Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SPD Lideri Schulz ile CDU/CSU Lideri Merkel beklendiği gibi anlaştılar. Merkel eriyen oylarına rağmen olası bir erken seçimde herkesin tekrar koşacağı bir partiydi. SPD ilk rüzgârını kaybedeli çok oldu ve vaat ettikleri her geçen gün daha az alıcı buluyordu. Koalisyonda eriseler de olası bir erken seçimde daha da kötü sonuçlar alabilirlerdi.

        Anlaşmaya göre oldukça kritik bakanlıklar artık SPD’de. Dışişleri, maliye gibi bakanlıklar SPD’de olacak. Alman politikası için değişen şeyler olacak mı? Özellikle Schaeuble sonrasında daha genişleyici bir mali politika herkesin isteği. En azından AB’nin kalanının. Şansölye Merkel olduğu sürece tüm kel Avrupa’nın başına bir merhem değilse bile küçük bir dokunuş gelebilir. Böylece SPD de ekonomiyi canlandıran parti etiketiyle yaşamını sürdürebilir.

        Euro, Euro Bölgesi ve bizim gibi bu ülkelere ihracat yapmaya çalışanlar için iyi haber olabilir. Elbette parti için erken...

        ***********

        İRAN’DA DÖNÜŞÜM SANCILARI SÜRÜYOR

        İkili yapı içinde yönetim modeline dayanan İran’da halkın oylarıyla seçilen Ruhani, o oyların sahiplerinin isteklerini yerine getirmek ve görev süresini doldurduğunda bir kez daha, bu kez daha güçlü şekilde seçilmek istiyor. Elbette her siyasetçi bunu ister.

        İran’da durum tam olarak ifade etmek gerekirse “özel”. Hem sandıktan çıkmak hem de dini liderlikle uyum içinde olmak gerekiyor. Bunun için ekonominin doğru bir yola sokulması ve o raylarda dosdoğru gitmesi gerekiyor. ABD ve diğer ülkelerin imza ettiği anlaşmayla ambargo kalkacak ve Ruhani yenilikçi kanadın gücünü arkasına alıp istediği kurumların yardımıyla sonuç almayı hedefliyor.

        Yaptığı konuşmalarında ülkenin kurumsal yapısına ilişkin eleştirilerini sıklıkla vurguluyor. Dini liderin yetki alanı ve kontrol ettiği ekonomik büyüklük gerçek “hükmedici” boyutlarında. Şimdi iki paragrafı birleştirelim.

        Ruhani ekonomik başarı için kurumsallaşma istiyor ve istediği kurumlar Hamaney’in kontrolünde. Burada tek bir sonuç var. Ruhani, kurumların kontrolünü istiyor. Eşyanın tabiatı gereği de istemeli. Son konuşmasında ordu ve benzeri yapıların elindeki varlıkların kontrolünün devredilmesi gerektiğini açıkladı. Cümlelerin içinde “ABD yaptırımlarından kaçmak için” sosu var ancak cümlenin özü belli.

        Sistem dönüşmeye çalışıyor. Sancıları sürüyor. Belli ki biri adına sancılar dinecek. Ekonomik dönüşüm, verilerin sağlığı, piyasa ekonomisinin yükselişi, serbest ve kural bazlı ticaret vs. Bunlar ancak sonradan gelebilir...

        ***********

        Kripto paralar eriyor

        Trene sonradan binenler için tekrar tekrar uyarı yapmak gerekiyor. Birçok kripto paranın değeri 4’te 1’ine indi. Doğal olanı da buydu. Neden? Çünkü regülasyon geliyor. Birçok ülke bunu tartışıyor. İlkbaharda G20 de bunu tartışıp uygulamaya geçtiğinde daha da fazla acı görebiliriz. Balon çoktan patladı. Bundan sonrası artık hayatta kalma mücadelesi.

        Tüm bunlar olup bitmeden kripto paraların geleceğini ve hayatımızda oynayacakları önemli rolü tartışmak için hâlâ erken.

        Diğer Yazılar