Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yerli otonun bataryasının yerliliği merak ediliyordu. Mevzu önceki gün açıklığa kavuştu. ‘Bunun neresi yerli?’ Diyenlere yine izahat gerekecek! Milli, yerli kavramları, özgün tasarım ve telif hakları gibi hususları anlatmak gerekecek.

        Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen otomobilin bataryasında Çinli Farasis’in imzası olacak. Ama Vestel’de aynı gün bisikletlerde kullanılacak yerli bataryayı Türk mühendisleriyle geliştirip, ürettiğini duyurdu. Ülkemiz adına güzel haber. Artık batarya üreten bir ülkeyiz.

        Önümüzdeki yıllarda Vestel batarya çalışmalarını önemli bir noktaya taşıyacaktır. Bunun için zamana, sıkı çalışmaya, Ar-Ge’ye, araştırmaya ihtiyaç var. Yerli batarya için iyi bir yerden başlanmış. Sıfırdan tasarlayıp, üretip, yerli otomobile koymaya kalkacağınız bir ürün rekabetçi, verimli olmayacağından tercih de edilmez. Başladığınız yerde kalırsınız.

        Şu an Türkiye’de üretilen çok sayıda platform aracın ilk zamanlarını, yerlilik oranlarını ve son geldikleri noktayı iyi biliyorum. Eğer otomobil, bisiklet, uçak, helikopter, deniz aracı, fabrikada kullanılan tezgahlar gibi platformları tasarlayıp, milli ve özgün olarak tüm telif haklarıyla kendinize ait olarak üretme cesaretini gösterirseniz, gerisi gelir.

        REKLAM

        Herhangi bir teknoloji mamulün, mali ve teknik açıdan değerli olan yüzde 20-25’lik kritik bileşenini, hatta yüzde 10’luk kısmını yapıp, gerisini dışarıya verebilirsiniz. Rakiplerinizle yarışabilmek için ürünün yüzde 90’nını Çin’de veya başka ülkede uygun maliyetlerle de yaptırabilirsiniz. Önemli olan tasarım ve fikri mülkiyet hakların sizin olmasıdır.

        Tüm hakları kendinize ait platformlara her türlü ürünü koyma, kendi yaklaşımlarınızla teknoloji geliştirip, deneme şansınız olur. Savunma sanayinde üretilen bazı ürünlerin bileşenlerinin önemli kısmı yurtdışından gelirdi. Öyle ki bir ürünün bileşenleri bazen 7-8 ülkeden temin ediliyordu. Yerlilik oranı yüzde 25 olan ürünlerin günümüzde bazılarının yüzde yüzü ülkemizde, kendi tesislerimizde yapılıyor. Hatta daha önce ürün tedarik edilen bazı ülkelere ihracat bile yapılıyor.

        Yerli otonun bataryasına veya önümüzdeki günlerde başka bölümlerinde yabancı şirketlerle yapılacak işbirliklerine de bu şekilde bakılmalı. Bu sebeple dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden birisi olan Farasis ile TOGG işbirliğini eleştirmenin mantığı yok.

        Genelde büyük platform araçlarının dünyada geniş pazarlara ulaşabilmesi için birçok ülkeden şirketlerle işbirliği yapılır. Yani günümüz şartlarında tüm ürünlerin tek fabrikadan çıkması gibi bir durum da söz konusu değil.

        İlginçtir, bizde bir şey yapılacağı açıklandığında, bir yıl sonra ürünün önümüzde olacağını sananlar çok oluyor. Bilime, tecrübeye, Ar-Ge’ye, teknoloji geliştirmeye bu kadar yüzeysel bakılırsa, “TOGG’un bataryası niye yerli değil? Sorularını da normal karşılamak gerekir.

        Fakat yüksek teknoloji dendiğinde devreye nitelikli ürünler, hammaddeler, malzemeler ve onları geliştirebilmek için temel bilimlerde başarı gerekiyor. Matematik, fizik, kimya, biyoloji de başarılı olmadan, teknoloji geliştirmede rekabetçi olamayız. Mühendislikle bir yere kadar geliriz, ancak ilerisi için temel bilimler şart.

        İmamoğlu'nun 3 sınavı

        İmamoğlu'nun 3 sınavı
        0:00 / 0:00

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erem İmamoğlu’nun önünde çok dosya vardır, ama benim dikkatimi çeken 3 mevzu var. Taksi meselesi, yol kenarlarının yeşillendirilmesi ve Taksim Meydanı.

        Taksi konusu sıkıntılı hale getirildi. İmamoğlu’nun 6 bin taksiyi devreye almasına Ankara, UKOME kanalıyla bekletiyor. Kesinlikle çözülmesi gerekiyor, ama taksi mevzusunun bu haliyle nasıl sağlıklı çözüleceği meçhul? Dolayısıyla tartışmaya devam edeceğiz.

        Yol kenarlarındaki dikine yeşillendirilen alanların sürekli bakım istemesi sebebiyle sürdürebilir değildi. Doğru bir kararla söküldü. Yerlerine düşünülen yaz-kış yeşil olacak sarmaşıklar tamam, doğru çözüm. Diğer alanların görsel malzemelerle doldurulması da güzel bir karar. Lakin işin içine görsellik gireceği açıklanınca tartışmalarda başlamış oldu.

        Taksim Meydanı içinde ciddi uğraşılar var. Projeler yaptırılıyor. Meydanın en önemli mütemmimi olan Atatürk Kültür Merkezi ve Taksim Cami de bitmek üzere. Görünen o ki, Taksim Meydanı düzenlemesi tartışmalarla gündemimize gerekecek.

        Biden, Trump ve S-400

        Biden, Trump ve S-400
        0:00 / 0:00

        ABD ile bir çok konuda çözülmesi gereken problemimiz var. Sorunlarımız da azalacağına giderek artıyor. Şu an bölgede ABD ile işbirliğimiz, ortak yaklaşımlarımız dib seviyesinde. Ama bir yerden sonra ya biraz daha dibe vurup karışık hal alacak, ya da mevcut noktadan itibaren toparlanacak.

        Kasım’daki seçimler için gözler Biden ve Trump’da. Açıklamalarından bir netice çıkarmaya çalışıyoruz. Türkiye’de malum sebeplerden Trump’ın kazanmasını isteyen çok. Biden’ın sert söylemleri ümitsiz vaka gibi geliyor. Trump’ında sağı solu karışık. Biden’ın başı taçlanırsa ağırlaşır mı?

        Seçim sonrası ABD ile müzakere edeceğimiz en zor konu Rus S-400’ler. Kısa süre önce “Sinop’ta test edildi, denendi.” Haberleri medya yansıdı, ama resmi bir açıklama yapılmadı. ABD’de test haberleri gündeme geldi.

        Öte yandan Rus medyasında ise Türkiye’nin S-400’leri test ederken Rusya’dan teknik destek ve uzman yardımı almadığından testlerin başarılı geçmediği yönünde ilginç haberlere yer verildi.

        Bakalım önümüzdeki günler bize neler bekliyor.

        Diğer Yazılar