Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Art arda kazalarla ve facialarla gündeme gelen halk otobüslerinin işletmecileri de isyanda: “Halk otobüsü yolcularının yüzde 20’sini ücretsiz kart sahipleri oluşturuyor. Bu uygulama da gelir-gider dengemizi bozuyor. Otobüs AŞ’nin de devreye girmesiyle sistem tıkandı...”

        GEÇTİĞİMİZ günlerde peş peşe yaşanan kazaların ardından tüm gözler halk otobüslerine çevrildi. Şoför hatalarından, araçların yetersizliğine kadar her türlü sorun, aksaklık gündeme geliyor, İstanbullular şikâyetlerini anlatıyor, uzmanlar çözüm yolları öneriyor. Bu tartışmaların odağında olan özel halk otobüsleri işletmecileri ise, dün ilk kez kapsamlı bir açıklama yaptı.

        ‘TOPYEKÛN REHABİLİTE GEREK’

        Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği yetkilileri, sadece halk otobüslerinin değil, toplu ulaşımın topyekûn rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi ve bakın ulaşım sistemini nasıl eleştirdi: “Kent içi otobüs ulaşım sistemindeki rekabet, yanlışlar, uygulama farklılıklarının yarattığı tablo, kazaların oluşumundaki gerçek sorumludur. Kentlerimizdeki mevcut otobüs ulaşım sisteminin oluşumu kurumsal bir yapıdan uzak, tamamen bireysel işletmeciliğe yönelik yürütülmektedir. 2159 halk otobüsü, her gün İstanbul’da 1.5 milyon kentliyi taşıyor. Özel halk otobüsü yolculuklarının % 20’si ücretsiz, % 45’i indirimli, % 35’i tam ücretle gerçekleşiyor. Ücretsiz yolculukların oranının % 20’lere çıkması, gelir gider dengesini zedeliyor. İstanbul’da 2159 adet özel halk otobüsü filosunun yanı sıra 937 otobüslük İstanbul Otobüs AŞ devreye sokuldu. İETT, özel halk otobüsü ve Otobüs AŞ araçları aynı sistemde farklı otoriteler olarak hizmet sunuyor, aynı hatlarda araçlar birbirinin üzerine biniyor. Göreceli sağlanan ferahlık aslında bir tıkanıklığa neden oluyor. Bütün bu sıralananlar bir özel halk otobüsünde dört yolcunun yanarak hayatını kaybetmesinin, çeşitli kazalarda yaralananların bahanesi olarak değerlendirilmemelidir. Aslında rehabilite edilmesi gereken topluca kent içi ulaşım sistemleridir. Kentlerimizde ulaşımın düzenlenmesini sağlayacak Kent İçi Ulaşım Kanunu yok. Belediyelerin taşeronu konumundaki özel halk otobüsünün yasal tanımı, kimliği yok. Çare şoförlerin bilgi ve bilinç düzeyini geliştirmekten geçmektedir. Bunun yolu da sürekli eğitimdir. Eğitim bir yaşam biçimi olarak kabul edilmeli ve buna uygun davranışlar sergilenmelidir. Bu ortamı sağlayacak önlemler alınmalıdır

        Kimler ücretsiz yolculuk yapabiliyor?

        Peki halk otobüsü işletmecilerinin şikayetçi olduğu ücretsiz yolculuktan kimler yararlanabiliyor?

        65 yaş ve üstü

        Engelliler n PTT çalışanları

        TÜİK çalışanları

        Şehit aileleri

        Basın kartı sahipleri

        Zabıtalar

        Milli sporcular

        Gazi ve gazi yakınları

        Geçtiğimiz haftalarda, Cevizlibağ- Tuzla seferini yapan 500T No’lu özel halk otobüsü, TEM Otoyolu’nda seyir halindeyken yanmış, 4 yolcu feci şekilde can vermişti. Bu facianın ardından da peş peşe çok sayıda halk otobüsü kazası yaşanmıştı

        İl Sağlık Müdürlüğü: ‘10 dakikada müdahale edildi’

        DÜN, Küçükçekmece’deki bir alışveriş merkezinde meydana gelen üzücü bir olayı paylaşmıştım. Bir görgü tanığı, AVM’nin ilkyardım ekibi olmadığı için kalp kirizi geçiren bir kişiye acil müdahale yapılamadığını söylemiş, 112 ambulansın da 20 dakika sonra olay yerine ulaştığını belirtmişti. Bu iddianın ardından İl Sağlık Müdürlüğü’nden şu açıklama geldi:

        ‘GECİKME OLMADI’

        “112 Avrupa Komuta Kontrol Merkezi kayıtlarına göre, 09.08.2014 Cumartesi günü saat 14.26’da Halkalı Arenapark içi Kipa Market İçi Küçükçekmece adresinden gelen acil vaka ihbarı üzerine; saat 14.30’da Komuta Kontrol Merkezi tarafından adrese en yakın ve en uygun olan Küçükçekmece 7 No’lu Acil Yardım İstasyonu görevlendirilmiştir. Saat 14.32’de çıkış yapan Küçükçekmece 7 No’lu Acil Yardım İstasyonu 4 dakika sonra saat 14.36’da olay yerine ulaştığında, olay yerinde ex olduğu (hayatını kaybettiği) anlaşılan M. E. Gürses isimli hastaya olay yerinde ilk müdahalesi yapılarak Kardiyo Pulmoner Resüstasyon (yeniden canlandırma) işlemine devam edilmiştir. Kayıtlarda da yer aldığı gibi 10 dakikalık bir sürede vakaya ulaşan sağlık ekipleri; olay yerinde ilk müdahaleyi yaparak, 15.08’de adrese en yakın ve durumun mahiyetine en uygun hastane olan Mehmet Akif Ersoy Kalp Damar ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’ne vakayı nakletmişlerdir.”

        Diğer Yazılar