Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son dönem normalleşme sürecinin takvimini Sağlık Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve Bilim Kurulu ile görüşerek bizzat hazırladı.

        Şunu biliyorum ki salgın başladığı günden bu yana da mücadelenin aksamaması için Külliye’den çıkmıyor…

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile dün sohbet ederken yeni normal diye isimlendirilen sürece dikkat çekip, yakın geleceği nasıl gördüklerini sordum.

        Hemen belirteyim Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bir ara direnç gösteren salgının verilen mücadele sonucu geldiği noktadan memnun.

        HAZIRA DAĞ DAYANMAZDI

        Fuat Oktay, atılan adımların, alınan tedbirlerin yeni normalleşmeye geçme sürecini de rahatlattığını belirtti.

        “Geleceği çok pozitif görüyoruz” deyip ekledi:

        “Son derece kontrollü şekilde gidiyoruz. Bu savaş henüz bitmedi...”

        Bu aşamada AVM’lerin açılmasından, yeni normalleşme süreçlerinin başlamasına kadar atılan adımların gerekçesini bir atasözü ile tanımladı:

        “Hazıra dağ dayanmaz… Bir süre daha sokağa çıkmayalım, tamam. Ama bu normalleşme sürecini adım adım hayata geçirirken, kazançlardan, mücadelemizdeki kazanımlarımızdan geri adım atmak, oradan bir şey kaybetmek istemiyoruz. Eğer kazanımlardan kaybedersek sonrasında daha büyük sıkıntıya düşeriz. Elde ettiklerimizi de koruyarak, onları da tamamen kaybetmeden adım adım gitmeliyiz…”

        REKLAM

        UYUM İÇİNDE

        Bunun için gösterdikleri hassasiyete vurgu yaptı ve her bir kurumun ve kesimlerin aynı hedefe adım attığını tanımlayan şu güzel benzetmede bulundu:

        “Hamdolsun adım adım giderken yaptığımız çalışma bir senfoni gibi… Bir şeyi açarken, onun etkilediği tüm alanlara birlikte bakıyoruz. Eğer tarihi erteleyeceksek hepsiyle birlikte erteliyoruz, öne çekeceksek hepsiyle öne çekiyoruz.”

        Ben “Her enstrümanın aynı notaya basması gibi, eğer bir notaya basılacaksa enstrümanların kendilerine verilmiş notayı çalması gibi” deyince, “Evet bir senfoni gibi uyum içinde. Hamdolsun bu sayede iyi gidiyoruz” yanıtını verdi.

        Biraz da evde kapalı kalan 65 yaş üstü konusuna atıf yaparak, atılacak adımlara yönelik beklentileri sordum.

        Şurası açık ki İtalya ve İspanya’da görüldüğü gibi kimse eve kapalı kaldığına isyan edip sokağa fırlamadı.

        Yapılanların kendi yararına olduğunu bilerek adım attı.

        Oktay da bu noktaya dikkat çekti ve “Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, yapılanlara inanıyor, kendisi için yapıldığını görüyor” dedi.

        Yeni normal konusunda biraz hızlı açılıma gidildiği yönündeki yaklaşımlara dikkat çekince, bugüne kadar her bir kararı kontrollü şekilde aldıklarını belirtip devam etti:

        “Eğitim alanında, sanayi alanında, turizm sektörünün açılması anlamında işletmeleri kapsamında adım adım koordineli ama kontrollü şekilde gidiyoruz.”

        NORMALLEŞMENİN ADIMI

        Bu aşamada AVM’lerin açılması konusunu anımsattım, yanıtı her zamanki samimi ve net cümlelerle geldi:

        “Zaten kapatılması da karar değildi, açılması da normalleşmenin bir adımı.”

        REKLAM

        Bu aşamada bir noktanın da altını çizdi:

        “Herkesin kafasına göre gidip nerede kalmıştık diyemeyeceği, atacağı adımın, yapacağı işin ve işletmenin de kontrollü bir şekilde yapılacağı dönemdeyiz. Her şeyde adım adım gitmeliyiz…”

        “Genel kurallar” diye tanımlanan uygulamalara herkesin sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğini vurguladı, “Sosyal mesafe, maske ve hijyenin” vazgeçilmezliğinin süreceğini anımsattı.

        Her sektör için bu kuralların yeniden düzenlendiğini de söyledi.

        “Sağlık Bakanlığımız ve ilgili bakanlıkların birlikte hazırladıkları rehberler, kurallar dizini çerçevesinde gidiyoruz” dedi.

        "NEREDE KALMIŞTIK" DEMEYECEK

        Geleceğe ilişkin en büyük arzusunun ne olduğunu da şu sözlerle dile getirdi:

        “Yeni bir dünya düzeni olacak. 'Nerede kalmıştık?’ demeyecek bütün dünya. Bundan sonraki yeni düzene hazırlanmalıyız. Ama iyi geldik, bu da iyi olacağımızı gösteriyor…”

        Milletin katkısının da bunda önemli olduğunu belirterek bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi…

        Telefonu kapatırken de aklı yapılacaklardaydı:

        “Mutfak çalışmasına devam…”

        Diğer Yazılar