Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        HER seçim döneminde aynı durum yaşanır.

        Seçimin olduğu yılın hem Komisyon hem de Genel Kurul bütçe görüşmeleri sert ve bir o denli de hareketli geçer.

        Hatta beklenmedik sürprizlere de kapı aralar.

        Seçim yılının bütçesi dün itibarıyla TBMM’ye sunuldu, bu dönem de benzer duruma tanıklık edeceğimizi bugünden söyleyebilirim.

        Hareketlilik sadece bütçe ile de sınırlı kalmayacak, buna bir de Anayasa değişikliği ve diğer konular eklenecek.

        TBMM’deki tartışmanın ilk raunduna bugün tanıklık edilecek…

        Amasya’da 41 madencinin yaşamına son veren grizu patlaması ile ilgili olarak dün bütün partiler günlerini konuyla ilgili uzmanlardan bilgi alarak geçirdi.

        AK Parti dün geçmişte Soma felaketi sonrasında da olduğu gibi Araştırma Komisyon kurulması önergesi verme kararını dün açıklarken, muhalefet soruşturma komisyonu kurulması hedefinde…

        EYT, AF VE ANAYASA

        Meclis’in sonrasındaki gündemi de az değil…

        EYT ve sosyal yardımlara ilişkin düzenlemeler ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla çıkarılacağı kulislerde fısıldanan ceza indirimlerine ilişkin hazırlıkları da eklemek gerek.

        Genel Kurul’da bütçe görüşmeleri başladığında bir aya yakın süre başka görüşmede bulunmak olası değil.

        Dolayısıyla Aralık ortasına kadar TBMM’nin başka kanunlar üzerinde çalışması zor.

        Eğer diğer konularda bir düzenleme olacaksa bütçe öncesi veya sonrasına, yani Ocak’a bırakılması gerekiyor.

        Ocak’ta kısa süreli de olsa Meclis’in ara tatilini de göz önüne alındığında önünde fazla bir zaman yok; çünkü ardından milletvekili aday listelerinin belirlenmesi gibi bir süreç işleyecek.

        İşi geriye bırakmayıp, en azından üzerindeki hazırlıkları tamamlanan iki maddelik Anayasa değişikliğinin Ocak ayına kadar gelip gelmeyeceği ile henüz belli değil.

        REFERANDUM İHTİMALİ

        Anlaşılan o ki AK Parti bu konunun bir süre daha gündemde kalmasını istiyor, eğer bir referandum söz konusu olacaksa, 1995’te de örneği görüldüğü gibi bir değişiklik maddesi ile bunu seçim sandıklarıyla buluşturmayı hedefliyor.

        Referandum seçim kanunları arasında sayılmıyor; vatandaşın irade beyanı olarak kabul ediliyor.

        Dolayısıyla değişiklerden birinin 360 ile 400 arasında kalması halinde 60 günün sonundaki ilk Pazar günü oylanmasını zorunlu kılan hükmü, gececi kanun maddesi düzenlemesiyle ileri tarihe atılma olanağını sunuyor.

        Kaldı ki yukarıda sözünü ettiğim gibi 1995’ten bir emsali de var…

        Bakarsınız Anayasa değişikliği ve seçimin daha erken bir tarihte, Nisan sonu veya Mayıs’ta yapılmasına ilişkin teklif de gelir…

        O nedenle bugünden öngörüde bulunmak zordur ama bir gerçek var ki CHP, İYİ Parti ve HDP seçimin TBMM eliyle öne alınmasına kesinlikle karşı…

        Eğer öne alınma olacaksa Cumhurbaşkanı’nın kararı ile olması gerekiyor, çünkü Cumhur İttifakı’nın seçim kararı alacak 360 çoğunluğu TBMM’de bulunmuyor.

        8 ALTERNATİFLİ LİSTE İTTİFAKI…

        Meclis bu denli yoğun sürece girerken, siyasi partiler de hem işbirliği, hem de ittifak imkanları üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı.

        Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın dün aktardığına göre 6’lı Masa 8 farklı alternatif üzerinde çalışıyor.

        Hangi algoritmanın uygulanması halinde daha fazla milletvekili çıkarılabileceğinin senaryoları akademisyenlerle, anket şirketleri ve siyaset bilimcilerle birlikte çıkarılıyor.

        Seçim sonrasında izlenecek yol haritası üzerindeki çalışmalar da henüz bitirilmemekle birlikte belirli bir noktaya ulaştırılmış.

        Altılı masa bu konuları, 2 Ekim’de CHP’nin ev sahipliğindeki ikinci turun ilk toplantısında da ele alınmış ve 15 gün içinde yeniden toplanarak bir daha görüşmeyi kararlaştırmıştı.

        Ancak bu toplantısı bu ay içinde de olmayacak…

        Geçen hafta sonu CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisi vardı, o nedenle gerçekleşmedi.

        KARAMOLLAOĞLU’NUN RİCASI

        Bu hafta sonu ise Saadet Partisi’nin 30 Ekim’de yapılacak olan Büyük Kongresi’nin hazırlıklarına ilişkin engel ile karşılaşılmış…

        DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, geçen haftaki liderler turunda SP lideri Karamollaoğlu’nun toplantıyı 30 Ekim sonrasına öteleme talebini iletmiş; liderler olumlu görüş bildirmiş.

        Dolayısıyla bu hafta Pazar günü hedeflenen 6’lı Masa toplantısı gerçekleşmeyecek…

        Gelecek hafta sonu da SP Büyük Kongresi olduğu için 6 Kasım Pazar gününe ötelenecek.

        Mevsim nedeniyle bu haftadan itibaren havalar soğurken, siyaset ısınır…

        Sandık sonuçları alınıncaya kadar da kesintisiz devam eder…

        Diğer Yazılar