Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lefkoşa

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yavru Vatan” ifadesinden pek hoşlanmasa da bizim aklımıza bu tabir kazınmış durumda. Birçoğu gibi bana da oldukça sevimli geliyor. Pazartesiden bu yana “Yavru Vatan”da epeyce etkili ve yetkili kişiyle bir araya geldim. Konular da doğal olarak adanın en önemli konusu havacılıkla başlayıp bitti. Mesela iki ayrı ihale yapılmış ve ikisinin şartları birbiriyle kesişiyor. Önce Geçitkale Havaalanı, Asıl Nadir’e 20 yıllığına, sonrasında ise Ercan Havalimanı Taşyapı ve Terminal Yapı ortaklığına 25 yıl işletme süresiyle verildi. Sonra tartışma başlamış, şimdilerde hareketlenmek üzere.

        “Geçitkale Havaalanı’na Bakanlar Kurulu kararı ile ihtiyaç olması halinde yolcu taşınması için de izin verilebilir” mealinde bir kriter şartnameye konmuş. Daha sonra 25 yıl süreyle ihalesi yapılan Ercan Havalimanı’nın şartnamesine de, “25 yıl boyunca başka bir meydana yolcu taşımacılığı için izin verilemez” kriteri konmuş. Bu tabloyu KKTC yetkililerinin nasıl çözeceği şüphesiz merak ediliyor, ama şu an seçim atmosferine girildiği için tartışmalar başka alanlara kaymış durumda. Dolayısıyla KKTC’deki siyasilere, niçin işleri bu kadar karmaşık hale getirdiklerini sormak da böyle bir dönemde makul değil. Hasılı iki meydanları var, ama ikisinin ihalesini de doğru dürüst yapmamışlar.

        KTHY BATTI, HAVALİMANLARI KURTULABİLİR Mİ?

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) en önemli şirketi ve ilgi odağı, yıllarca Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) olmuştu. Siyasilerin kavgaları, kadrolaşma yarışları bu şirketin sonunu getirdi ve şirket battı. Yerine yeni bir KTHY kurma girişimleri de başarılı olmadı. Halihazırda Kuzey Kıbrıs’ı Türkiye’ye ve dünyaya tarifeli ve charter seferleriyle bağlayan THY, Pegasus, Atlas, Anadolujet, Corendon, Freebird, Tailwind gibi Türk şirketlerinin olması sebebiyle, bu anlamda bir sorun yaşanmıyor. Hatta şirketler arasındaki rekabet Kıbrıs’a ulaşımı daha cazip hale getiriyor. Havayolunu batırarak bir sorundan kurtulan KKTC’li siyasilerin elindeki yeni oyuncak havaalanları. Şimdilik gündemin birinci maddesinde Ercan Havalimanı yer alıyor. Meclis raporları hazırlanıyor. İktidardaki partinin farklı koltuklarda oturan bakanları Ercan sebebiyle birbirlerini suçluyor. Onu da halletmeyi başarırlarsa Kuzey Kıbrıs uçuşa geçecektir!

        Son yıllarda çift haneli olarak büyüyen Kuzey Kıbrıs’ın havayolu trafiğine bir de Kuzey ve Güney’in birlikte geleceğe yürüyebileceğine dair beklentilerin eklenmesiyle ümitlere cila yapıldı ve ilgi daha da arttı. KKTC’nin her türlü iyi niyetli yaklaşımına rağmen Rum tarafının sürekli sorun çıkarması, Batı’nın da Rumları şımartarak sorunu çözümsüz hale getirmeleri sebebiyle KKTC, tarihinde hiç olmadığı kadar Türkiye’ye yakınlaşmış durumda. Bu yakınlaşma sebebiyle Türkiye de bu sorunlara dahil olabilir. Çünkü gelişmeler onu gösteriyor.

        ASİL NADİR HAVADAN DÖNEBİLİR Mİ?

        Geçitkale Havaalanı 2009’dan bu yana trafiğe tamamen kapalı. Şu an KKTC Hava Sporları Federasyonu, meydanda Microlight ve Gyrocopter hava araçlarıyla eğitim ve uçuş hizmeti veriyor. Fakat Asil Nadir, 2010’da Geçitkale’nin işletmesine talip olmuş, hapis cezası sebebiyle de yatırım yapamamıştı. Şimdi meydanı hizmete açmak için çalışmalar yapılığı belirtiliyor, ama iki meydanın kesişen ihale kriteri sorunun ana noktasını oluşturuyor. İlgili bakanlar, “Geçitkale atıl durumdaydı. Bu süreci destekliyoruz. Havaalanı ithalat ve ihracatın merkezi haline gelecek” açıklamalarını yapıyorlar, ama tartışmayı nasıl neticelendirecekleri bilinmiyor.

        Netice-i kelam, KKTC’ye iki havalimanı şart. Herhangi bir acil durumda en yakın meydan olarak Türkiye’ye uçaklar yönelmek yerine Ercan ve Geçitkale birbirini yedekler. İki meydanın rekabeti, hizmet kalitesini artırır. Askeri üsler haricinde Güney Kıbrıs Rum tarafında iki meydanın hizmet verdiğinin altını çizmekte fayda var. KKTC’nin askeri ve sivil kabiliyetinin yükseltilmesi için iki meydan gerekli.

        Asil Nadir’in girişimiyle Geçitkale Havaalanı’nın sadece kargo hizmetleri vermek üzere hizmete açılmasıyla verimlilik yakalanmayacağından konunun etraflıca tartışılması gerekiyor. Hatta, ihale şartnamesinde yer alan “Gerekli görüldüğünde yolcu taşımacılığına da izin verilir’ hususunun da şimdiden ele alınması icap eder. Bakalım 2018’de yapılacak seçim sonrası oluşacak KKTC Bakanlar Kurulu her iki havaalanı için nasıl yol haritası çizecek?

        Diğer Yazılar