Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllarca Leonardo DiCaprio’nun hakkını yediniz, şimdi de sıra Eddie Redmayne mı geldi? Sıkı bir sinemasever olarak şahsen böyle düşünüyorum.

        Sonunda şeytanın bacağını kırdı

        Leonardo DiCaprio yıllardır Oscar’a aday gösteriliyor ancak, bir türlü heykelciğe kavuşamıyordu. Bu durum da bir çok insanın “Oscar’ın Leonardo’ya garezi var” geyiklerini yapmasına sebebiyet veriyordu. Bana kalırsa “The Revenant”dan çok daha başarılı olduğu roller vardı: “The Departed”, “Romeo + Juilet”, “The Wolf of Wall Street”, “J. Edgar”, “Catch Me If You Can”, “The Avaitor”, “The Great Gatsby”, “Blood Diamond” … DiCaprio Oscar’ı çoktan almış olmalıydı! The Revenant’la bence Oscar biraz günah çıkarttı. Kızılderililerin zulüm görmelerine selam çakan, bir babanın intikam uğruna hortlamasını konu alan filmle Oscar, bence “Leonardo’ya da Kızılderililere de kısacası herkese objektifiz, iyi olduğu sürece herkesin işini destekliyoruz.” demeye çalıştı.

        Leonardo’nun performansına gelince bence adam yapması gerekeni yapmış. Şahsen filmi izlediğimde çok da şaşırmadım. Leonardo hangi karaktere girerse girsin kendini kaptıran bir oyuncu. Burada da damarına basılmış, yaralı bir babaya hayat verirken rolünün hakkını vermiş. Leonardo gibi bir adama çiğ et yediği, ölmüş atın içine girdiği için Oscar vermelerini açıkçası yediremedim. Çünkü o adam aksanın Allah’ını yapan, tek bir filmde rolden role giren, yeri geldiğinde bir sapkını, yeri geldiğinde de gözü kara bir eşcinseli oynadığında Oscar’a layık görülmedi. Ama çiğ eti yiyince Oscar’ı aldı! Bence bu o adama bir nevi hakaret. Bu olayın üzerine saatlerce konuşulabilir gerçi, Leonardo’nun da umurunda olur mu orasını bilemiyorum. İtalyan asıllı aktör, gişe yapsın diye iş kabul etmiyor. Adamın filmografisine baktığınızda popüler kültür işleri kabul etmediği, bunun yerine önemli isimlerin olduğu, senaryolarını ince eleyip sık dokuduğu filmlerden oluşan bir geçmiş var. Leonardo DiCaprio tabii ki de iyi bir oyuncu ancak, bu yıl Oscar’lık değildi.

        The Danish Girl

        Eddie Redmayne, Einar Wegener rolüyle kendini aşmış. Ben bir sinema eleştirmeni değilim, eleştirmenlerin yorumlarına laf uzatacak kadar da kendimi kaybetmedim ancak; Eddie Redmayne bence tam bir karakter oyuncusu! Le Miserables’daki (Sefiller) performansıyla aslında bu harika oyunculuğun sinyallerini verdi. Bir erkek ancak; bu kadar kadın ruhunu iyi oynayabilir. Adamın el hareketleri, bakışları, bacak bacak üstüne atması derken resmen bir kadın nasıl hareket eder ve hatta bir kadın nasıl sevişir bunların hepsini kusursuzca sergiliyor. O bir oyuncu elbette ki rolüne hazırlanacak yalnız Redmayne’inkisi Oscar’lık bir hazırlanma olmuş fikrimce. Yıllarca Leonardo’ya yapılanı bu yıl Eddie Redmayne tatmış oldu. Bence bu yıl hakikaten The Danish Girl’in hakkı yendi: Gerek En İyi Kostüm, gerekse En İyi Erkek Oyuncu dalında... Bir tek En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Alicia Vikander’in hakkını verdiler. Onu da sus payı olarak görebiliriz belki de. Uzun lafın kısası “The Danish Girl”deki emek sanki daha fazlaydı.

        Diğer Yazılar