Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul Boğazı’nda üçüncü köprünün inşaatı sürerken açılan bir sergi, bize ilk iki köprünün nasıl yapıldığını hatırlatıyor...

        Üçüncü köprünün ayaklarının 90 metreye ulaştığı günlerde, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin yapılış sürecini anlatan bir sergi Rahmi M. Koç Müzesi'nde açıldı. İki köprünün tasarım ve inşaatında görev alan mühendis Dr. William Brown'un arşivinden derlenen "2 Kıta Birleşirken" adlı sergi, Brown'un bizzat çektiği resim, sakladığı belge ve objelerin eşi Celia Brown tarafından derlenmesiyle biraraya getirildi. Sergide Karayolları Genel Müdürlüğü arşivinden belgeler ve Japon firmanın köprü yapımında kullanılan kablo kompaktör makinesi de yer alıyor.

        'ASANSÖRLERLE ÇIKIYORDUK'

        Açılışının 40. yıldönümünde Boğaziçi Köprüsü'nün ve 25. yılını tamamlamış olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapım aşamaları, İstanbul'un son 40 yılda yaşadığı değişime de ışık tutuyor. Sergi açılışına katılan Celia Brown, "O zamanın İstanbul'u bugünkünden çok farklıydı. Her yer yeşildi. Etrafınıza baktığınızda ağaç görüyordunuz ama şimdi daha çok bina görüyoruz. Şehir daha yavaştı. Temposu düşüktü. Taksi imkânı kısıtlıydı, dolmuşları kullanıyorduk" diyor. Brown, köprünün inşası sırasında pek çok kez eşiyle, asansörler aracılığıyla köprüye de çıkmış. Sergi fikrinin nereden geldiğini ise şöyle anlatıyor: "Rahmi Koç Müzesi teklif etti. Ben de eşim adına bir şeyler yapmak istedim. Bütün bu kaynakları toparladık ve köprünün 40. yılına denk getirdik."

        '42 AYDA BİTİRİLDİ'

        Dönemin Karayolları Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu ilk köprü Boğaziçi'nin yapılışı sırasında Dr. Brown'ın sağladığı kolaylıklara dikkat çekiyor: "Davranışlarıyla, şantiyede idare ile müteahhit arasında dengeyi sağlıyordu. İnşaat çalışmaları pürüzsüz yürüyordu. Bu gayretler sonucunda köprü, Cumhuriyet'imizin 50. yıldönümünde açılacak şekilde ve programlandığı gibi 42 ayda bitirildi."

        "2 Kıta Birleşirken" sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi'nde 29 Haziran 2014'e kadar açık. Müze, pazartesi hariç hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde 10.00-18.00 saatlerinde ziyaret edilebilir.

        Diğer Yazılar