Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        46 yıldır bitkisel hayattaki bir hasta gibi adeta uyuyarak bekleyen, üzerindeki binaların yıkılıp, çürümeye terk edildiği, bir zamanların dünya çapındaki en güzel tatil beldelerinden kabul edilen Kıbrıs’ın Maraşı bugün açılıyor mu?

        KKTC Başbakanı Ersin Tatar önceki gün Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte bir açıklama yapınca başta KKTC olmak üzere birçok yerde ortalık karıştı.

        Kuzey Kıbrıs’ta hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekildi, hükümet düştü.

        Başbakan Ersin Tatar
        Başbakan Ersin Tatar

        Tatar’ın kabinesinde Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Kudret Özersay "Ersin Tatar seçim uğruna devleti ve kurumları meze etti" diyerek Başbakan’ı Pazar günü yapılacak seçimler için Maraş üzerinden propaganda yapmakla suçladı.

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı "Ankara’da ve Kıbrıs’ta yapılan bu düzenlemeler seçimlere yapılan müdahalenin bir başka boyutudur. Demokrasinin yüz karasıdır. Maraş’ı, BM ile çatışma içine girmeden, uluslararası hukuk içinde kalarak çözüme katkı yapacak şekilde değerlendirmek gerekir" dedi.

        Rum kesimi BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. BMGK toplanacak. Peki ne karar çıkacak? Ve daha önemlisi çıkacak karar KKTC’nin atmak istediği adımları engelleyebilir mi?

        Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı
        Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

        Kısacası Maraş üzerinden çok yönlü, çok dengeli ve Türkiye’de detayları kamuoyuna fazla yansımayan ve pek bilinmeyen bir güç oyunu oynanıyor.

        REKLAM

        Ben bu oyunun kodlarının peşine düştüm.

        Hem KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hem Başbakan Ersin Tatar hem de Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile röportajlar yaptım.

        Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Dialog Gazetesi yazarı Reşat Akar ve ismini vermeyeceğim adada tanıdığım ve güvendiğim kanaat önderleri ve gazetecilerle konuştum.

        Bugün önce olayın perde arkası ile ilgili genel çerçeveyi çizip Maraş çıkışının baş aktörü Başbakan Ersin Tatar ile yaptığım röportajı vereceğim.

        Yarın da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay röportajları ile devam edeceğim…

        Dışişleri Bakanı Kudret Özersay
        Dışişleri Bakanı Kudret Özersay

        MARAŞ'I KKTC TEK TARAFLI KARARLA AÇABİLİR Mİ?

        Tartışmanın özü bu soruda gizli. Esasen kimse "Açamaz" demiyor ama sorun BM kararı ile 1974’ten beri derin dondurucuya atılmış durumda.

        Maraş KKTC toprağı, Gazimağusa sınırları içinde ancak askeri statüde. Toprak KKTC toprağı olsa da üzerindeki bugün tamamı çürümeye yüz tutmuş olan binaların çoğu Rumlara ait.

        Rum tarafının ‘hayır’ oyu verdiği Annan Planında Maraş, Rum kesimine veriliyordu. Esasen Annan Planını reddederek Güney Kıbrıs buna da ‘hayır’ demiş oldu.

        Bugün Maraş’ta 2 BM askeri bulunuyor. Gözetleme kulesinde sembolik olarak duran askerler bunlar.

        İşin esası Maraş sahilinin bir kısmı zaten halkın kullanımına açık. Bugün yani Perşembe günü olacak olan sahilin geri kalanının da kullanıma açılacak olması.

        Reşat Akar’ın anlatımına göre yeni bir kapı açmışlar, bir de Maraş’ın ortasından geçen Demokrasi Caddesinde asfalt çalışmaları yapılıyor, o cadde de açılacak.

        Fakat Maraş’ın açılması ile kast edilen şey şu aşamada mümkün değil.

        REKLAM

        Peki Maraş’ın açılması ne demek?

        Oradaki Rumlara ait binaların akıbetinin belirlenmesi demek.

        KKTC "Biz bu malların üzerine oturacağız, el koyacağız" demiyor. Bunu hiçbir zaman demedi. Bu malların KKTC taşınmazlar komitesi tarafından değerlendirilip sahiplerinin isteği doğrultusunda bir çözüme kavuşturulması isteniyor.

        Komitenin sunacağı 3 seçenek var: 1) taşınmazın iadesi 2) Takas 3) Değerinin belirlenip tazminat ödenmesi.

        Şayet bu 3 seçenek de mal sahibini tatmin etmezse AİHM’e başvurma yolu da var.

        MARAŞ'I AÇINCA RUM MALLARI NE OLACAK?

        Maraş’ta kaç kişinin malı olduğu ile ilgili net bir rakam yok. Bugün birçok binanın 40-50 mirasçısı var. Ancak mesela Güneyde de otelleri olan ve Maraş’ta 4-5 oteli bulunan meşhur Lordos Ailesi dönmek istediğini söylüyor.

        Peki Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı arasında Maraş konusunda hangi noktada ayrılık var? Maraş KKTC toprağı değil, diyen var mı? Ya da üzerindeki taşınmazlar hakkında hak iddia eden var mı?

        Hayır.

        Esasen 3 isim de yukarıda çizdiğim çerçevede hemfikir. Zaten aksini talep eden kimse yok.

        Ancak Kudret Özersay zamanlamayı sonuç almayı önleyecek kadar yanlış ve sadece pazar günkü seçimleri hedefleyen oportünist bir çıkış olarak görüyor. (Pazar günkü seçimlerde adaylardan biri kendisi.)

