Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016’nın şimdiden viral yılı olacağı konuşuluyor. Dünyaca ünlü markalar, dahi beyinleri sırf viral yapabilmek için işe alıyorlar ki bizim gibiler aydınlansın. Samsung, Mastercard, Apple, Google bomba gibi geliyor gelmesine ama bizde memleketçe bu konuda baya bir iyi gidiyoruz. Yakın zamanda birbiri ardına izlemeye başlayacağımız videoların öncesinde gelin başarılı olmuş Türk virallerine bir bakalım.

        Öncelikle Viral Nedir?

        İnternet kuşağı olduğumuzdan televizyon reklamları bize sökmemeye başladı. Reklamcılar uyandılar tabii, televizyonla bizleri kandıramıyorlar o zaman onlarda “virütik” bir mecrada, yani internet üzerinden, bize bulaşmaya başladılar. Şöyle desek daha iyi sanki, viral diye tabir edilen reklamlar, sosyal medyada ya da video paylaşım sitelerinde izlediğimiz yeni nesil reklam metodu. En büyük özelliği reklam izlediğini anlamadan reklam izliyor oluşun. Birkaç sene öncesine kadar bir kızın erkek arkadaşı tarafından aldatıldığı için eşyalarını alıveriş sitesi üzerinden sattığı videoyu gördüğümüzde “ Kızdaki sinire gel, helal olsun valla” dedik. Bir başka örnekte de; adamın biri kız arkadaşına evlenme teklifi etmek için dünyayı gezmişti. O videoda da “ Adama bak! Tek başına dünyayı gezmiş, bir de kıza senin için diyor. Adam olsaydın da beraber gitseydin!” diye çemkirerek reklamın reklamını yaptık sağda solda. Bunlar başarılı virallerdi çünkü; hepimize dokunan tarafları vardı.

        Viraller bir diğer özelliği ise adamı şaşırtması! Hatırlarsınız belki Tarık Mengüç’ün, üç yıl önce Rock’n Coke festivali için hazırladığı, “Rock’n Coke’ta Ben Niye Yokum” şarkısında ne Editors’a ne de Arctic Monkeys’e laf çakmadığı kalmıştı. Başta şarkının ne ayak olduğunu anlamamıştık ve bazıları adamcağıza yüklenmişti de yüklenmişti. Sonra onun da sahne alacağı ortaya çıkınca “ Kral viral” olarak video hafızalara kazındı. İnsanı gülmekten ağlatan bir diğer çalışma ise Profilo’dan gelmişti: “Yavrum Seni Like Ettim”! Marka, anneler gününde annelerin Facebook’a katılmalarını tiye almıştı. Video boyunca doğru tespitlerin olması bir tarafa dursun, ana temada annelerin hepimizden daha aktif kullanıcılar olduğu yatıyordu.

        Bu reklam metoduyla ilgili önemli bir noktaysa iki çeşit olması: Firma kendi reklamını profesyonel bir gruba yaptırabilir ya da ürün kullanıcılarının paylaştıkları videonun popüler olmasıyla viral gerçekleşebilir. Buradaki amaç her koşulda amatör elden çıkmış olması ya da öyle gözükmesi. Boğaziçi Üniversitesi Caz Kulübünün kendilerine fon arayışları onları, metroda “The Battle of Jericho” parçasını söylemeye yöneltmişti. Videonun Youtube’a yüklenmesiyle kısa sürede binlerce insana ulaştılar. Ertesi günde basının ilgi odağıydılar. Böylece sponsorların dikkatlerini çektiler ve yarışmaya gidebildiler.

        Yani viral dediğimiz olay insanı güldürür, şaşırtır, düşündürür ve her şeyden önemlisi gafil avlar. Kısmetse de bu yıl sürüsüne bereket bu tip videoları izleyeceğiz.

        Diğer Yazılar