Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geniş bir gökyüzü kime yetmez ki diye düşünmeyin. Bir çok sebeple uçaklar gökyüzünde her yerin, her ülkenin üzerinden kısıtlamalar ve yasaklar yüzünden uçamıyor. Evet, uçaklarla dünyanın hemen hemen her yerine en güvenli ve en hızlı şekilde ulaşabiliyoruz. Ancak uçaklar gökyüzünde hedeflerine doğru ilerken birçok kural ve uygulamalar sebebiyle ilginç rotaları takip etmek zorunda kalıyorlar. Rahat ve güvenli uçamıyorlar.

        Dünya genelinde günlük ortalama 17 bin civarında uçak gökyüzünde oluyor. Ama bu uçaklarla uçsuz, bucaksız gökyüzünün derinliği ve genişliğinin aksine havacılığın ve hava sahalarının kendine özgü kuralları sebebiyle kısıtlı alanlarda seferler yapılıyor.

        Dünyanın bazı yerleri siyasi, tarihi, dini ve çevresel nedenlerden dolayı katı kurallarla uçakların uçuşlarına kapalıdır.

        Hafta içi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’na iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır.” Açıklaması yapıldı. Şu an havayollarının uçamadığı, uçmanın yasak ve tehlikeli olduğu çok sayıda ülke var.

        REKLAM

        Ukrayna

        Geçtiğimiz yıl başlayan Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna üzerinden ticari havayolları uçuş icra edemiyorlar. Havayolları daha önceden kullandıkları bu rotayı kullanamadıkları için daha fazla yakıt ve zaman harcayarak uçuş emniyetinin olduğu hava sahalarını tercih ediyorlar. 2014’te Ukrayna’da 298 kişinin öldüğü Malezya Havayollarına ait “MH17” sefer sayılı uçak bu güzergâh üzerindeyken Rusya-Ukrayna tartışmasının olduğu henüz savaşın yaşanmadığı günlerde düşürülmüştü.

        Suriye

        Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle havayolları bu güzergahı kullanamıyor. Suriye’deki iç savaş sadece ülkeyi ve komşu ülkeleri değil havacılık sektörünü de etkiledi. Uçaklar riskli olduğu için 12 yıldır bu hava sahasını kullanamadığı için ciddi anlamda yakıt ve zaman maliyeti katlanıyor.

        Libya

        Libya, Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kaosa sürüklendi. Ülkede 2011 yılından sonra başlayan iç savaş devam ederken zaman içinde iki farklı yönetim ortaya çıktı. Çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Özellikle Avrupa’dan Afrika’ya veya Afrika’dan Avrupa’ya sefer gerçekleştirilen uçuşların rotaları değişti ve uçuş süresi bu nedenle uzadı.

        Yemen

        Yemen’de İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun destek verdiği hükümet güçleri arasında 8 yıldır süregelen çatışmalar devam ediyor. İran destekli Husi milislerin, Eylül 2014'te başkent Sana’yı kontrol altına alarak yönetimi ele geçirmesinin ardından Suudi Arabistan, kurucusu olduğu Arap koalisyonuyla 26 Mart 2015’te Yemen’e askeri müdahale başlattı. Operasyon yaklaşık 8 yılı geride bırakmasına rağmen Suudi Arabistan’ın desteklediği hükümet güçleri ülkenin tamamında kontrolü sağlamada başarısız oldu. Yemen hava sahası savaş nedeniyle 8 yıldır kullanılamıyor.

        REKLAM

        Afganistan

        Uluslararası havayolu şirketleri, Taliban kontrolüne geçen Afganistan’ın hava sahasına girmemek için18 Ağustos 2021’de rota değiştirdi. Afganistan Sivil Havacılık Otoritesi, yolcu uçaklarının Afganistan hava sahasını kullanmamasını tavsiye eden bir bildiri yayımladı. Aynı gün Rus havayolu şirketleri Aeroflot ve AirBridgeCargo’nun Afganistan hava sahasının kullanmama kararı aldı. British Airways ve diğer havayolları da bu kervana katıldı. Şu an Afganistan hava sahası riskliler arasında yer alıyor.

        Tibet

        Çin’in Tibet Bölgesi’nin durumu yukarıda saydıklarımızdan daha farklı. Yasaklı olması savaş sebebiyle değil. Tibet denizden yüksekliği 5 bin metreyi bulan ve içerisinde Everest Tepesini barındıran bir bölge. Bildiğiniz gibi yolcu uçaklarının içi basınçlandırılıyor. Ancak herhangi bir aksi durumda yolculara oksijen maskesi kullandırılıyor. Bunun süresi 15-20 dakika civarı. Bundan dolayı kabin basıncında bir arıza meydana geldiğinde pilotlar 3 bin metre irtifaya inmek zorundalar. Tibet bölgesinde çoğunlukla yükseklik 3 bin metrenin üstündedir. O yüzden bu bölge uçuşlarda kullanılmaz. Öte yandan uçak motorlarından birinde sorun yaşandığı zaman da güvenli uçabilmeleri için belirli irtifaya inmeleri gerekiyor. Buranın yüksekliği buna da müsaade etmiyor.

