Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FBI’ın ya da CIA’nin baskın yaptığı evi satın aldıysan ya da senden önce bir seri katil o evde oturuyorsa ve sen o evi bilmeden kiraladıysan… “Hacizli mal alınmadığı gibi ölü çıkmış evde alınmaz!” denilir ya hani, peki bilmeden o çarka katıldıysan ne olacak?

        Ev alınırken nelere dikkat edilir? Yapının yaşı, evin durumu, boyası badanası ilk aklınıza gelenler olur da peki o evin tarihini merak etmez misiniz? Hadi diyelim ki merak ettiniz bu bilgiye nereden ulaşabilirsiniz? Yazının başından bu yana sürekli olarak sorular sordum, ki bunlar ev alınırken akla gelenlerin dörtte biri bile değil. Satış konusunda ısrarcı emlakçılara gün sonunda ne kadar güvenilebilir? Mutlaka bir yerlerden bir şeyler gelecekte bunun ne kadarı bize kaçacak, ne kadarını göze almamız gerekir? Mahalle ahalisiyle yapılacak sicil tespiti de bir yere kadar… Eğer “yatırın üstüne inşa edilmiş ev almam” ya da “ölü çıkmış o evden, aman haa, hayatta alınmaz” ya da “bir önceki sahibi seri katil miymiş?? hadi hadi topuk, direk topukla!!!” diyorsanız size mükemmel bir haberim var. Artık alacağınız evin makus geçmişini öğrenebilirsiniz, en azından Amerikalılar öğrenebiliyor diyelim. “diedinhouse.com” adlı Amerikan bir sitenin bugünlerde pek bir hayırlı iş yaptığını duydum.

        diedinhouse.com’un kurucusu, yazılım mühendisi olan Roy Condrey kendi evini satın aldıktan sonra öğreniyor ki aslında ondan önce evde biri ölü olarak bulunmuş. Bu ürkütücü durumu evi almadan önce öğrenmiş olsaydı muhtemelen evi satın almazdı ancak, bu korkutucu bilgi bambaşka bir konuda Roy’a fikir vermiş. Roy, Amerika’da ev satın alınmadan önce o evin adli geçmişiyle ilgili bilgi alabileceği herhangi bir yerin olmadığını keşfetmiş. Bu vesileyle de 2013 yılında diedinhouse.com’u kurmaya karar vermiş. Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim Roy, evini satmamış! Bu konuda şöyle diyor “Amerika’da her üç kişiden birinin hayaletlerden korktuğu söyleniyor, hadi diyelim ki siz o korkanlardan değilsiniz ama evinizi satın almadan önce bu bilgiye sahip olmak istemez miydiniz? Şahsen ben isterdim!” diyor. Anlayacağınız Roy, bakmış bu konuda bakir bir alan var ve ortada da bir mağduriyet oluyor, kolları sıvamış.

        Site bugün Amerika’da çok ciddi bir boşluğu doldurmuş vaziyette. Ciddi bir boşluk diyorum çünkü: Forbes dergisi Roy’un sitesinde 50 eyaletten toplamda 130 milyonu aşkın polis verisinin olduğunu ve bu evlerin her birinde intihar, cinayet, kundaklama, ölüm sertifikası gibi ne kadar insanın duymak istemeyeceği konu başlığı varsa hepsinin bulunduğunu söylüyor. Bu zamana kadar da sitede toplamda 40,000’nin üzerinde korkunç geçmişe sahip evin hikayelerinin yer aldığı söyleniyor.

        Bu işin düşündürücü tek noktası: Satılacak evlerin geçmişinin her ne kadar polis departmanından ya da resmi adreslerden taraması yapılsa da, bu işte o kadar da profesyonel olmayışları. Girilen her bilginin doğruluğu araştırılıyormuş ama yine de sitede asparagas işler de yer alabiliyor. Diyelim ki baş düşmanınız evini satışa çıkardı ve sizde bunu öğrendiniz. Sitede evin dışarıdan çekilmiş fotoğrafını koyup, hikayesini de kendi hayal aleminizle yazdığınızda sağlam bir intikam almış olabilirsiniz. Çünkü; sitede hikayeler online olarak gözüküyor aksi durum olduğunda ilan hemen kaldırılıyor ancak, ilanın yayında olduğu o kısa sürede bile evin ederi ne yazık ki düşüyor.

        Şu an site sadece Amerika’da aktif, ilerleyen zamanda neler yaparlar bilemiyorum elbette, ancak bizdeki girişimci beyinlerin benzer işler peşinde koşacağına eminim. Malum İstanbul neredeyse kocaman bir şantiyeye dönüştüğünden, mantar gibi bu sitelerin üremesinin eli kulağındadır herhalde.

        Diğer Yazılar