Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Maliye bakanları, merkez bankacılar ve hazine yetkilileri hafta sonu Arjantin’de buluştular. Ticaretin gelişmesine ilişkin engeller, teknolojinin çalışma hayatına etkisi ve gelişen ülkelere ilişkin endişeler tartışıldı. Bir yanda IMF anlaşmasına tepkili Arjantinlilerin yürüyüşü, polisin barikatı ve bildik kötü günler sonrası üzgün manzaralar vardı.

        Zirvede tartışılan üç temel konu içinde sanırım kısa vadede en önemlisi gelişen ülkelere ilişkin risklerin nasıl bertaraf edileceği. Nedir o riskler? Fed’in faiz artırdığı iklimde yüksek dolar yükümlülüklerine karşı neler yapılabilir. Sahi, ne yapmak lazım? Önerilenler arasında bol bol ihtiyat var. 'Yastıkları şişirin' diyor tavsiyeler. Rezervleri artırın, yabancı para borçlanmalara bir çare düşünün. IMF Başkanı Lagarde örneğin, riskleri sayarken Brezilya ve Türkiye’nin özellikle yükselen faizlerden etkilendiklerinden bahsediyor.

        EN ÖNEMLİSİ TEKNOLOJİK DEĞİŞİM

        Kendi payıma, Fed’in faiz artışları son çekindiğim madde. Yeni başlamadı, hemen de bitmeyecek. Doları, faizi uçuran bu değil. Enflasyonumuz. Rehberlik eksikliğimiz. Brezilya’da da enflasyon hariç durum bu. Seçimler var ve sonuçlar belirsiz. Bunlar çözülünce sorun ortadan kalkar.

        Ticaret savaşlarına dokunmak dahi içimden gelmiyor. Başkan Trump dilediği gibi bu alana yön verecek. 250 takım elbise ve döpiyes dünyanın herhangi bir şehrinde bir araya gelip ne dese olmayacak. Sorun önce Amerika zaten; konuşacak bir şey var mı?

        Sonuncusu ve uzun vadede en önemlisi teknolojik değişim. İnsan emeğinin yapısını önce az kazananlar aleyhine değiştirip sosyal huzursuzluk yaratma ihtimali olan değişim. Belki sonra yeni işler, imkanlar oluşacak. Ne var ki arada yaşanacakları telafi etmezsek eşitsizlik ve toplumsal dokudaki yırtılma sürecek. Bunu nasıl yöneteceğiz? İşte en önemlisi bu.

        Otomasyon, iletişimin yaygınlaşması, kapsayıcılığın artması, saf zekanın kullanımı ve robotların yükselişi şu ana kadar sadece yarar sağladı. Gelişmiş ülkelerde istihdam rekor seviyelerde. Yaklaşmakta olan dalga ise daha farklı. Çok basit bir denklem. Yapay zekanın yükselişi, derin öğrenme ve bol sensörler gelen nesnelerin interneti ilk dalgada düşük gelir grubunu işinden edecek. Düşük gelir hangi ülkelerin tipik özelliğidir? Elbette gelişen ülkelerin. Kötü haberse dünya nüfusunun büyük bölümünü bu ülkelerin oluşturması.

        İKİ BONUS VAR

        Son olarak iki bonus var. Kimilerine göre ticaret savaşlarının bir yüzü. Kimisine göre ise geç kalmış bir düzenleme. Ne olursa olsun yine de geliyor. Internet kârlarına vergi ve kazançların artık devletler tarafından toplanması. Buradaki bakanların ortak konularından biri buydu. Daha fazlasına ve eşgüdümlü bir efora sahne olacak yeni dönem.

        Panama Belgeleri ücra köşelerde kârları barındırmanın zor olacağını haber verdi. G20 ise on-line kârların İrlanda’ya ya da başkaca düşük vergi yönetim merkezlerine gönderilip ana ülkelerin by-pass edilemeyeceğini anlatıyor.

        Son bonus ise kripto varlıklara ilişkin. Mart ayında alınan kararla daha yakın izleneceği ifade edilen kripto varlıklara ilişkin çalışmanın sürdüğünü anlıyoruz. Terörün finansmanı, kara para aklama gibi operasyonlara engel olmak için FATF (Kara Para Aklamasına karşı çalışan uluslararası maliye grubu) yıl sonuna kadar bir çalışma yapacak. Bu nasıl olacak? Büyük ihtimalle, alım satımlarda anonim olma özelliğini kaldırarak.

        Önemli haber.

        Diğer Yazılar