        Kuzey Kore; füze çıkabilir

        Kuzey Kore, askeri durumu, dünyadaki gelişmelerin dışında kalarak sürekli yeni silahlar, füzeler test etmesi sebebiyle hava sahası da riskli bulunuyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore sınırları boyunca uçuşları yasaklıyor.

        Mesela 3 Kasım 2022’de kıtalararası bir balistik füzenin Japonya üzerinden uçması dünyayı alarma geçirmişti.

        REKLAM

        Küba

        Hava sahasının bazı bölümleri riskli olarak tanımlanan ülkelerden birisi de Küba. Tartışmalı uluslararası sular yolcu uçakları için de sıkıntılı noktalar. Bu bölgede geçmişte tartışmalar yaşandı.

        Paris şehir merkezi

        Dünyanın en fazla ziyaret edilen şehirlerinden birisi olan Paris

        üzerinde sivil ve askeri uçakların uçması Savunma Bakanlığı veya Paris Polis Müdürlüğü’nün iznine tabi.İzin alınması halinde de belirli yükseklikte uçmak zorundalar. Yolcu uçakları ise Paris’in belli bölgesi üzerinden uçabiliyor.

        Washington DC, ABD

        ABD’nin siyasi ve stratejik merkezi Washington DC, Pentagon, Beyaz Saray ve Kongre Binası gibi önemli yerlere ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple de şehrin üzerinde hava trafiği yasak. Küçük bir uçak 2014 yılında kazara bölgeye girdiğinde iki F-16 jet tarafından kontrol altına alındı.

        Buckingham Sarayı ve Windsor Kalesi

        Britanya Krallığının iki önemli stratejik noktası; Buckingham Sarayı Windsor Kalesi de uçuşa yasaklı bölgeler arasında. Yolcu uçağı trafiğini etkilemeyen yasaklı bölgeye özellikle küçük uçakların, davetsiz misafirlerin yaklaşmaması için tedbir alınıyor.

        Mekke, Suudi Arabistan

        Müslümanların buluşma noktası Mekke, temsil ettiği tarihi ve dini değerler sebebiyle hava sahası koruma altında. Mekke hava sahası üzerinde tüm uçuşlar yasak.

        100 milyon yolcuyu geçen havalimanı olacak mı?

        100 milyon yolcuyu geçen havalimanı olacak mı?
        0:00 / 0:00

        Havayoluyla seyahatleri arttıkça büyük, merkez (HUB) havalimanlarının ağırladığı yolcu sayısı aynı oranda büyümüyor. Çünkü yeni model uçaklarla kesintisiz, durmadan (non-stop, direkt) verimli uçuşlar her meydandan yapılabilir hale geliyor.

        Uzun menzilli, geniş gövde uçaklarla, transfer merkezi olarak konumlanmış büyük havalimanlarına yolcuları topla, dağıt yaklaşımına olan ilgi azalıyor. Büyük (HUB) havalimanı, büyük uçak eşleşmesi geride kalıyor. Artık yeterli yolcu olduktan sonra Boeing 787 ve Airbus A350 ailesi ile dar gövdeli uçakların uzun menzilli olarak tasarlanan modelleri her yerden direkt uçuşları kolaylaştırıyor. Bu sebeple de yıllardır 100 milyon yolcu ağırlayan havalimanı sınıfına yenileri eklenemiyor.

        Dünyadaki tüm havalimanlarının gelişimini izlemek açısından Uluslararası Havalimanları Konseyi – ACI’ın (Airports Council International) her yıl açıkladığı ‘Dünyanın En Yoğun Havalimanları’ raporu dikkat çekici ve faydalı oluyor. Yıllardır 95 ile 107 milyon yolcu arasında gidip-gelen yolcu sayısıyla 100 milyon havalimanı denince akla sadece Amerika’nın Atlanta Hartsfield Jackson Havalimanı akla geliyor. İkincisi yok…

        2022 yılında ‘Dünyanın En Yoğun Havalimanı’ Atlanta Hartsfield Jackson 2021’e göre yüzde 23,8’lik artışla 93,7 milyon yolcu ağırlayarak birinci oldu. Atlanta Hartsfield Jackson 22 yıl boyunca ‘Dünyanın En Yoğun’ havalimanı olma özelliğini elinde bulunduruyor. 2020’de COVİD-19 havacılıktaki her şeyi değiştirdiği gibi Atlanta Hartsfield Jackson’ın da liderliğine son vermis ve en yoğun olma özelliğini kaybetmesine neden olmuştu.

