Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ticaret savaşları, Brexit belirsizliği, Fed’in faiz artışları derken oldukça zorlu bir yıl olarak başlayan 2019 daha sonra yatırımcılar için tatlı bir rüyaya dönüştü.

        Küresel, eş-anlı makro ekonomik yavaşlama yatırımcıların dikkatini dağıttı. Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafından ısrarla sürdürülen faiz artırım politikası da finansal mengeneyi iyice sıkıyordu. Dünya ticareti yavaşlarken kısa vadeli faizlerin artış eğiliminde olması kabul edilemezdi.

        Bu süreçte ABD 10 yıllıkları rekor düşük seviyeleri test etmiş ve faiz %1,40 civarına kadar inmişti. Fed’in faiz artışlarını terse çevirerek hatadan dönmesi ve faiz indirimlerini başlatması bono piyasaları için de kurtarıcı oldu. Aşağıda, gelişen ülkelerde 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşleri görmek mümkün. 2019 yılında, 10 yıllık tahvilde en fazla faiz erimesi gören ülke Türkiye oldu (gelişen ülkeler içinde).

        Fed’in faiz indirimleri ile açtığı alan, yurt içinde enflasyonun düşmesi ve dış politika meselelerinden nefes alan TL’nin yardımları sonucunda 1.200 baz puan (12 tam puan) faiz indiren TCMB’nin katkıları bu bono rallisine yardımcı olan faktörler.

        * Gelişen ülkelerin yerel para cinsinden, 10 yıllık tahvil faizlerinin 2019 yılı 29 Aralık kapanış fiyatlarına bakılarak, Bloomberg terminalinden elde edilen sonuçlar

        Hisse senetleri için de yıl oldukça zorlu başladı. Ancak ABD’nin resesyon yaşamaması, tüm dünyada para politikasının destekleyici olması ve ucuz değerlemeler yatırımcılara yardımcı oldu. Ticaret savaşlarının olumlu bir patikaya girmesi ile beraber kazançlar mühürlenmiş oldu. Bahar aylarına kadar neredeyse tüm kazançlarını ticaret gerilimi sebebiyle geri veren borsalarda başlayan ralli o tarihten sonra hemen hemen hiç durmadı.

        Yılın şampiyonları kurtarma paketini tamamlayan Yunanistan, itidalli bir büyüme patikası benimseyerek yatırımcıların favorisi haline gelen Rusya oldular.

        BIST100 Endeksi de bankaların liderliğinde yılı %26 civarında primli kapamaya yaklaştı.

        *YTD = Yıl başından bugüne, küresel büyük borsalarda elde edilen getiriler lokal para cinsinden gösterilmiştir, Bloomberg

        2019’un önemli hikayesi nedir dendiğinde akla ilk gelen elbette Başkan Trump ve ticaret savaşları oluyor. Ne zaman ki Çin ve ABD Faz 1 anlaşması için olumlu sinyaller üretmeye başladılar, işte o zaman bu gelişmeden faydalanacak kurlar çoktan belli oldu. Coğrafi olarak yakın olanlar, küresel mal ticaretinin tedarik zincirlerinde olanlar, değer zincirlerinde olanlar ve bu ortamın getirilerinden faydalanacak kadar güçlü mali yapısı olanlar.

        2019’un kur cephesi ‘en’leri böyle belirlendi. Rusya, Asya kurları, ABD ile yaptığı ticaret anlaşmasından faydalanan Meksika gibi ülkeler yılı artıda tamamladılar. 2019’un kaybedenleri (nominal kurları değer yitirenleri) listesi yine pek değişmedi. %37 ile Arjantin Pesosu sonda yer alırken, bir üstünde %11 ile biz yer aldık.

        Elbette, konu kurlar olunca faizleri dışarıda bırakarak bakmak olmaz. Eğer nominal değer değişimine faiz ekleyip bakarsak yatırımcıların 2019’da TL’den para kazandıklarını görüyoruz.

        REKLAM

        ***

        Yeni yılda mutluluk, huzur ve sağlık sizinle olsun. Gerisi eminim gelecektir. İyi yıllar…

        Diğer Yazılar