Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çoluk, çocuk, kadın, erkek binlerce insanın canlarını kurtarmak için hayatlarını geride bırakarak kaçtığı, gençlerin uçak kanatlarından düşerek can verdiği, kaotik, kapkaranlık, darmadağınık Kabil’e bundan tam bir sene ve iki hafta önce Pakistan üzerinden uzun bir kara yolculuğu ile ulaşmış, Taliban’ı, Taliban’dan saklanan kadınları, dünyanın dehşetle izlediği o görüntülerin ta kendisini, Amerikalıların füze fırlatıp ‘yanlışlık oldu’ diyerek sıyrıldığı hayatlardan geri kalanların yaşadığı evleri size anlatmıştık.

        Geçen yıl Kabil’den çıkarken kendi kendime bu şehre bir yıl sonra yeniden gelmeye söz verdim.

        Böyle bir belirsizlik nereye evrilecek, tanık olduğum onca acıya nasıl katlanılacak, kız çocuklarına ne olacak, giderek artan açlıkla nasıl baş edilecek, Taliban gerçek bir devlet kurmayı başaracak mı?

        Tüm bu soruların cevabını aramak için yeniden Afganistan’ı görmeliydim…

        İşte şimdi bunun için yine kameraman arkadaşım Özgür Balaban ile birlikte yollardayım. Bu kez Torham sınır kapısına gidip karayolu ile Kabil’e geçmeye gerek yok.

        Havaalanı açık.

        Ancak Türkiye’den yalnızca belirsiz aralıklarla bazı charter seferleri yapılıyor.

        Biz de dün saatler gece yarısını gösterirken bir charter uçağına bindik. Yaklaşık 5 saatlik bir uçuş sonunda Afganistan’ın başkentine vardık.

        REKLAM

        İnsanların birbirini ezdiği, bütün dünyanın dehşet içinde izlediği izdihamın yaşandığı Kabil Havalimanı sessiz sedasız açılmış, geçen yılki kargaşadan eser yok.

        Ancak bu sessizlik sizi aldatmasın. Taliban’ın ele geçirdiği devlet yönetiminde hala büyük belirsizlik ve boşluklar var, elçilikleri ve konsoloslukları arasında iletişim yok, kurallar devamlı değişiyor ve herkes farklı bir şey söylüyor. Vize ile izin belgesi çıkarmak ve bürokratik engelleri aşmak için bile epey çabaladık.

        Şimdi geçen yıl kaldığım otelden Kabil’e bakıyorum. Hayat bir sene içinde nasıl akmış? Taliban yönetimi kendini nasıl anlatıyor? Evlerinde saklanarak hayatta kalmaya çalışanlar nasıl hayatta kalıyor?

        Özgür ile birlikte bugünden itibaren bu soruların peşine düşeceğiz ve Taliban’la bir yılın ardından görünen manzarayı size anlatacağız…

        Diğer Yazılar