        Maraş konusunda 5 yıldır kendisinin çaba sarf ettiğini, çerçeve belirlediğini ve sonuca çok yaklaşmışken seçimlerdeki rakibi Başbakan tarafından hem dışarıda bırakıldığını hem de Ankara’nın yanıltıldığını ileri sürüyor.

        Yarın KKTC Dışişleri Bakanı'nın röportajında detayları ile okuyacaksınız…

        Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise böyle bir çıkışın bir oldubitti olduğunu söylüyor ve Başbakan'ın KKTC yasalarına ve YSK’nın kararına aykırı hareket ettiğini, Türkiye’nin seçime müdahalede bulunduğunu söylüyor.

        Maraş konusunda BM kararları ve uluslararası hukuka da aykırı buluyor bu adımı Akıncı.

        Onunla yaptığım röportaj da yarına…

        Ersin Tatar: Pası aldım, golü attım

        Ersin Tatar: Pası aldım, golü attım
        0:00 / 0:00

        Başbakan Ersin Tatar Salı günü Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ve açıklamadan sonra Kıbrıs’a döndü.

        Hafta sonu olacak seçimler için aralıksız çalışıyor. Kendisini defalarca aradım en sonunda gece geç saatlerde uzun konuşma fırsatı yakaladım.

        - Sayın Başbakan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, sizin kabinenizin Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da Maraş açıklamanızdan haberdar olmadıklarını, sizin Maraş üzerinden seçim propagandası yaptığınızı söylüyorlar. KKTC’de bu nedenle hükümet düştü. Neler söyleyeceksiniz?

        Nagehan Hanım siz bakmayın bunlara. Mustafa Akıncı da zamanında Maraş’ı açmak istiyorum demedi mi? Biz demiyoruz ki malları bize verin. Taşınmazlar Komisyonu var. KKTC olarak malları iade edeceğiz.

        "TÜRKİYE OLMADAN MARAŞ'I AÇAMAYIZ"

        - Neden şimdi, neden Ankara’da ilan ettiniz?

        Gerçekçi olalım, bu fırsat her zaman gelmez. Türkiye’nin onayı olmadan Maraş’ı açamayız. Türkiye şu an çok büyük destek veriyor. Bakın hiçbir lider işi bu noktaya getiremedi. Bunu ben getirdim. Bu şansı ben yakaladım.

        - Kudret Özersay Maraş için 5 yıldır çabaladığını, onun emeği ve temasları ile Ankara’nın bu noktaya geldiğini söylüyor ve kendisine haber dahi verilmemesine çok sert tepki gösteriyor. Neden Dışişleri Bakanınızı sürece dahil etmediniz?

        REKLAM

        Nagehan Hanım acaba Kudret Bey daha önce içinde bulunduğu koalisyonda bu konuda ağzını açabilmiş mi? Sesini çıkaramıyordu, şimdi Maraş’ı açmak neden benim seçim malzemem olsun?

        Bakın Erdoğan Kıbrıs Türkünün derdini, sıkıntısını anladı. Rum-Yunan her türlü kötülüğü yapıyor. Akıncı Crans- Montana’ya gitti de ne yaptı? Hiçbir şey alamadı, adada 0 Türk askeri bırakacaktı. Allah'tan Rum kabul etmedi.

        Maraş seçim malzemesi yapılamayacak kadar önemli bir mevzudur. Bu tarihi fırsatı yakalamışken neden kullanmayalım?

        Rumlar’ın Yunanistan’ın ne istediği ortada. Biz KKTC’yi güçlendirmeliyiz. Bunu da Türkiye’nin desteği ile yapabiliriz.

        "BENİM NÜFUSUM, ORDUMUN ÇAPI BELLİ. TEK BAŞIMA NE YAPABİLİRİM"

        KKTC benim liderliğimde ezber bozuyor. Arkamda da dimdik Türkiye Cumhuriyeti var.

        Jeopolitik dengeler değişti. Artık burada küresel güçler çok daha görünür. Kendimizi kandırmayalım, tek başına KKTC bu güçler arasında ne yapabilir? Benim nüfusum, ordumun çapı belli. Ben her zaman Türkiye ile beraber yürürüm. Bölgesel konularda Türkiye ile beraber hareket ederim.

        - Peki bunu yaparken neden Dışişleri Bakanınızı bu adımdan haberdar etmediniz Sayın Başbakan? Kendisi Maraş ile ilgili gelişmeyi herkes gibi televizyondan öğrendiğini söyledi bana.

        Nagehan Hanım, Kudret Bey ben Ankara’ya gitmeden önce bana mesaj gönderdi. Yazılı mesajı hala bende duruyor. Duyduğuma göre Maraş’ı açacakmışsın, bunu yaparsan hükümeti bozarım diyor.

        Türk Hükümeti beni çağırmış Ankara’ya, bu fırsat her zaman gelmez. Neden gitmeyeyim? Ben pası aldım, golü attım.

        - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Rumların talebi üzerine toplanacak. Nasıl bir karar bekliyorsunuz?

        Ne olabilir ki? Hep bizi kınadılar, yine kınarlar. Bakın atacağımız adımlarda uluslararası hukuktan yana hiçbir problem yoktur. Bu bir cesaret, güç ve kararlılık meselesi. Arkamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye var. Türkiye onay verdi, biz de adım attık. Mesele bundan ibaret.

        *

        Yarın: KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Maraş konusundaki adımı neden kendisine yönelik görüyor? BM ile ilgili kaygısı ne?

        KKTC Dışişleri Bakanı Maraş konusunda hangi çerçeveyi çiziyor? 2015’ten beri neyin mücadelesini verdiğini söylüyor?

        Diğer Yazılar