Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu senenin başlarında, mart ayında ülkemizde yapılan fuar, sergi, panel vs. gibi organizasyonların sığlığına, faydasızlığına bunlara izin, onay ve hatta maddi destek verenlerin vizyonsuzluğuna dikkat çekmiştim.

        Ama güzel bir örneği gösterek; Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST İstanbul'u adres vererek bu eleştiriyi yaptım.

        Bu hafta yapılacak olan Türkiye’yi ve gençlerimizi teknolojiyle tanıştıracak, özlediğimiz milli ve özgün teknolojilerin gelişimine ciddi katkı sunacak TEKNOFEST İstanbul geleceğimizi hazırlaması açısından dikkate değer. Gelişmeleri yakından takip ettim. Organizasyonu yapan vakfın nasıl bir amaç ve heyecanla yola koyulduğunu da iyi biliyorum. Niyet halis, hedef halis. Tek amaç var ülkemizin geleceğini teknolojiye hazırlamak için genç hatta çocukları şimdiden bu taraflara kanalize etmek, zaten merakı, ilgisi ve azmi olanlara da sahip çıkıp yol göstermek.

        Yani bildiğiniz fuarlar gibi topla, dağıl işi değil TEKNOFEST İstanbul. Sadece organizasyonu yapanların maddi kazanç sağlamayı amaçladığı, bu sebepten ülkemizde oluşan fuar karmaşası gibi olaylarla kıyaslanabilecek bir etkinlik de değil. Türkiye’ye kategori atlatacak bir olay olacak. İlkine devletin en zirvesinden ilgi gösterilmesi, şirketlerimizin, kamu kurumlarının, belediyelerin sahip çıkması önemli. Çünkü bu etkinliğin tek kazananı olacak: Ülkemiz.

        Fikir olarak uzun bir süredir tartışılarak olgunlaştırılan TEKNOFEST İstanbul, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) önderliğinde, ülkemizin önemli kurum ve şirketlerinin desteğiyle düzenleniyor. İstanbul Yeni Havalimanı’nda (İYH), meydanın açılışından yaklaşık bir ay önce 20-23 Eylül gerçekleşmesine de vurgu yapmak istiyorum. İstanbullular için, İYH yetkilileri için bundan daha iyi tanıtım olamazdı.

        Öte yandan festival, geleneksel hale getirilerek ulusal ve uluslararası ölçekte her sene aynı tarihlerde tekrarlanacak. Umarım festivalin minileri de diğer şehirlerimizde İstanbul’a hazırlık şeklinde yapılır ve böylece imkanı olmayan çocuklar, gençlerde teknoloji hamlesiyle tanışırlar.

        Peki bu festival neden bu kadar ilgi çekti, merak uyandırdı? Şüphesiz Türkiye’yi milli, özgün Bayraktar insansız hava araçları (İHA) tanıştıran Baykar Makina’nın tecrübesi, bu ülkede önemli badireleri atlatarak, bürokrasiye ve devlete rağmen bu noktaya gelmesinin katkısı var.

        Maalesef biliyoruz ki devletimizin teknoloji konusunda eksiği çoktu ama yurtdışından alım dışında yaptığı bir şey de yoktu. Hatta bu alımlar, bazı etkili ve yetkili zevatın kazanç kapıları haline gelmişti. Bu sebeple de Türkiye benzer üretimler, gelişmeler istemiyorlardı. TEKNOFEST İstanbul işte bu gidişe dur diyecek bir organizasyon. Almayalım, yapalım ve satalım anlayışını ilke edinecek bir adım.

        Baykar Makine’nin amacı gençleri teknolojiyle tanıştırarak ülkemizin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini sağlamak. Baykar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ın fikirleri doğrultusunda gelişen TEKNOFEST İstanbul, Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından hayata geçirilmiş olması da ilgiyi artırmış durumda.

        Gençler, iddialı sözler edenlerin ortada bir başarısı var mı ona bakıyor. TEKNOFEST İstanbul'a öncülük eden vakfın başkanı Selçuk Bayraktar’ın ise müthiş bir başarı hikayesi var. Bugün bu ülke 50’den fazla Baykar imzalı Bayraktar İHA ve SİHA bulunuyor. İşte bu tablo gençlerin özgüvenini ve bu organizasyona ilgisini müthiş artırdı.

        Geçen yılın başında hayata geçen, Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini temel hedefi olarak benimseyen T3 Vakfı, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitim çalışmaları, üniversite teknoloji takımları programı ve teknoloji girişimlerine yönelik destekler veriyor. Yani bir yönüyle gençleri eğitip, geleceğe hazırlıyor. Festivalde de becerilerini sergilemeleri ve diğer gençlere örnek olup, motive etmeleri için imkân veriyor.

        Vakıf, hayata geçirdiği DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik teknik eğitimler ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. Atölyelerde ilk 18 ay, proje odaklı eğitim modeli çerçevesinde “robotik ve kodlama”, “arduino ve elektronik”, “nesnelerin interneti”, “enerji teknolojileri”, “üretim ve tasarım”, “havacılık ve uzay teknolojileri”, “yapay zekâ”, “nanoteknoloji”, “mobil uygulama programlama”, “siber güvenlik” derslerini içeren kapsamlı bir eğitim programı yer alıyor. İkinci 18 ayda ise gençler proje geliştirip, uluslararası yarışmalara katılmaya hazırlanıyor.

        Sözün özü; TEKNOFEST İstanbul gibi organizasyonlara çok ihtiyacımız var. İmkânı olanlar mutlaka çocuklarını bu teknoloji festivaliyle tanıştırsınlar.

        Diğer Yazılar