        REKLAM

        2020’de ilk sırada Çinli Guangzhou Baiyun Havalimanı yer almıştı. Guangzhou Baiyun liderliği 43,8 milyon yolcuyla aldı. Çünkü salgından dolayı dünya genelinde tam kapasite uçuşlar yoktu ve COVİD’in ilk başladığı Çin’de salgınlar azalmış uçuş sayıları artmıştı. 2020 en yoğunlar listesinde Guangzhou Baiyun’un yanı sıra Chengdu Havalimanı 40 milyon yolcuyla, Shenzen Havalimanı 38 milyon yolcuyla, Pekin Başkent Havalimanı 34 milyon yolcuyla, Kunming Havalimanı 33 milyon yolcuyla, Şangay Havalimanı 31 milyon yolcuyla ve XI’AN Havalimanı 31 milyon ilk on içinde yer almış ve listeyi domine etmişti.

        ABD havalimanları hızlı geri döndü

        2021’de salgının hafiflemesiyle ABD pazarı hızlı bir geri dönüşe imza attı ve ilk on sırada 8 havalimanıyla yer aldı. Atlanta Hartfield Jackson, 75,7 milyon yolcu, 2020’ye göre yüzde 76 artış yakalayarak 2 yıllık kaybettiği liderliği geri aldı.

        Çin havalimanları yükselişte

        2022 yılı Çin havalimanları için tam bir kabusa dönüştü. Salgının dünyada azalmasının ardından Çin’de vaka sayılarında yükseliş yaşandı. Çin tüm dünyaya kapılarını kapatmaya başladı. Kuşkusuz bu durumdan küresel havacılık sektörü büyük ölçüde etkilendi. Çin’de düzenlenmesi gereken 78’nci IATA Genel Kurulu Katar’ın başkenti Doha’ya alındı. Bu durumda 2022 rakamlarına yansıdı. Çünkü Çin dünyaya kapılarını ancak bu yıl ocak ayında açabildi.

        Çin merkezli sivil havacılık veri hizmeti sağlayıcısı VariFlight raporuna göre, geçen ay günlük iç hat uçuşları geçen yılın aynı dönemine göre %133,52 arttı. Bu rakam aynı zamanda 2019’un aynı dönemine göre yüzde 3’lük bir artış anlamına geliyor. Dış hatlardaki günlük ortalama uçuş sayısı ise şubat ayına göre yüzde 43,07 oranına ulaşmış. Ayrıca rapora göre, yıllık 10 milyondan fazla yolcu taşıyan havalimanları arasında geçen ay en fazla uçuşu Guangdong Eyaleti’nde bulunan Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleşirken, en fazla uluslararası uçuş ise Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı’ndan yapıldı.

        REKLAM

        En yoğun havalimanları ABD’de

        Dünyanın en yoğun 10 havalimanından 5’i ABD’de yer alıyor. En işlek 10 havalimanı içinde 2021’e göre geçen yıl ilk dört değişmedi. Atlanta Hartsfield Jackson Havalimanı 93,7 milyon yolcu ile birinci oldu. Dallas Fort Worth Havalimanı 73,4 milyon yolcuyla ikinci, Denver Havalimanı 69,3 milyon ile üçüncü, Chicago O’Hare ise 68,3 milyonla dördüncü oldu.

        İstanbul Havalimanı salgın öncesini geçti

        Hava trafiğinin normale dönmesi üzerine havalimanları da listedeki yerlerini tekrar geri almaya başladı. Dünyanın en yoğun 5’incisi olarak Dubai Havalimanı 2022’de 66,1 milyon yolcu ağırladı. Los Angeles, 65,9 milyonla altıncı, İstanbul Havalimanı 64,3 milyon ile 7’nciliğe yükseldi. İstanbul Havalimanı ilk açıldığı yıl olan 2019’da listede 28’nci sıradaydı. İlk 10 havalimanı arasında sadece Denver ve İstanbul, yolcu sayısını artıran havalimanları oldu. Salgın sonrası normale en fazla yaklaştığımız 2023 rakamları daha önemli olacaktır. 2022 listesinin 2023’te nasıl değişeceğini beraber göreceğiz.

