Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kimsenin görmek ya da duymak dahi istemediği bir ülke olan Cibuti’de akıl almaz bir kasaba inşa edildi. Bu kasabada birbiriyle iç içe geçmiş 15 ev bulunuyor ve en önemlisi de bu kasabada araç yok. Bizde değil böyle bir kasaba, bunun bir çalışması bile yok!

        Cibuti’nin en büyük üçüncü şehri olan Tadjourah’da mimar Urco Sanchez’in tasarlayıp “SOS Children” adını verdiği kasaba; çocuklar için özel olarak hazırlandı. Projenin yapımına 2014 yılında, yerel halkında desteğiyle, başlanmış olup bu ay kullanıma açılmış. Bu kasabayı benzersiz kılan en önemli özellik ise içerisinde trafiğin olmaması! Çocukların sokaklarda doyasıya oyun oynayabildiği –ki sokakta yetişmeyi başarmış kişiler iyi bilirler bu duygunun önemini- sokak aralarında oyun alanlarının kurulduğu ve belki de en eğlencelisi çatıların çocukların kullanımında olduğu bir ufacık kasaba burası.

        “SOS Children” çocuklar için tasarlanmış olabilir ancak, ebeveynler içinde rahat bir yer. Yetişkinler burada, gönül rahatlığıyla çocuklarını sokakta bırakabiliyor ve aynı zamanda kasabada olan özel kullanımlı bölümlerde ailecek vakit geçirebiliyorlar. Buranın bir diğer güzel tarafı da bitki örtüsünü yine çocukların ve ailelerin kuruyor olması. Şimdilik 15 evle sınırlı olan bu pilot proje artan talep karşısında dünyanın farklı yerlerinde de hayata geçeceğe benziyor. Örneğin; proje çoktan Madrid’in ilgisini çekmiş bile.

        Kasabanın mimarisine gelince; Cibuti’nin dünyanın en sıcak iklimlerinden biri olması sebebiyle binalar sıcaktan korunacak şekilde tasarlanmış. Ancak geleneksel çizgilerden de kopmamış. Yani “SOS Children”, Afrika denilince akla gelen toprak tonunda boyanmış, köşeli, sade binaların modern halini yansıtıyor. Birbiriyle bağlantılı 15 evden oluşan bu kasaba da yetişkinler ve ufaklar kasaba içinde birlikte çalışabiliyorlar. Bu bakımdan bana biraz Amerika’da kendi kendilerine hayatta kalmaya çalışan Arcosanti kasabasını hatırlattı. Zira Arcosanti’de yaşayan her bir bireyin kasaba için çalışıp, yaşam kaynaklarını doğal yollarla sağlaması gibi bir benzerlik var.

        Şimdilik deneme aşamasında olan bu proje, ilerleyen zamanda baya bir büyüyeceğe benziyor. Başarılı olması durumundaysa kasabalar halinde kümül bir yaşam kapımızda.

        Diğer Yazılar