Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sahada çatışmalar var gücüyle devam ederken Suriye’nin geleceğinin belirleneceği Anayasa Komisyonu çalışmaları bugün Cenevre’de başlayacak.

        Masada bulunacaklar veya Anayasa hazırlık çalışmalarına katılacaklar daha önce belirlenmişti.

        Buna karşın masada olanlara yön vermek için çalışma gruplarında yer alacaklara ilişkin de farklı şüpheler vardı.

        Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla dün Cumhurbaşkanlığı’nda verilen resepsiyon sırasında Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile sohbetimizin konularından biri de bunun üzerine oldu.

        Yerhov öncelikle Soçi’de varılan mutabakat gereği YPG/SDG’den boşaltılması gereken alanlara ilişkin gelişmelerin olumlu olduğunu bildirdi.

        Bazı yerlerde istenmeyen bazı sorunların olmasına karşın, bunların çözüldüğünü ve planlandığı şekilde ilerlediğini de vurguladı.

        Cenevre’de daha önce belirlenen Anayasa Komisyonu üyeleri dışında PYD’nin temsilcilerinin veya ona destek verenlerin masada yer almasının mümkün olmadığını da belirten Yerhov, “Türkiye istemiyor, dolayısıyla olması söz konusu değil” dedi.

        DEVRİYE BELİRLER

        Anlaşılan o ki sahada yaşanan gelişmeler de bundan sonraki sürecin işleyişini belirleyecek.

        Şunu baştan belirteyim dün konuştuğum hem Türk hem de Rus tarafı sahada meydana gelen gelişmelerden kaygılıydı, ancak çözülemeyecek gibi de görmüyordu.

        Bunun en önemli gelişmesi de dün Türk Silahlı Kuvvetleri ile bölgede birlikte hareket eden Suriye Milli Ordusu ile Şam güçleri arasında yaşanan çatışmalar.

        Bir süre devam etmiş, ancak araya ilgili ve yetkili isimler girip çatışmanın durması sağlanmış.

        Ankara bu tip gelişmelerle sıklıkla karşılaşılacağını kabul ediyor.

        Peki, Rusya’nın dün açıkladığı gibi Soçi mutabakatı gereği verilen sürenin dolduğu dün saat 18.00 itibarıyla YPG/SDG sahadan tamamen çekildi mi?

        Bu konuda bazı aksaklıkların olduğuna vurgu yapılıyor.

        Söylenen şu ki bunun tam olarak kesinlik kazanabilmesi için öncelikle Soçi mutabakatı gereği 10 km derinliğe kadar olan alanda Türk ve Rus askerlerinin birlikte yapacağı devriye belirleyecek.

        Belirtildiğine göre, bu devriyeler sırasında eğer sahada YPG/SDG unsurlarına rastlanırsa, bunların saha dışına Rus güçleri tarafından çıkarılması sağlanacak.

        Anlaşılan o ki daha önce ABD ile varılan mutabakat sonrasında yaşanan olumsuzlukların burada hayat bulmaması için daha temkinli bir süreç işletiliyor.

        Şurası kesin ki Ankara, Moskova ile arasındaki mutabakatı çok daha samimi ve sağlıklı yürüttüğü kanaatini taşıyor.

        Ancak her şeyin çok iyi gittiğini söylemek için daha yolun başında bulunduğunu da kayda geçiriyor.

        *

        Resepsiyon açılımı

        Cumhurbaşkanlığı'nda dün düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonu yeni bir açılım gibiydi; yeniliklerle doluydu.

        En önemli gelişme de bugüne kadar gerçekleşenlere çağrılmayan birçok basın kuruluşu temsilcisinin resepsiyona davet edilmiş olmasıydı.

        Sözcü, Fox TV ile bazı gazete ve televizyonların yazar ve yorumcuları ilk kez dünkü resepsiyona davet edildi, onlar da katılım gösterdi.

        Bazıları ise bol bol fotoğraf çektirdi, detay notlar aldı…

        Resepsiyonda Cumhurbaşkanı konuşurken Kıbrıs açıklarında sondaj çalışması yapan gemiyi koruyan Gökçeada Firkateyni ile Resulayn, Talabyad’daki komando birliklerinin komutanları ile canlı bağlantı kurdurdu, bayramlarını kutladı.

        Yıllar önce de benzer şekilde yurtiçinde terörle mücadele eden birliklerin komutanları ile bağlantı kurulmuş ve kutlamada bulunulmuştu.

        Bu resepsiyonun bir diğer farkı ise katılımcılarıydı.

        Geçmiş resepsiyonlara 4 bin kişi davet edilirken dünkü bin kişi daha arttı ve 5 bin kişiye ulaştı.

        Kenan Evren’in Cumhurbaşkanlığı dönemindeki 29 Ekim Resepsiyonlarından bu yana süregelen, küçük bagetler arasındaki döner sunumu ise Cumhuriyet Resepsiyonlarının on yıllardır süregelen geleneğini en önemli parçaydı.

        NOT: Cumhuriyet gazetesinin de resepsiyona davet edildiği söylenmişti. Cumhuriyet'ten arkadaşlar arayıp davetin söz konusu olmadığını bildirdiler.

        Diğer Yazılar