Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küçücük yaşında milyon dolarlarının olması kadar kulağa güzel gelen bir şey olamaz. Tüm dünyada tanınan bir isim olmanın, istediğin her şeye sahip olabilmenin nesi kötü olabilir ki? Buna rağmen “Çocuk yıldızlar” büyüdüklerinde neden kafayı sıyırıyor? Örneğin gelmiş geçmiş en büyük “Çocuk yıldız” Michael Jackson’ın hayatına bir bakın. Onun özel hayatını hepimiz manşetler eşliğinde okumadık mı? Hadi diyelim ki o eski bir örnek; Lindsay Lohan, Miley Cyrus, Britney Spears, Christina Aguilera ve en beteri de Justin Bieber gibi gerçekler var… Günümüzde onların yaptıkları absürdlükleri televizyondan, internetten okuyup haberdar oluyoruz. Kariyerlerinde başarılı olmaları onları hapishanelerden, rehabilitasyon merkezlerinden uzak tutmuyor.

        Ailelerin tutumlarının oldukça önemli olduğu gerçeği var bu noktada. Eğer aileler çocuklarıyla düzgün iletişim kurup gerekli önemi verirlerse bir problem yaşanmıyor. Bakın size en güzel örnek; Beyonce. Kadın dünyanın en önemli seslerinden biri ve çok küçükken sahnelere çıkmaya başlamış bir isim. Hem de ailesinin isteğiyle. Menajeri babası, annesi stilisti, kocası yapımcısı, kuzenleri, amcaları, dayıları hep Beyonce’yle birlikte çalışıyor. Kadın için aile şirketi diyebiliriz. Onun bu zamana kadar ne sapıttığını duyduk, ne de uçuk kaçık hareketlerini izledik. Dolayısıyla çocuk yıldızlar kesin sapıtacak diye bir kuralda yok.

        Peki ama işin sırrı ne? İşte atasının Amerika’dan çıktığı bu “çocuk yıldız” muhabbetinde neler olduğunu Amerikan bir televizyon kanalı araştırmış ve bakın nasıl sonuçlara varmış.

        Baskı

        Çocuk sadece kendisi için değil ailesi içinde çalışıyor. Popüleritesini kaybetmeden yaşamaya devam etmesi gerekiyor ki iş alabilsin. Bunun içinde sürekli olarak kamera karşısında olmalı ya da sansasyonel bir haberin içerisinde yer almalı. Bu bakımdan kendilerini ciddi baskı altında hissediyorlar. Öbür taraftan küçük yaştan beri kameralar karşısında büyüdüklerinden, herhangi bir özel alanları kalmıyor ve sürekli olarak hayatlarını konuşan insanlar oluyor. Bir süre sonrasında da bu baskıların dışavurumları olarak; benzincide saçını kazıtma (Britney Spears), kuliste ortalığa işeme (Justin Bieber) , çıplağa yakın bir halde sokağa çıkma (Miley Cyrus) gibi davranışlar sergiliyorlar.

        Çok Çabuk Ünlü Oluyorlar

        “Herkes on beş dakikalığına ünlü olacak” diyen Andy Warhol’un düzeltilmesi gerekiyor. Artık bu ünlü olma işi o kadar basit ki… Çocuğunuzun evdeki, arabadaki bir anını internette paylaşmanız kafi. Bazı televizyon programlarının sırf bu tip video görüntülerini toplamak ve değerlendirmek için ekipler oluşturdukları biliniyor. Bu sayede televizyon programlarına çıkmaya başlayarak Hollywood dünyasına adım atılabiliyor. Ciddi bir emek sarf etmeden, kolaylıkla yapılabilen bu iş sayesinde milyonlarca tıklanmanız, paylaşımınız, Instagram’da hashtagleriniz olabiliyor. Yani popülerliğiniz sadece on beş dakikalığına da olmuyor. Bu kadar kolay elde edilen bir popüleriteyle çocuklar başa çıkamıyorlar. Küçük oldukları için neyin ne olduğunu kavrayamadan hayatlarını olduğu gibi gözler önüne seriyorlar. Sonrasında da bunalıma girip; yaptığım her şey doğru ya da her yaptığımla konuşulurum düşüncesiyle yaşamaya başlıyorlar. Bakınız; Justin Bieber…

        Çocukluklarını Yaşayamıyorlar

        Gösteri dünyasında olduklarından çocuklar çocuk olarak kalmıyorlar. Hep insanları eğlendirme üzerine kurgulu bir hayatın içindeymiş gibi hareket edilmesi bekleniyor. Bir keresinde Will Smith’in Ellen Show’a konuk olduğunda “Eğer insanları eğlendirmek gibi bir yeteneğiniz varsa, bunu kullanmalısınız. Çünkü; bu size verilmiş bir lütuf” diye konuşmuş hemen arkasından da ciddi tepki almıştı. İnsanları eğlendirmek için kendi hayatını ve hatta çocukluğunu heba etmek midir buradaki doğru olan? Belki konuyla ilgili olarak rahmetli Michael Jackson’ın ağzından “Childhood” parçasında bazı cevapları bulunulabilir. Parçayı dinlemenizi öneririm!

        Arkadaş Çevresi

        Okulda değil, kamera önünde büyüyen çocukların, arkadaşları da bu kafayı sıyırma olayında etkililer. Her istediğini alabilme, arkadaş partilerinde garip deneyimler, bir takım bağımlılıklara neden oluyor. Normal çocukların odalarında arkadaşlarıyla oyun oynadığı bir ortam olurken, çocuk yıldızlar malikanelerinde özel gösterilerin olduğu, tuhaf oyunların oynandığı partilerde oluyor. Ebeveynlerde bir noktaya kadar bu duruma karışabiliyor. Denildiğine göre çocuk yıldızların pek çoğu, içinde bulundukları durumdan ailelerini sorumlu tutuyorlar ve bir süre sonra ebeveynlerle çatışma başlıyor. Para kazanma gücü de ebeveynlerde olmadığından iş sarpa sarıyor.

        Kötü Kariyer Yönetimi

        Tüm bunların üzerine ailelerinin de ciddi çalışması gerekiyor. Doğru menajerle, halkla ilişkiler uzmanıyla çalışılması hayati derecede önemli. Çocuğun koyun gibi etinden sütünden faydalanmayı düşünmeyip, seçici olabilmeyi sağlayan profesyonellerle çalışmak en önemli konu diyor psikologlar. Burada da ebeveynlerin önceliklerini paraya değil çocuklarına vermesi gerekiyor. Aksi takdirde televizyon programları, filmler, diziler derken setlerde pedagoglar eşliğinde büyüyen çocuklarda arazlar kalabiliyor.

        Diğer Yazılar