Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRKİYE’de en sık sistem değişikliğinin yaşandığı alan hiç kuşkusuz eğitimdir. Üniversite ve liseye geçiş sistemlerinde sürekli değişiklik yaşanır. Özellikle de liseye geçiş sistemi neredeyse her 2.5 yılda bir kez değişiyor.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım” sözleriyle bir kez daha liselere geçiş sisteminin değişeceği anlaşılmış oldu.

        Peki TEOG kalkarsa yerine ne gelecek?

        Erdoğan’ın “Farklı okula gitmek isteyen öğrenciler, o okulun imtihanına girer” sözleri, akla geçmişte yapılan “Maarif Kolejleri” ile “özel okulların” kendi yaptıkları sınavları getiriyor.

        Önce gelin liselere geçişte uygulanan sistemlere bir göz atalım:

        Türkiye’de geçmişe baktığımızda, okulların öğrencilerini hep sınavla seçerek aldığını görüyoruz. İlk kez 1955 yılında Maarif Koleji adıyla İstanbul, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Konya ve Samsun’da kurulan okullar öğrencilerini sınavla aldı.

        1975’te bu okullar “Anadolu Lisesi” adını aldı, sayıları hızla arttı ve sınavla öğrencilerini almaya devam etti. Onlar gibi 1964’te kurulan fen, 2003’te ilk kez açılan sosyal bilimler, 1990’da Anadolu öğretmen ve ilki 1985’te eğitime başlayan Anadolu imam hatip liseleri ile 2005’te kurulan ve 2009’da sosyal ve spor liseleri olarak birleştirilen okullar da hep kendi öğrencilerini sınavla seçti. Bu arada yabancı özel liseler ile Galatasaray Lisesi de kendi sınavlarını yaparak öğrencileri alıyordu.

        Daha sonra MEB tarafından düzenlenen merkezi sınav sistemine geçildi. Liselere Giriş Sınavı (LGS) 1999-2004, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) 2005-2008, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2009-2013 yıllarında uygulandı. Bu dönemde yalnızca 2009 yılında yabancı özel okullar kendi sınavlarını düzenleyerek öğrencilerini seçebildi. Ama MEB bir daha ayrı sınava izin vermedi.

        2014 yılından itibaren ise hem yabancı ve Türk özel hem de devlet liseleri TEOG sınavlarının sonuçlarına göre öğrencilerini seçiyor.

        TEOG kalkarsa sınavın yapılacağı iki okul yalnızca proje okullar ile yabancı ve Türk özel okullar mı olacak?

        Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Farklı okula gitmek istemeyen kendi okulunda devam eder” sözleri, en azından devlet liselerine geçişlerde sınav yerine okul notlarının geçerli olacağı bir sistemin düşünüldüğünü gösteriyor. Ancak burada da yine Türkiye’nin en yüksek puanlı ve en köklü okulları olan ve tümü de “Proje Okul” olan liselere sadece okul puanıyla öğrenci alınırsa nasıl yapılacağı sorusu akla geliyor.

        Bu durumda da “Proje Okullar” için ayrı bir sınav söz konusu olabilecek mi? Zaten ailelerin en çok tercih ettiği ve yarıştığı okullar da bunlar olduğuna göre yine “sınav yarışı” son bulur mu?

        “Başka okul” ile eğer özel okullardan söz ediliyorsa bu kez de başta yabancı özel liseler olmak üzere özel liselerin kendi sınavlarını yapması söz konusu olacak. Bu okullar da yine “yarışın” yaşandığı okullar. Bu okullar da ya tek tek kendi sınavlarını yapacak ya da 2009’da bir kez sadece yabancı özel liselerin yaptığı gibi ortak sınavla öğrencilerini seçecek.

        Önümüzdeki günlerde TEOG kaldırıldıktan sonra yeni sistemin nasıl olacağının ayrıntılarını hep birlikte göreceğiz.

        Diğer Yazılar