Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Biz henüz 4,5G’nin tam tadını çıkarmadan 5G önümüze konacak gibi. Hatta 4,5G ihale şartnamesindeki yerlilik kriterlerini, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un ne kadar karşıladığını, Ulaştırma Bakanlığı’nın henüz kontrol edemediği şu günlerde, yurtdışında 5G’ye geçiş konuşulmaya başlandı. Çünkü hızlı değil, süper hızlı 5G mobil internet veya iletişim bağlantısı, herkesi heyecanlandırıyor.

        Bu sebeple böyle bir hız ve bu hızla gelecek yeni teknolojiler, nesnelerin internetinin (IoT) açacağı yeni yollar, uygulamalar, sensörlü hayatlar birçok insanın dikkatini çekiyor. Telekomünikasyon sektörü de böyle bir teknolojiyle neredeyse baştan sona yenilenerek hazırlanacak. Milyar dolarlık süper ithal alımlar olacak. Tabi bunun içinde heyecanlananlar var. Altyapısından operatör şebekelerine, baz istasyonlarından mobil cihazlara varıncaya kadar her şey yenilenecek. Dönüşecek. 5G ile uyumlu teknolojilerle donatılacak.

        YİNE TÜKETİCİ, HEP TÜKETİCİ

        En geç 1,5-2 yıl içinde bazı ülkelerde uygulamaya girecek 5G’yi kullanmak için de kesinlikle yeni bir telefon veya mobil cihaz gerekecek. Sektörde konuşulduğu kadarıyla da ucuz olmayacak. Apple, Samsung, Sony, Motorola ve Huawei’nin 5G için piyasaya ilk tanıtacakları telefonların tahminen fiyatları 600-700 dolar seviyelerinde olması bekleniyor. İlk 5G uyumlu telefonu Motorola 2019’un başında, Sony, Samsung ve Huawei ise sonraki aylarda piyasaya sürmeleri bekleniyor. Ancak ilk ürünler galiba bir ara geçiş modeli gibi olacak.

        Peki biz nerede olacağız? Türkiye’nin teknolojik anlamda 5G’nin neresinde yer alacağını tahmin etmek zor değil. Çünkü bürokrasi üzerine düşeni yapmıyor. Yabancı ürünleri almak için sarf ettikleri çabanın onda birini Türkiye’den, yerli ürünlerden temin etmek için harcamıyorlar. Hatta kendi hazırladıkları ihale kriterlerine bile uymuyorlar. Bu durumda umarım 5G’nin bir yerlerinde oluruz.

        Mesela 4,5G ihalesinde yerlilik kriterlerinin ne kadarı karşılandı? Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) açıklama yapsın öğrenelim. Sonra 5G’de önümüzü görebilelim. Doğru tahmin yapalım.

        ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YERLİ TEKNOLOJİYE SOĞUK MU?

        Yerli baz istasyonu ULAK, Evrensel Projesi (Birinci etapta 509 adet, ikinci etapta 124 adet) kapsamında bazı bakan ve bürokratların, kamuoyunun, biz gazetecilerin baskısıyla kullanıma alındı. Operatörlerin ticari şebeklerinde test edildi. Kullanılıyor. Özellikle Türkcell 3 baz istasyonunu ticari şebekede kullanıyor. Aynı şekilde Vodafone da test ediyor. Ama henüz ticari şebeke için sipariş veren yok. 4,5G ihale şartnamesini yazan, yerlilik kriteri koyan Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine duyurulur. 5G’ye geçileceğinin konuşulduğu bir dönemde, Türkiye pazarına 4,5G baz istasyonlarını çeşitli amaçlarla çok ucuza verenler olabilir. Lütfen dikkat.

        Bu sebeple kamuoyu da 2-3 yıl sonra Türkiye gündemine gelecek 5G rüzgarlarıyla oyalanmamalı. GSM operatörlerinin 2019-2023 yılları arasındaki ihtiyaçlarını teminde ihale şartnamesine uymaları sağlanabilir. Çünkü 4,5G için Türkiye’nin kendi kabiliyetleriyle geliştirdiği mevcut yerli ürünleri sisteme sokmayan bürokrasinin, 5G’de neler yapacağını kestirmek zor değil. “5G için şu laboratuvarı kurduk. Bu sistemi geliştiriyoruz. Böyle testler yapıyoruz, yapacağız.” Diyerek, umarım zaman oynamazlar.

        İşin garibi 3 GSM operatörü arasında yerli teknolojilere en uzak duranın Türk Telekom’un olması. ULAK’ta iştirakleri Argela’nın önemli ortak olmasına rağmen durum böyle. Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Telekom’un yerli teknolojilere daha yakın durması ümidiyle...

        TRUMP FETVASIYLA UÇAKTA KADINLARI ELLEMEK!

        Türkiye uyarlamasıyla ‘imam osurursa, cemaat sıçar’ sözünün Amerika versiyonu. Olay uçakta olunca yada mevzu havaya taşınınca, yerdeki kurallarla araya nasıl bir etkileşim giriyor anlamadım. Bazı yiyeceklerin 10 bin metre yukarda, gökyüzünde süzülen uçakta farklı hissedildiğini, insanın bedenini bazı etkileşimler içine girdiğini de biliyoruz. Hatta uçakta adrenalinin yükseldiği de bilinen bir gerçek. Bu sebeple havayolu seyahatlerinde karşı cinsle tanışma ve arkadaşlık kurma oranlarının yüksekliği bazı araştırmalara bile konu oldu. Bu defa çok daha ilginç bir konu Amerika’nın gündeminde. Donald Trump, referans gösterilerek, uçakta kadınları ellemenin normal hale gelebileceği, hatta taciz etmenin suç olmayacağı gibi tuhaf bir savunma var.

        Trump gibi devlet başkanınız olursa, uçakta kadınları ellemeyi normal görecek vatandaşların da ortaya çıkabileceği bir dönemi yaşıyoruz. Şaka değil ayniyle vaki. Uçakta bir kadını taciz etmekle suçlanan şahıs, polisteki ifadesinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yıldız olduğun zaman kadınlara her şeyi yapabilirsin" şeklinde başlayıp, devam eden sözleriyle kendini savunmuş.

        Trump'ın 2005 yılındaki bir sohbeti, ondan habersiz kaydı alınmış ve başkan olunca da bir çok hadisesinden birisi olarak ortaya saçılmıştı. Ama bu şekilde savunma malzemesi olacağı kimin aklına gelirdi. Uçakta kendini kontrol edemeyip, önünde oturan kadının göğsüne dokunan adam için New Mexico eyaletinde, cinsel taciz suçlamasıyla soruşturma başlatılmış. Kendini savunurken de Trump’ın yukarıdaki sözlerini kullanmış. Ama anlaşılan, Trump’ın ‘yıldız olduğun zaman’ vurgusu umurunda olmamış. Böyle başkana, böyle vatandaş. Bakalım sırada başka neler var...

        Diğer Yazılar