Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum öncesi İzmir’de miting yapacağı 8 Ağustos 2010 günü tüm gazeteler, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak‘ın bir iddiasını gündeme taşımıştı. Kabak’ın yaptığı yazılı açıklamanın, Başbakan’ın mitingiyle aynı güne denk gelmesinin ne kadar ilginç bir tesadüf olduğuna hiç girmeyeceğim.

        AK Parti’nin İl Başkanı, Başbakan’ın mitinginden tam bir gün önce, hiçbir gazeteci sormadan, tamamen kendi isteğiyle yazılı olarak bir iddia ortaya attı ve dedi ki: “Eğer İzmir’de ‘evet’lerin oranı ‘hayır’lardan az çıkarsa görevimi yerine getiremediğimi düşünerek istifa edeceğim.“

        *

        Referandum yapıldı ve bitti. İzmir’deki sonuçlar malum. ‘Evet’ler yüzde 37, ‘hayır’lar yüzde 63. Aslında zaten bu sonuç bekleniyordu. Ama şimdi herkesin gözü Ömür Kabak’ta. İstifa edecek mi? Etse de Genel Merkez kabul edecek mi? Genel Merkez kabul ederse yerine kim gelecek?

        Öncelikle şu konuyu netliğe kavuşturalım. Bana göre Ömür Kabak’ın il başkanlığından bir yere gitmeye falan hiç niyeti yok. Referandum sonrası verdiği demeçler de zaten bunu doğruluyor.

        İkinci konu, Genel Merkez bu istifayı kabul edecek mi? Büyük bir olasılıkla Ankara, “İzmir’de yüzde 37 iyi bir sonuç. Sen görevine devam et” diyecek. İstifayı onaylayabilir mi? O da bir ihtimaldir ancak çok düşük bir ihtimal.

        *

        Gelelim kulislere... Oradaki gündem ise bir adım daha ileride. “Genel Merkez istifayı kabul ederse Kabak’ın yerine kim gelecek?” sorusuna aranan yanıtlar var. Selim Gökdemir, Tansu Kaya, Cemal Öztürk, Ali Aşlık, Abdullah Kavuk, Latif Özkan, İbrahim Derici, Sıddık Topaloğlu, Bilal Doğan ve daha nicelerinin ismi geçiyor.

        Ancak bu isim arayışları boşuna. Çünkü Kabak giderse yerine kimin geleceği zaten belli. AK Parti tüzüğüne göre il başkanı istifa ederse yerine siyasi işlerden sorumlu il başkan yardımcısı gelir. Bugün itibariyle o kişi de il eski başkanı Aydın Şengül’dür.

        Hatırlayın, 2007 seçimleri öncesinde mevcut İl Başkanı Ali Aşlık, milletvekili adaylığı için istifa edince o dönemin siyasi işlerden sorumlu başkan yardımcısı Aydın Şengül idi. Aşlık’ın istifasıyla Şengül il başkanlığı koltuğuna oturdu ve sonrasındaki kongreyi de kazanarak yaklaşık 3 yıl partinin başında kaldı.

        Ancak nedense yakın tarihi bile çok çabuk unutuyoruz. Bu yüzden de hala Kabak giderse kim gelecek sorusunun yanıtı aranıyor.

        Diğer Yazılar