Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LİSELERE geçişte uygulanacak yeni sistem ile ilgili ailelerden gelen sorular bitmiyor. Yerleştirme sisteminin ayrıntılarını öğrenmeye çalışıyorlar. Birinde okul adlarının diğerinde de okul türlerinin yer alacağı tercih listelerinin hazırlanmasıyla ilgili endişeleri var. Hata yaparlarsa çocuklarının istemedikleri okullara yerleştirilmesinden korkuyorlar.

        Aileler, 4 Temmuz’da tercihlerde kullanılacak kontenjanlar duyurulurken okulların geçen yılki taban puanları ile hangi yüzdelik dilimden öğrenci aldıklarını gösteren bilgilerin açıklanıp açıklanmayacağını soruyorlar. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratlarıyla yaptığımız toplantıda bu konuyu gündeme getirdik. Okulların mutlaka geçen yılki en yüksek ve en düşük puanları ile hangi yüzdelik dilimden ve başarı sırasından öğrenci aldıklarının kontenjanlarla birlikte açıklanması gerektiğini söyledik. Bu konunun öneminin vurgulanması üzerine hem kontenjan hem de yüzdelik dilimin açıklanacağı ifade edildi.

        Aksi halde tercih listelerinin hazırlanmasında büyük sorunlar oluşur. Eğer tercih edeceğiniz okulun geçen yıl kaç puandan ve hangi yüzdelik dilimden öğrenci aldığını bilmezseniz nasıl tercih yapabilirsiniz?

        Bir başka merak edilen konu da okullarda yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kontenjanlar için uygulanacak “nakil” işleminin nasıl gerçekleşeceği. Yapılan toplantıda verilen bilgilere göre herhangi bir okula yerleşen tüm öğrenciler boş kontenjanlar için nakil talebinde bulunabilecek.

        3 okul tercih edilecek. Bu işlemler de tıpkı tercih listelerinin hazırlanması gibi e-okul üzerinden yapılacak. Nakil işleminde puan üstünlüğü dikkate alınacak. İlk nakil tercihleri 25-28 Ağustos tarihlerinde olacak.

        Okullardaki boş kontenjanlar için bu işlem eylül ayı boyunca haftalık periyotlar halinde sürecek. Bu uygulamada taban puan olmayacak. Nakil talebinde bulunan öğrenciler kendi aralarında puan üstünlüğüne göre sıralanacak. Bu durumda da o okula son giren öğrencinin puanından daha düşük puanlı öğrenci de yerleşebilecek. Bu uygulama çok eleştirildi. Ancak geçiş sisteminin yerleştirme kılavuzu henüz yayımlanmadığı için eleştirilerin dikkate alınıp alınmadığını bilmiyoruz.

        Diğer Yazılar