Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Yeni Türkiye, yeni dönem” sloganına en uygun yaklaşımlardan birisi olarak yerli ve milli sanayiye daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor. Mesela TCDD Genel Müdürlüğü’nün, 96 adet Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti üretimi için ön yeterlilik ihalesi ilanını geçen yıl yayınlamasından sonra gelişmelerin ne yönde gelişeceği endişesi var. Artık bu tarz projelerden neler yapılmasının yerli sanayi için öngörülür olması ve netlik kazanması icap ediyor.

        Geçen yıl çıkılan, ama nihayete erdirilemeyen YHT ihalesinde teknoloji transferiyle birlikte ve yerli ana araç üreticisi olarak kamu (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ - TÜLOMSAŞ) ve özel sektörden Durmazlar gibi şirketlerin de kabiliyetleri çerçevesinde devreye alınması son derece ehemmiyet arz ediyor. YHT ihalesinin benzeri bir sorunun yerli şirketler için İzmir’de yaşandığını ve yabancı şirketlerin tercih edildiğini bir kez daha hatırlatmamda fayda var. Dolayısıyla yerli şirketlerin, milli tasarımlarına yeni bir yaklaşım sergilenmesi, Türkiye’nin istihdamına, teknolojik gelişimine, katma değerli üretimine ciddi katkı sunacaktır.

        Demiryolu sanayiinde yaklaşık 100 yıldır deneyimi olmasına rağmen istenilen seviyeye bir türlü ulaşamayan Eskişehir, maalesef öngörüsüz politikaların kurbanı olmuştur. Aynı şekilde raylı sistemlerde yeni gözde merkezlerden Bursa’nın da böyle bir yaklaşıma kurban edilmemesi lazım. Eskişehir ve Bursa’nın sanayi altyapılarıyla böyle bir projeye dahil edilmesi hayati önem arz ediyor. Böylece hem YHT imalatı, hem de hafif raylı sistemler için yurtiçi kullanımda ve ihracatta Türkiye bir adım önem çıkabilir.

        ***********

        ‘REİS BİZİ MALAGA’YA GÖTÜR’

        Sabah 7.30 civarı. Türk Hava Yolları ile İspanya’nın Endülüs bölgesi için yola koyulmuş durumdayım. Malaga uçağına çağrılmamızı bekliyorum. Ancak bizimle aynı uçağa binmeyi bekleyen yolcu profiline bir türlü anlam veremedim. Uçağın yarısını dolduracak kadar takım elbiseli, kravatlı, çoğunluğu bıyıklı Türkler var. Bir heyet halinde mi seyahat ediyorlar, yoksa küçük gruplar olarak Malaga’da önemli bir programa mı gidiyorlar, çözemedim.

        Meğer Adıyaman, Adana, Urfa, Sivas ve Muş illerimizden 50 muhtar, Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde, Endülüs bölgesine gezmeye gidiyorlarmış. İkinci 50 kişilik grup da öğlen uçağıyla Malaga’ya gelecekmiş. Muhtarlar Granada’da Elhamra Sarayı ile ortaçağdan kalma Moro mimarisinden önemli örneklere ev sahipliği yapan Albaicin Mahallesi’ni ve Cordoba’da Kurtuba Camii’ni Türk rehber eşliğinde ziyaret edeceklermiş. Heyecanlıydılar, ama bazı muhtarlar halen daha neden Malaga’ya gittiğinin farkında değildi. Hatta bir muhtar, “Neden Avustralya gitmiyoruz da Malaga’ya gidiyoruz?” sorusunu yöneltti.

        Muhtarlara İçişleri Bakanlığı’ndan 2 yetkili eşlik ediyordu. Türkiye’de 50 bin civarında muhtar olduğuna işaret eden yetkililer, tüm muhtarları Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, bilgi ve kültürlerini artırmak üzere bu tarz seyahatlere götürme imkânları olmadığını, ama ellerinden geldiğince bu tarz programlara devam edeceklerini söylediler. Yeni dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın renkli muhtarlar toplantılarında “Reis bizi de Malaga’ya götür” sloganları duyarsanız şaşırmayın.

        ***********

        THY, İSPANYA’YI 5 NOKTADAN DÜNYAYA BAĞLIYOR

        İspanya’nın milli havayolu şirketi Iberia yaklaşık 2 yıl önce 2016’da pazardan çekilince yerini diğer havayolları doldurmaya başladı. Yabancı bayrak taşıyıcı havayolları arasında en fazla sefer yapan 5 havayolundan birisi de THY.

        Madrid’e günde 2, Barcelona’ya 4, Valencia’ya 1, Malaga’ya 2 ve Bilbao’ya ise haftada 4 sefer yaparak İspanya’nın 5 şehrini dünyaya bağlayan THY’nin doluluk oranları da oldukça yüksek. Mesela Malaga’nın doluluk oranları % 80’in üzerinde seyrediyor. İspanya’nın 5 şehrine yapılan seferlerin önemli kısmı (yaklaşık % 60-70’i) transit yolculardan oluşuyor. Barcelona ve Madrid’e genelde Airbus A330’larla sefer yapılıyor. Diğer 3 şehre ise uçuşlar dar gövdeli uçaklarla gerçekleştiriliyor. Benim son seyahatimde geldiğim Malaga şu an THY’nin en gözde noktalarından biri olmaya aday. Malaga’ya 4 Haziran’da başlayan günde 2 seferlik uçuşların, önümüzdeki kış tarifesinde de aynen devam ettirilmesi planlanıyor. Malaga’yı THY neden bu denli yoğun bir şekilde gündemine alıyor? Kültür, dil, gastronomi, deniz-kum-güneş ve kruvaziyer turizminde öne çıktığı için daha fazla sefer yapılması öngörülüyor.

        THY Malaga Müdürü Mehmet Akalın, İspanya’nın Barcelona’dan sonra 2’nci en büyük müze şehri olması sebebiyle turist akınına uğradığına vurgu yaparak her şeyden önemlisi İslam medeniyetinde ayrı bir yeri olan Endülüs Bölgesi’nde ulaşılan şehrin Malaga olması sebebiyle buraya olan ilginin günden güne arttığını ifade etti. Çünkü Granada, Cordoba ve Sevilla şehirlerine hemen hemen eşit mesafede olması Malaga’yı öne çıkarıyor. THY de bu fırsatı en iyi değerlendiren havayollarından birisi olarak dikkat çekiyor.

        Diğer Yazılar