Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’in Konak ilçesinde eski yerleşim birimlerinden biridir Hatay. Buranın en eski sokaklarından biri de 145 Sokak. Yani Sezen Aksu’nun doğduğu evin bulunduğu cadde. Konak Belediyesi de geçmiş dönemde jest olsun diye bu sokağa ‘Sezen Aksu’ ismini vermiş.

        Kimler oturmuyor mu ki sokakta... Avukatlar, hakimler, yazarlar... Ancak resmiyette 145 Sokak olarak geçen bu sokağın sakinleriyle Sezen Aksu, referandum sürecinden bu yana adeta kanlı bıçaklı.

        Sezen Aksu’nun referandumda ‘evet’ oyu vereceğini açıklamasının ardından önce sokaktaki “Sezen Aksu Sokağı” levhası indirildi. Sonra tepkiler üzerine Konak ve Büyükşehir Belediye başkanları levhayı sokağa dikip sanatçıdan özür diledi.

        Ancak tartışma dinmedi. Dinmek bir yana, ilgili ilgisiz herkes olaya dahil oldu. Önce Aksu ile hiçbir ilgisi olmayan Gaziantep’te belediye kalktı, Meclis kararıyla bir sokağa Sezen Aksu ismini verdi. Ardından İzmir’de Sezen Aksu’nun heykelinin dikilmesi önerisi geldi. Şimdi heykeli dikelim mi dikmeyelim mi diye tuhaf bir tartışma sürüyor.

        Yaşanan süreçte tüm fatura 145 Sokak sakinlerine kesildi. Kendilerini kimsenin doğru düzgün dinlemediğini belirten mahalle sakinleri ise neden kızgın olduklarını her yerde anlatmaya çalışıyor. “Biz tartışılmadan, nedeni anlaşılmadan suçlandık” diyen mahalle sakini Berrin Ergüç, olayın saptırıldığını söylüyor.

        Berrin Hanım, çocuk ve gençlik edebiyatı yazarı. Aynı zamanda da Sezen Aksu’nun annesinin yan komşusu. Özellikle Sezen Aksu’ya çok tepkili. “Eskiden başımızın tacıydı ama şimdi değil” diyor ve aslında neye kızdıklarını şöyle açıklıyor:

        “Sezen Aksu referandumda ‘evet’ de diyebilir, ‘hayır’ da. Ancak yaptığı yönlen-dirme toplumsal baskıyı da geçti, topluma dikta etmeye başladı. Sezen Aksu, ‘Açılımı desteklemeyen iki cihanda lekelensin’ diyerek karşıt görüşte olanlara, yani bizlere hakaret etti. Tepkimiz buna. Karşıt görüşe tahammül edilememesine. Bir sanatçının karşıt görüşte olanları bu denli küçümsemesi, akıl alacak iş değil. İşte bu yüzden isminin sokakta yer alması bize acı veriyor. O yüzden belediyeden levhayı kaldırmasını istedik.” Levhanın sökülmesine gelince... “Bizim işimiz değil” diyor ve bundan kimlerin, ne fayda sağlamaya çalıştığının araştırılmasını istiyor.

        Diğer Yazılar