Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Düşük refahtan yükseğe terfi edenler içinde hep ilk örnek gösterilenlerden biridir Güney Kore. Fert başına gelirde 10 bin dolar sınırını 94 yılında aşan ülke, 20 bini 2006’da çoktan geride bırakmıştı. 2018 bittiğinde ise onları 30 bin doları geçmiş şekilde bulacağız. Kore para birimi Won’daki güçlenme ve % 3’lük büyümeleri sayesinde.

        Bu, onları devler ligine sokacak. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde bu barajı aşan 9. ülke olacaklar; böylelikle İtalya, İspanya, Kanada gibi ülkeleri geride bırakacaklar. Gelişmiş ülkeler liginin en tepelerine yerleşecekler. Doğru politikalar, sağlam kurumsal yapı, güncel, eleştirel bir eğitim sistemi ve insana yatırımla mümkün kılınan bir yükseliş. Üstelik devlet başkanı rüşvetten yargılanırken, yanı başında Kuzey Kore gibi apaçık düşman bir devlet ve her pazarda agresif büyüyerek atmosferde ticari oksijen bırakmayan, nispeten kuralsız bir Çin’e rağmen bunu başardılar.

        *************

        BREZİLYA’DA SERİ FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDİYOR

        1 yılda enflasyonunu % 10’dan % 2.7’ye indiren ülkede merkez bankası, politika faiz oranını (SELIC) düşürmeye devam ediyor. Ekim 2016’da % 14.25 olan politika faizi artık % 7 ve hedef şubat ayında % 6.5. Brezilya o kadar derin bir resesyondan çıktı ki faiz indirimlerinin çapı ve hızı da buna uyumlu olarak artıyor haliyle. Yine de düşük enflasyonla ne kadar düşük faize inilebileceğini görmek açısından rahatlatıcı bir örnek.

        Saadetin kalıcı olması için gerekenler yok değil tabii. Selefinin azlinden sonra göreve gelen Devlet Başkanı Michel Temer’in hakkında süren soruşturmayı mecliste diğer vekillerin oylarıyla bertaraf etmesi, kendi politik sermayesinden yemesine sebebiyet verdi. Şimdi esaslı reformlar için yine desteğe ihtiyacı var. Devlet destekli ucuz krediler ve cömert sosyal güvenlik sistemi reforme edilmeli. 2016 Ocak’tan bu yana 2’ye katlayan borsa için de 2 yılda % 30 değerlenen para birimi real için de bu elzem.

        *************

        BREXİT YİNE ZORA GİRDİ

        Sterlin, İngiltere tahvilleri ve borsası... Her birinin aklı bir kez daha karıştı. İngiltere’nin AB’den boşanabilmesi için yaklaşık 50 milyar Euro ödemeye razı olan İngilizler, bu kez de İrlanda sınırına takıldı.

        Başbakan May’in parlamentodaki ortakları Kuzey İrlandalı parti DUP, “İrlanda ile İngiltere nasıl bir statüde olacaksa biz de aynısını isteriz” dedi. AB üyesi İrlanda’nın “fiziki sınır olmasın” isteğine rağmen. Çözüm bulunacağı konusunda piyasa iyimser, ancak İngilizlerin Brexit hayalleri ve gerçek dünya belli ki birbirlerine paralel evrenler.

        *************

        BİTCOİN EN BÜYÜK BALON OLMA YOLUNDA

        Cumadan perşembeye fiyat 9 bin dolardan 15 bin dolara çıktı. Bu arada artan maliyetlerden ve oynaklıktan ötürü dünyanın en büyük internet oyun dükkânlarından Steam artık Bitcoin kabul etmediğini açıklarken, cloud/bulut uygulamalarıyla kripto para madenciliği yapılan NiceHash adlı platform “hack”lendi, 70 milyon dolarlık Bitcoin çalındı. Artan maliyetler ve yüksek oynaklık bu “para”nın takas aracı olma özelliğini eritirken, saklamanın ilk aranan özelliği olan güvenlik de bir türlü sağlanamıyor.

        CME, Nasdaq ve CBOE ise vadeli işlemleri gelecek hafta başlatıyorlar. Organize piyasada temelsiz bir ürünü işlem görürken izlemek oldukça enteresan bir tecrübe olacak.

        Belki de “tüm balonların anası” şişmeye devam ediyor...

        Diğer Yazılar