Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Legolardan film mi olurmuş?” demeyin. 2014 yapımı “Lego Filmi”nde tanıştığımız Batman’in solo macerası “Lego Batman Filmi” (The Lego Batman Movie), iyilik ve kötülük üzerine anlattığı zihin açıcı öyküyle ilgiyi hak ediyor

        Lego Filmi” (The Lego Movie), dikkat çekici orijinal hikâyesiyle 2014’ün en iyi animasyonlarından biriydi. Öylesine beğenilmişti ki o yıl Oscar’ı kazanamaması üzerine, Akademi üyelerinin tüm filmleri seyretmeden oy kullandığı yorumları dahi yapılmıştı. “Lego Batman Filmi”nin de çocukları ve yetişkinleri yakalayacak bir hikâyesi var.

        Film, Batman’in “açılıştaki logolar” üzerine konuşmasıyla başlıyor. Batman’in amacı bir film seyretmekte olduğumuzu hissettirmek değil sadece. Bir yıldız olarak en başından itibaren her şeyi kontrol etmeye çalışmak... Ama film, bir süper kahraman dahi olsanız her şeyi kontrol edemeyeceğinizi, her şeyle başa çıkamayacağınızı anlatıyor.

        KİBİRLİ VE YALNIZ BİR BATMAN

        Onun gerçek bir kahraman olduğundan kimsenin şüphesi yok. Şehrin sakinleri en zor durumlarda dahi Batman’in gelip kendilerini kurtaracağına inanıyorlar. Batman de her koşulda kötüleri yeneceğini düşünüyor. Ama tüm bunların sonucunda, Batman başkalarına asla güvenmeyen, kibirli ve yalnız bir adam haline gelmiş durumda. Üstelik başarılarını insanlarla kutlamayı, hayatın tadını çıkarmasını da bilmiyor. Tek yaptığı evine kapanmak ve aşk filmleri seyretmek.

        ZİHİN AÇICI BİR FİLM

        Küçük yaşta annesi ve babasını kaybetmiş olan Batman, bir daha o kadar büyük acı yaşamamak için kimseye bağlanmak istemiyor. Asıl sorunları ise değişmemek konusundaki inadı, kendi düşüncelerini sorgulamıyor oluşu ve önyargılarından vazgeçmemesi... Filmin en hoş sahnelerinden birinde, insanlardaki kötülüğü ölçebilen lego şeklindeki yapay zekâ, Batman’e sandığı gibi her şeyiyle iyi bir adam olmadığını söylüyor. O ana kadar “iyi adam” olmanın rahatlığıyla yaşayan Batman için tam bir şok oluyor bu...

        Onu asıl değiştirense çevresindeki insanlar... Alfred, Samantha ve Dick ile sadece ekip olmayı öğrenmiyor; onlarla birlikte sorumluluğun anlamını keşfediyor, kahramanlığın iyi olmaya yetmedi- ğini anlıyor. “Lego Batman Filmi”, çocuklar kadar yetişkinleri de iyiliğin ve kötülüğün anlamı üzerine düşündürmeyi başaran zihin açıcı bir film. Özellikle Batman – Joker ilişkisi önemli. Film, Joker’in kötü adam olmasında Batman’in de payı olduğunu gösteriyor.

        Her şey bir yana, Batman hayranları için eğlenceli anlar vaat eden bir film bu... Senaryo, önceki Batman filmlerine mizahi göndermeler yapmayı ihmal etmiyor. Beyazperdedeki ilk Batman uyarlamalarından “Batman v Superman: Adaletin Şafağı”na kadar uzanan espriler var. Hatta filmin bir yerinde “Suicide Squad”a bile taş atılıyor. Batman’deki Superman kıskanç- lığının komik anlara vesile olduğunu belirtelim.

        YILIN ANİMASYONLARINDAN BİRİ

        İlk film kendine özgü grafik bir dil oluşturmayı başarıyordu. Yeni film bunu daha da ileri götürüyor. Batman’in o tanı- dık karanlık atmosferi bu filme de damgasını vuruyor. Biçimci bir görsellik legoların naifli- ğiyle buluşuyor ve filme farklı bir karakteristik kazandırıyor. Chris McKay’in yönettiği “Lego Batman Filmi”, şimdiden yılın en iyi animasyonlarından biri olmaya aday.

        Diğer Yazılar