Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dün Will Smith'in Oscar törenindeki tokadı ve eşi Jada Smith'in "Erkeğimsin gereğini yap" feodalizmiyle kocasını şiddete alenen teşvik etmesi üzerine bir yazı yazdım.

        Bugün ise Los Angeles'teki bu magandalık gösterisine dair Türkiye'de verilen korkunç tepkilerle devam edeceğim ama önce ABD halkının haklı reaksiyonun ardından Will Smith'in samimiyetsiz tavrını yorumlayalım.

        Smith güldüğü son derece basit bir espriyle ilgili eşi Jada'nın gaza getirmesiyle Chris Rock'a tokat attı ve sonra asla pişman olmadı. Hem kendisi hem de Jada Pinkett-Smith yaptıkları magandalıkla gurur duydular. Maalesef çiftin çocukları da babalarının kendisi gibi siyah bir oyuncuya saldırmasını övdüler. Chris Rock'ı dövdükten sonra ödül alıp bir de partiye gittiler.

        Tepkilerden sonra bir PR şirketinin kaleminden çıkmış "Chris Rock'tan özür mektubu" geldi…

        Bu arada uygulanan aleni şiddete karşı koskoca salonda bir oyuncu bile Will Smith'e tepki göstermedi, Cüneyt Özdemir'in de söylediği gibi o salonu terk etmedi. İnanılmaz bir olay bu. Hepsi bu magandalığı seyrettiler. Denzel Washington ve Bradley Cooper bir de gelip Smith'in sırtını sıvazladı.

        FEMİNİST OLDUĞUNU İDDİA EDENLER...

        Ya Türkiye'deki tepkiler? Zaten şiddete eğilimli ve maganda olarak bildiğimiz isimlerin Will Smith'e destek vermesini yadırgamıyorum.

        Ama hiç beklemediğim insanlar, özellikle feminist olduğunu iddia eden hemcinslerimden de bu yönde "Kezban" tarzı tepkiler geldi...

        REKLAM

        Alın Gonca Vuslateri... Attığı tweet'e bakın...

        "Eline sağlık Will Smith. Şu dalga geçme, komodo taşlama sanatı diye gezen kıçı yere yakınlara cevap vermemiz için cesaret oldun. Hepsi bir yana aynısını yapardım. Benim de başka alternatifimin kalmadığı zamanlar oluyor."

        Will Smith'in bile bir metinle özür dilediği magandalığı bir Türk kadın oyuncu hem de erkek şiddetini öven cümlelerle nasıl da savunuyor.

        İşte erkek-egemen ideolojinin kadınların zihninde egemen olması dediğim olay bu. Gonca Vuslateri'nin de beyninde feodalizmin kalıntıları var. Feminist bilinç sahibi olduğunu iddia eden kadın gidiyor ve bir anda karşımıza dün de ifade ettiğim gibi Z kuşağının tabiriyle "Tam bir Kezban" çıkıyor.

        Beğendiğim bir oyuncu olan Gonca adına çok üzüldüm. Dahası da var. Üstüne de bu tweet'i atmış...

        "Will öyle bişi yaptı ki hem eline sağlık hem de söylediği söz yeterli olurdu. Oyuncunun kontrolsüzlükle ilgili kimseye bir gerçeklik borcu yoktur. Bizde olsa erkekler iş birliktelikleri bozulmasın diye karısıyla dalga geçen adamı eve after'a çağırırdı."

        Hakikaten pes...

        Zaten her an parlayıp şiddete meyyal olan bu coğrafyanın erkeklerini "Siz adam değilsiniz. İşte görün Will'den erkeklik öğrenin" havasında gaza getiriyor. Feodalizmin en pespaye versiyonlarından bir örnek bu.

        Ve maalesef tek de değil. “Çağdaş feminist" görünen birçok kadın da böyle düşünüyor. Onlara göre erkekler biz kadınların sahibi. Asla modern bir dünya görüşleri yok. Feodal kalıntı düşünceleri bunlar.

        Daha başka başka hayret ettiğim akademisyen örnekleri de var Will Smith'in şiddetini haklı bulan.

        Kadın mücadelesinde onca mesafe kat ettikten sonra bir arpa boyu yol gitmediğimizi düşünmemek mümkün değil...

        Z kuşağının "Kezban" diye eski bir Türk filmine referansla ürettiği kavram birçok şeyi anlatıyor.

        Maalesef birçok "feminist" Türk kadınının bile biraz zorladığınızda içinden "Erkeğim hem sever hem döver" düşüncesi çıkabiliyor.

        Kadınlarda bu kafa oldukça dünyada Will Smith tarzı magandalıklar bitmeyecek.

        Diğer Yazılar