Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ gün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz öğretmen atamalarına ilişkin sorulara verdiği yanıtta tartışmalara neden olan mülakat uygulamasının süreceğini söylerken, öğretmen atamaları ile ilgili yeni sistem de getirileceğini vurguladı. Yılmaz’a göre “Önümüzdeki dönem herkesin itiraz edemeyeceği bir sistem” ortaya konacak.

        Peki Yılmaz’ın “itiraza yol açmayacağını söylediği” bu yeni sistem nedir?

        O sistemin ayrıntıları; geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren 2017-2023 yıllarını kapsayacak MEB Öğretmen Strateji Belgesi’nde anlatılıyor. Buna belgede en dikkat çekici olan bütün öğretmenlere 4 yılda bir yeterlilik sınavı getirilecek olması.

        Öğretmen Strateji Belgesi’ne göre öğretmenlere yeni getirilecek sistemin ayrıntıları şöyle özetlenebilir:

        YENİ BİR SEÇME SINAVI: Oluşturulacak yeni öğretmen seçme modelinde sadece akademik başarıya bakılmayacak. Mesleğe girişte adayların psikomotor ve duyuşsal becerilerini de göz önüne alan öğretmen yeterlilikleri çerçevesinde seçme sınavları ile lisans başarısı, ürün seçki dosyası, öğretmenlik uygulaması değerlendirmesi, mülakat gibi çoklu kaynağa dayalı değerlendirmeye dayalı istihdam sistemi oluşturulacak.

        ÖĞRETMENLER ÖLÇÜLECEK: Öğretmen yeterlilikleri yeniden belirlenecek. Okul müdürü, meslektaş, öğrenci ve veli gibi öğretmene geri bildirim sağlayabilecek kimselerin de değerlendirmeye katıldığı, çoklu veri kaynağına dayanan bir performans sistemi gelecek. Bunun sonuçları kariyer basamaklarında ve görevde yükselme, yurtdışında görevlendirme, ödüllendirmelerde kriter olacak.

        ESKİ ÖĞRETMENLERE DE SINAV: Bütün öğretmenler 4 yılda bir Öğretmen Yeterlilikleri Çerçevesi’nde yapılacak sınava tabi olacak. Bu sınav sonuçları öğretmenlerin gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi, kariyer gelişimi, terfi, hizmet puanları için kullanılacak. Bu sınava sadece yeni atanan öğretmenler değil, şu anda görevde olan öğretmenler de girecek.

        ZORUNLU ROTASYON GELECEK: Öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin, zorunlu rotasyonu da içeren kapsamlı ve özendirici bir model ortaya konacak. Eğitim öğretim kurumlarını bölgesel, çevresel ve kurumsal özellikleri açısından kapsamlı belirlenen kriterlere göre yeniden değerlendirip, sınıflandırılacak.

        DEZAVANTAJLI BÖLGEYE TEŞVİK: Fiziki ve donanımsal açıdan dezavantajlı okullarda çalışan öğretmenlere yönelik istihdam koşulları, ek ücret, hizmet puanı, lisansüstü eğitime erişim, yer değiştirmeler ile yurtdışı eğitim ve görevlerde öncelik, konut desteği/lojman gibi destekler verilecek.

        ÖĞRETMEN KAYNAKLARI DİĞER FAKÜLTELERDEN: Bu arada belgede yer alan maddelerden biri de öğretmenliğe sadece eğitim fakültesi mezunlarının kaynaklık etmeyeceğini gösteriyor. Bugün olduğu gibi pedagojik formasyon alan diğer fakültelerin mezunları da öğretmen olarak istihdam edilebilecek.

        EĞİTİM FAKÜLTELERİ ÖĞRENCİLERİ: Eğitim fakülteleri ise yeniden yapılandırılacak. Bu fakültelere giren öğrenciler incelenecek ve ‘uygun değiller’ ise başka fakültelere gönderilecekler.

        İşte Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Önümüzdeki dönem herkesin itiraz edemeyeceği bir sistemi ortaya koyacağız” dediği öğretmenler için getirilecek yeni sistemin ana hatları bunlar.

        Bakalım itiraz eden olmayacak mı?

        Diğer Yazılar