Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seçim kampanyalarında yaşananlar ve adayların rekabeti üzerinden Amerikan politik sisteminin sorunlarını ele alan Hollywood filmlerinin önemli bir bölümü komedi ağırlıklı... Bu hafta seçim temalı komedi filmlerinden bir seçki hazırladık

        Bob Roberts 1992

        Yönetmen: Tim Robbins

        Bir folk şarkıcısı politikaya atılır ve muhafazakâr değerlerin ateşli bir savunucusu olur. Zenginlerin, güçlülerin yanındadır. 1960’ların özgürlükçü değerlerine karşı çıkar, rakiplerine gayri ahlaki saldırılar yapmaktan geri durmaz ve seçimi, belirli çıkar çevreleriyle birlikte ekonomik bir iş gibi yürütür... Belgesel gibi çekilen ve hayali bir seçim kampanyasını konu alan film, keskin ve karamsar bir politik taşlama...

        The Distinguished Gentleman 1992

        Yönetmen: Jonathan Lynn

        Bir dolandırıcı aynı ismi paylaştığı saygın politikacının ölümü üzerine seçime katılıp Kongre’ye girmeyi başarır... Amacı lobi şirketlerine oyunu satarak zengin olmaktır. Ama âşık olduğu kadının gönlünü fethetmek için dürüst olmaya karar verir ve kendi bildiği yöntemle Kongre’ye ders vermeye çalışır. 90’ların yıldızı Eddie Murphy’nin komedi yeteneklerinden nasibini alan bir sistem eleştirisi.

        Speechless 1994

        Yönetmen: Ron Underwood

        Kevin (Michael Keaton) ve Julia (Geena Davis), tesadüfen tanışır ve birbirlerine âşık olurlar. New Mexico seçimlerinde yarışan iki rakip adayın konuşma metinlerini yazdıklarından habersizdirler. Bir okulun Kariyer Günü’ne davet edildiklerinde durumu fark eder ve çok şaşırırlar. Julia Demokrat, Kevin ise Cumhuriyetçi adayın metinlerini yazmaktadır... Clinton ve Bush için çalışan iki kişinin gerçek hikâyesinden esinlense de ikna edici olmakta zorlanan bir romantik komedi.

        Başkanın Adamları 1997

        (Wag The Dog) Yönetmen: Barry Levinson

        ABD Başkanı, seçimler yaklaşırken bir seks skandalı nedeniyle zor duruma düşünce, danışmanları Hollywood yapımcısı Motss’un kapısını çalar. Dustin Hoffman’ın canlandırdığı Motss’un, “senaryoları” peş peşe uygulamaya koymasıyla birlikte Balkanlar’da hayali bir savaş çıkar, ABD halkı çok başka bir ruh haline girer... Medya üzerinden kitlelerin gerçeklik algısıyla nasıl oynanabileceğini gösteren bir kara komedi.

        Kirli Yarış 1998

        (Primary Colors) Yönetmen: Mike Nichols

        Bill Clinton’u hatırlatan Demokrat Jack Stanton’ın (John Travolta) başkan adaylığı için verdiği mücadele... Film, Clinton karşıtı ya da yanlısı bir tavırdan ziyade politik kampanyaların perde arkasında olup bitenlere odaklanıyor; Stanton dahil bütün karakterleri insani özellikleriyle ele alıyor. Filmin komedisi de politik idealler ile hayatın gerçekleri arasındaki farklılıklardan besleniyor.

        Bulworth 1998

        Yönetmen: Warren Beatty

        Senatör Jay Bulworth, toplumcu hedeflerle girdiği siyaset dünyasında süreç içinde muhafazakâr bir noktaya gelmiş, yalanlarla dolu ikiyüzlü bir hayata sahip olmuştur. Kaybedecek hiçbir şeyi kalmadığı noktada, parti siyasetini umursamadan gerçekleri söylemeye başlar. Derdini rap müzikle anlatır. Eski benliğini yok ederek yeniden doğduğunun henüz farkında değildir... Amerikan politik sistemini eleştiren eğlenceli bir taşlama...

        Head of State 2003

        Yönetmen: Chris Rock

        Seçimlerden iki ay önce başkan ve başkan yardımcısı adayları uçak kazasında ölünce parti, bir yangın sırasında yaptığı kahramanlıkla meşhur olan belediye meclis üyesi Mays Gilliam’ı (Chris Rock) aday gösterir. Partinin stratejisi seçim kazanmak değil, Afrika kökenli bir adayla siyasi puan toplamaktır. Mays insanları memnun edecek yalanlardan uzak duran, dürüst bir kampanya yürütmeye başlar... Vasat ama yer yer eğlenceli bir film.

        Silver City 2004

        Yönetmen: John Sayles

        Konuşması ve politik kişiliğiyle George W. Bush’u hatırlatan Dickie Pilager’in (Chris Cooper), senatör babasının desteğiyle Colorado valisi seçilmek için yürüttüğü seçim kampanyasının öyküsü... Çevrecilerin ve liberallerin baskısından kurtulmak isteyen sanayicilerin adayı olarak öne çıkan Pilager’in başı, yürütülen bir cinayet araştırmasıyla derde giriyor... Sayles, polisiye bir hikâyeyle politik taşlamayı ustaca bir araya getiriyor.

        Oy um Kime? 2008

        (Swing Vote) Yönetmen: Joshua Michel Stern

        ABD başkanlık seçimlerinde sonuç tek bir oya kalır... O oyu kullanacak kişi New Mexico’da yaşayan Bud Johnson adlı bir alkoliktir. Kevin Costner’ın canlandırdığı Bud, kendini bir anda dünyanın ilgi odağı olarak bulur ve kızını utandırmamak için toparlanmaya karar verir. Başkan adayları da son oy için New Mexico’ya gelmiştir... Sonucu tek bir oy belirler mi, demeyin. Film bir şekilde bunu makul kılmayı başarıyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında taraf tutmayan film, yalanlara dayalı politik sistemi eleştiriyor.

        Kampanya 2012

        (The Campaign) Yönetmen: Jay Roach

        İki aday ABD kongresi seçimleri için zorlu bir yarışa girerler... Başrollerinde Will Ferrell ile Zach Galifianakis’in oynadığı film, giderek kontrolden çıkan ve çılgın bir hal alan rekabetin hikâyesini anlatıyor. Film, adayların ideolojisi ya da savundukları politik görüşlerden ziyade yürüttükleri kampanyaların ahlak dışı yanlarını eleştiriyor. Will Ferrell’in şov yaptığı eğlenceli ve komik sahneleriyle öne çıkan film, özellikle finale doğru politikacıların ardındaki çıkar gruplarına çekiyor dikkatimizi.

        Diğer Yazılar