. Alnı moraran Ertuğrul apar topar hastaneye götürülüyor, darp raporu alınıyor ve olay mahkemelik oluyor.

        GEÇMİŞİNE SAYGISI BU KADAR MI?

        Kabahati ayan beyan hem fiziksel hem de psikolojik şiddet uygulamak olan Ali Sürmeli, önceki gün kabahatinden büyük bir özür mektubu aracılığıyla kendini savundu. Mektubunda, oyunu izlerken sanatla pornografinin karıştırıldığına, sırf gişe uğruna kadın bedeninin hoyratça sergilendiğine, etiğin ve sanatın kalbinin kırıldığına tanık olduğunu söylüyor. Bu durumu protesto etmek için kendisine göre en çocukça yöntemi seçerek yumurta fırlatmış. Asıl hedefi yönetmen Mehmet Ergen'miş, onu bulamayınca yumurta Sultan Ertuğrul'un alnında patlamış. Bana göre kıvırmaya çalışmak ama onu bile eline yüzüne bulaştırmaktan ibaret olan bu mektupta kullandığı 'sanatın ve etiğin kalbini kırma' ifadesiyle, Sürmeli, tam anlamıyla kendini anlatmış. İzlediği oyunu beğenmeyen bir sanatçı tepkisini şiddet uygulayarak açığa vuruyor. Sultan Ertuğrul bir zamanlar sevdiği kadın. Yumurtayı fırlatmaktan öte direkt patlattığı yer kendi geçmişinin de alnı yani! Sahnede kadın bedeninin kendi yorumuyla hoyratça sergilenmesinden rahatsız olan Sürmeli'nin, şimdiyi bilmem ama en azından bir zamanlar sevdiği kadının bedenine, ruhuna, kalbine verdiği değer bu mu? Geçmişine ve dolayısıyla sadece Sultan Ertuğrul'a değil kendisine saygısı bu kadar mı?

        KABAHATİ AYRI, ÖZRÜ AYRI GÜNAH!

        Sürmeli yumurtayı alnına geçirdiğinde, can havliyle "10 yıllık emeğimin karşılığı bu mu?" diye haykırmış Sultan Ertuğrul. Buna bir de oyunu hayata geçiren ekibin emeğini ekleyin. Hem fiziksel şiddet hem de ondan çok daha ağır bir psikolojik şiddet var ortada. Üçüncü sayfa haberlerinde cinnet anlarından bahsedilir ya hep, durum öyle de değil, yanında yumurtayla gelmiş Sürmeli oyuna, yani her şey organize! Olay anında söz konusu kafede oyunu izlemiş olan seyirciler de var. Mektubunda tiyatronun değerlerinden dem vuran Sürmeli'nin tiyatroseverlere, oradaki vatandaşlara gösterdiği saygı da işte bu kadar! Ahlak bekçiliğine soyunarak tiyatroyu sansürlemeye kalkanların arasında bir Ali Sürmeli eksikti o da kadroya dahil oldu!

        Kendisine "Oyunu nasıl buldun?" diye soran Mehmet Ergen'e "Edep yahu" diye seslendiğini yazmış mektubunda! Aynı şekilde sesleniyorum Sürmeli'ye! Mektubunun sonunda Shakespeare'den alıntıyla, "Öyle oyuncular gördüm ki sahnede, öyle beğenilen alkışlanan, günaha girmeyeyim ama değil Hıristiyan, değil Müslüman, insan bile değillerdi" demiş. Bir yumurtalık vicdanın olsun sonra kalk insanlık üzerine ahkâm kes! Günaha girmemek için de çok geç! Kabahatin ayrı, özrün ayrı günah! İnsanlığına da sanatçı kimliğine de vah ki ne vah! 'Matmazel Julie'den Esinti' yarın akşam Şişli Blackout Sahnesi'nde! İzleyin; notunu, insani yöntemlerle, sözcüklerinizle, kendiniz verin!

        Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Sanat Tiyatro, olaydan sonra yaptıkları basın açıklamasında üzüntülerini şöyle dile getirdi: “Kendisi de tiyatro sanatçısı olan Ali Sürmeli’nin gerçekleştirdiği saldırıyı kınıyoruz. Bu tarz saldırılara verilebilecek en doğru yanıtın hiç ara vermeden oyunumuzu sahnelemeye devam etmek olduğunu düşünüyoruz.”

        Diğer Yazılar