Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yıl Aralık’ta hizmete açılan İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi, Avrasya Tüneli’ne bir ödül de Washington merkezli Uluslararası Yol Federasyonu’ndan (IRF) geldi. Avrasya Tüneli “Construction Methodolgy-İnşaat Metodolojisi” dalında ödüle layık görüldü. Ödül programına Avrasya Tüneli Projesi adına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı başvurdu. Dubai’deki törende ödülü, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan adına Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı M. Şamil Kayalak, Yapımerkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve Avrasya Tüneli İnşaat ve Yatırım AŞ Genel Müdürü Sungin Lee aldı.

        TÜRK ŞİRKETLERİ TÜNEL YAPABILİR Mİ?

        Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, tünelin en derin, en büyük ve en karışık jeolojik sahalardan biri olduğuna dikkat çekerek “Bir de sismik (depreme dayanıklılık) var. Dört farklı açıdan çok zorlu ve çok özel bir tünel. Çok özel bir makine kullandık. Bir kez daha Boğaz’ı geçersek çeliği daha güçlü bir makine isteriz. Bu işi öğrendik” dedi. Güney Koreli ortaklarıyla projenin yapımını üstlendiklerini ifade eden Arıoğlu, “Biz bu tüneli artık tek başımıza yaparız, diyebiliyoruz” vurgusuyla da bu konuda zihinlerde oluşan sorulara da cevap vermiş oldu.

        Mega projelerde en çok tartışılan konu şüphesiz devlet garantisi. Günlük ortalama 54 binlere geldiklerini söyleyen Arıoğlu, “Artış trendi sürüyor. Hatta bir pazar günü 68.500 günlük garanti geçişi yakaladık. 2019 başında günlük garantiyi geçeceğimizi, Bakanlığa para öder hale geleceğimizi düşünüyorum” dedi. 2017’yi ortalama günlük 45 binlerde tamamlayacaklarını öngören Arıoğlu, “Bu da yıllık 16 milyon araç geçişine karşılık geliyor. Garanti günlük 68.500, yıllık 25 milyon araç geçişi. Bu yıl devletten 9 milyon araç geçiş parasını alıyor olacağız. Bu da yaklaşık 150 milyon TL’ye denk geliyor” dedi. Arıoğlu’nun beklentisi devletten alınacak rakamın önümüzdeki yıl 4’ten 1’e düşmesi, 2019’da da son bulması. (1 milyar 250 milyon dolarlık projenin işletme süresi 24 yıl 5 ay. Sonunda tünel kamuya devredilecek)

        Avrasya Tüneli’nin uzunluğu 14.6 kilometre. Tünelin 5.5 kilometresi denizin altından geçiyor.

        ‘ABD ENFLASYONU’ FİYATI ARTIRACAK

        Yükselen dolar projeyi nasıl etkiliyor? Arıoğlu’nun verdiği yanıt şöyle: “Negatif. Kredi kullandık, dolar borçluyuz. 2009’da bu işe başlarken dolar 1.22 TL’ydi. şimdi 3.85 TL. ‘Geçiş 6 TL olur’ diye hesap edilmişti şimdi 16 TL. 2017 kuru 3.51 TL alınıp rakam bulundu. Ocak 2018’de yeni fiyat belirlenecek.” Projede geçiş ücreti 4 dolar + KDV üzerinden belirleniyor. Ancak 2018 farklı olacak. Arıoğlu şöyle anlatıyor: “Sözleşmeye göre yıllık ABD enflasyon farkı geçiş fiyatına ekleniyor. 9 yıllık fark 2018'de toplu yansıtılacak, bu da 4 doların üzerinde yaklaşık yüzde 15 artış anlamına geliyor. 2018 fiyatı 4.7 dolar+KDV olarak ortaya çıkacak gibi görünüyor. O günkü kura göre de yeni fiyat belirlenecek.”

        Dünyanın farklı coğrafyalarından beş farklı projeyle yarışan Avrasya Tüneli’ne verilen ödülü Ulaştırma Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerle birlikte projenin yapımını üstlenen Türk ve Güney Koreli yöneticiler aldı

        500 BİN KAÇAK ‘HERKESE YÜK’

        Tünelden kaçak geçiş oranının ilk başlarda yüzde 5’in üzerine çıktığını, şimdilerde yüzde 3’lere (500 bin geçiş) kadar gerilediğini ifade eden Arıoğlu, “Bunun yıllık maliyeti yaklaşık 8 milyon TL. Bunun da yükünü geçenler ve devlet ödüyor. Bu yüzden kaçak geçişi en aza indirmek için yoğun çaba gösteriyoruz. OGS, KGS’yi görebiliyoruz ama biz bakiyeyi öğrendiğimizde araç tünelin ortasına gelmiş oluyor, çıkışta bir engelleme sistemi olmadığından araç geçmiş oluyor. Aslında namuslu yüzde 97 ödüyor. Çıbanbaşı yüzde 3. Geçişleri durdurarak trafiği yavaşlatarak namusluları cezalandırmak olmaz” dedi. Kaçak geçiş yapan araçları 15 gün boyunca her saat başı sorguladıklarını aktaran Arıoğlu, “Ödeme yapılmışsa cezasız olarak tek geçiş ücreti alınıyor. Bakiye yüklenerek veya web sitesinden de ödeme yapılabiliyor. Ödeme yapılmazsa 10 katı ceza kesiliyor. Bunun yüzde 60’ı devlete ödeniyor. 4 katı bize kalıyor. Ama tahsilat, takip bedeli bizim uğraşmak istediğimiz bir alan değil. Hatta bize 1 katı verilse devlet dokuz katını alsın biz buna evet deriz. Biz kaçak geçiş gelirinin peşinde değiliz” diye konuştu.

        Diğer Yazılar