Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ilk kez eğitim desteği alacak öğrencilerin nasıl değerlendirileceğine ilişkin yönetmeliği yayımladı. Bu yıl 230 bin öğrenci 2 bin 680 TL ile 3 bin 750 TL arasında teşvik alacak. Teşvik başvuruları bu ay içinde yapılacak ve sonuçlar eylül ayında açıklanacak. Öğrenci başarısı, ailenin geliri, öğrenim gören kardeşler, anne babanın durumu, disiplin cezası, şehit ve korunmaya muhtaçlık durumuna göre 6 farklı kriterde yapılacak değerlendirme sonucunda teşvik almaya hak kazanacak 230 bin öğrenci belirlenecek. Bu yıl öğrencinin okul başarısı yerine ulusal ve uluslararası hatta il genelinde yapılan yarışmalardaki dereceleri 40 ile 70 arasında puan getirecek.

        Teşvikte ailenin geliri de belirleyici olacak. Aylık geliri 10 binden fazla olan ailelerin çocukları 40 puan alırken, geliri bin TL’den az ise öğrenciye 340 puan verilecek. Kardeşlerin öğrenim durumlarına göre yine öğrenci 60 ile 80 arasında puan kazanacak. Okul öncesi dahil okuyan her kardeş, öğrenciye artı 20 puan getirecek. Anne babanın sağ, ayrı, vefat durumlarına göre de öğrenciye 40 ile 100 puan gelecek. Eğer öğrencinin anne ya da babası MEB personeli ise öğrenci ekstra 70 puan kazanacak. Koruma altına alınan çocuklar ile şehit ve gazi çocukları ise 100 puan fazla alacak. Öğrenci disiplin cezası aldıysa toplam puanından 100 puan düşülecek. Bu puanlamadan sonra öğrenciler puan üstünlüklerine göre dizilerek, teşvik almaya hak kazananlar belirlenecek.

        DEMİR'DEN HABERTÜRK ARACILIĞIYLA ÇAĞRI

        Günlerdir Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) giren adayların puanlarının hesaplanmasında hata olduğu iddialarını gündeme getiriyoruz. Adaylar netlerinde sorun olduğunu, net sayılarının 20 taneye kadar azaldığını söylüyor. Bu yüzden de puanlarının beklediklerinin çok altında olduğunu belirtiyorlar. Adaylar hatanın da “yanlış cevap anahtarı” ile kâğıtlarının okunmasından kaynaklandığını savunuyor. Bu iddiaları da hem bu köşede hem de sayfalarımızda anlatıyoruz.

        Dün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir aradı ve hata olduğunu söyleyen adayların bilgilerini kendilerine ulaştırdığımız takdirde tekrar kontrol edileceğini anlattı. Dün sosyal medya üzerinden de Demir’in adaylara yaptığı çağrıyı duyurduk. Kâğıtlarının tekrar incelenmesini isteyen adaylar bilgileri yolladı, biz de ÖSYM’ye ilettik. Başkan Demir’in de söz verdiği gibi bu adayların kâğıtları tekrar incelenecek, cevap anahtarları da kontrol edilecek.

        Demir özellikle tüm iddiaları incelediklerini, başvuranların kâğıtlarını tekrar okuduklarını söyleyerek iddiaların araştırılmadığının ve ciddiye alınmadığının düşünülmesini istemediklerini ifade ediyor. Demir, şu ana kadar yaptıkları incelemelerde bir hata olmadığının altını çiziyor ve şöyle diyor:

        “Şu ana kadar bir hata yok. Her bir adayın cevaplarını en az iki optik okuyucuyla okuyoruz. Farklılıkların nedeni mutlaka adayın daha sonradan yaptığı değişikliklerdir. Küçük bir işaret koymuştur, silmiştir, bunu optik okuyucu görememiştir. Hata varsa da ancak böyledir. Bütün sonuçlar doğru şekilde ve el değmeden hesaplanıyor. Kimsenin kâğıdına bir kişi bir takdir kullanmıyor. Doğrudan bilgisayar okuyor. Ancak size gelen ve hata olduğunu söyleyen adayların bilgilerini bizimle paylaşırsanız bunları tekrar inceleyeceğiz.

        Demir bu samimi girişimiyle “hataların üzerini örtmek” değil, hata varsa bulmak ve düzeltmek istediğini gösteriyor. Gönderdiğimiz adayların kâğıtları kontrol edilecek ve bilgi verilecek. Biz de sizlerle sonuçları paylaşacağız.

        Diğer Yazılar