        Dünyanın en yoğun 10 havalimanı

        1-Atlanta Hartfield-Jackson: 93,7 milyon yolcu,

        2-Dallas/Fort Worth: 73,3 milyon yolcu,

        3-Denver: 69,2 milyon yolcu

        4-Chicago O'Hare: 68,3 milyon yolcu,

        5-Dubai: 66 milyon yolcu

        6-Los Angeles: 65,9 milyon yolcu,

        7-İstanbul Havalimanı 64,2 milyon

        8-Londra Heatrow: 61,6 milyon yolcu

        9-Yeni Delhi: 59,4 milyon yolcu

        10-Paris CDG: 57,4 milyon yolcu

        Uluslararası / transit yolcu

        Geçen yılın en dikkat çeken hususlardan birisi de transit yolcular. Uluslararası / transit yolcu sayısında ilk üçte Dubai, Londra Heathrow ve Amsterdam Schiphol var. İstanbul Havalimanı ise Paris CDG’nin ardından beşinciliği elde etti. İstanbul Havalimanı 2022’de 48,5 milyon uluslararası yolcu ağırladı. Uluslararası yolcuda en yoğun havalimanlarında 2021’e göre en önemli yükselişler, artışlar söz konusu, ama COVİD-19 sonrası havacılık bu sene normale döndüğü zaman tablolarda değişecektir.

        REKLAM

        Uluslararası / transit yolcuda en yoğun 10 havalimanı

        1-Dubai:66 milyon yolcu

        2-Londra Heatrow: 58,2 milyon yolcu

        3-Amsterdam Schipol: 52,4 milyon yolcu

        4-Paris CDG: 51,7 milyon yolcu

        5-İstanbul Havalimanı: 48,5 milyon yolcu

        6-Frankfurt Havalimanı: 44,7 milyon yolcu

        7-Madrid: 36,2 milyon yolcu

        8-Doha: 35,7 milyon yolcu

        9-Singapur: 31,9 milyon yolcu

        10-Londra Gatcwick: 30,1 milyon yolcu

        Riyadh Air, Ronalda, Messi...

        Riyadh Air, Ronalda, Messi...
        0:00 / 0:00

        Suudi Arabistan’da ilginç gelişmeler oluyor. Kısa süre önce Körfez’deki havayolları Emirates, Etihad, Katar ve hatta Türk Hava Yollarına rakip olacak yeni bir şirket kuruldu; Riyadh Air. Bu şirket ağırlıkla hac ve umre taşımacılığı yapan Saudia Airlines’tan farklı olarak turizme ve transit taşımacılığa odaklanacak. Uluslararası yolcunun talep ettiği her türlü yiyecek ve içecek ikramı sunacak. Hedef 2030 kadar S. Arabistan’ı turizmde cazibe merkezi olacak yola sokmak. Havayolu bunun bir adımıydı. Diğer adımlardan birisi ise tanıtım odaklı futbolcu transferi

        Bu yılın başlarında, S Arabistan’ın önde gelen kulüplerinden Al Nassr, Cristiano Ronaldo’yı transfer etti. Yılda 200 milyon Euro değerinde iki yıllık bir anlaşma ile Arabistan’a getirdi. Bu akım veya adım devam edecek gibi… Çünkü bu hafta da Al Hilal’ takımı Lionel Messi için 350 milyon sterlinin üzerinde bir rakamla anlaşma teklif ettiği gündeme geldi.

        Bir yandan eskisini canlandırma girişimiyle birlikte yeni bir havayolu kurulması, yeni uçak siparişlerinin verilmesi, diğer taraftan küresel ölçekte tanıtım için futbolun tercih edilmesi…

        Suudi Arabistan, futbol tarihinin en büyük oyuncularından birine sahip, fakat en büyük iki oyuncuya sahip olması halinde bilinirlik, tanıtım ve reklam farklı boyut kazanacaktır. Bilinçli, planlı yapılan bu atılımlar Körfez ülkelerini de hareketlendirecektir.

        Katar’ın FİFA 2022 ile yaptığı atak sonrası Doha henüz istenen seviyede ilgiye ulaşmış değil. Maçlar bitince Katar da konuşulmaz oldu. Halen daha Dubai en etkin pozisyonda. Bu sebeple S. Arabistan’ın da hedefinde Dubai olduğu, küresel şirketlerini merkezini de yavaş yavaş Dubai’den kendine çekmeye çalıştığı ifade ediliyor. Bunun için de futbolun ve havacılığın gücünü kullanıyor.

        Arabistan, Boeing 787-9 Dreamliners için büyük sipariş verdi. Yeni havayolunun merkezi Riyad, Dubai ve diğerlerine alternatif olarak doğrudan ve dolaylı olarak 200 binden fazla insana iş vermesi hedefleniyor. Göründüğü kadarıyla futbol ve havacılık S. Arabistan’ın yeni projesinin merkezinde olmaya devam edecek…

        Diğer Yazılar