Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        C.A.M. Galeri'de dört genç kadın sanatçı Ebru Alpagut, Nihal Martlı, Hande Varsat ve Burcu Yağcıoğlu arzu edilip de ulaşılamayanlara, kapalı kalmışlara, içe dert olanlara, düğümlere, karmaşalara, içimizden geçemeyenlerin bıraktığı tortuya dair, güzel başlayıp da bitmeyen, içte kalan bir hikaye olarak ‘ukde'yi sunuyorlar izleyenlerine...

        Konsept sergiler

        1992'den bugüne çağdaş sanat ortamında önemli bir yere sahip olan C.A.M. Galeri'nin yöneticisi Sevil Binat için konsept sergilerinin ayrı bir yeri var. Nasıl her sanatçı kendi meselelerini sanatın diliyle aktarıyorsa, Sevil Binat da seçtiği konu ve sanatçılarıyla kendi meselelerini, kişisel deneyimlerine ait anlatmak istediklerini, farklı disiplinleri bir araya getirerek düzenlediği bu tarz sergiler aracılığıyla ortaya koyuyor. Sergileri oluştururken söz konusu konseptle örtüşebilecek çalışmaları olan sanatçılarla bağlantı kurarak da konu ve işler arasında sahici bir uyum ve bağ oluşturmayı başarıyor. ‘Ukde' sergisi için bir araya getirdiği dört sanatçı, farklı disiplinlerdeki eserleri aracılığıyla bu konuyu enine boyuna irdeliyor ve adeta ‘İzleyin içinizde çağdaş sanat görmeye dair bir ukde kalmasın' diyorlar.

        Dört genç sanatçı

        Hacettepe Üniversitesi ve Ecole d'Art d'Aix-en-provence'da yüksek lisans eğitimini tamamlayan Nihal Martlı'nın ‘Atlı' ve ‘İnci Küpeli Kız' adlı resimleri galeriye girer girmez dikkat çekiyor. Martlı'nın bu iki büyük tuali sanki günümüzden 17. yüzyıl ustalarına gönderme yapıyor. Mimar Sinan Üniversitesi mezunu Ebru Alpagut'un sergilenen tualleri ise ‘İstismar' adını taşıyor. Alpagut, masumiyetin ve çocukluğun kaybolduğu siyah beyaz resminde tozpembe renkli pamuk şekerle çarpıcı bir etki bırakmayı başarıyor.

        Halen Londra'da Goldsmith Üniversitesi Güzel Sanatlar'da yüksek lisans eğitimine devam eden Burcu Yağcıoğlu da gerginliği vurguladığı bir dakikalık ‘Ağır bir yaz' adlı videosunda, yakın plan çektiği beden görüntüsünü dış mekana benzetiyor ve bu beden üzerinde bulunan kılın çekilip koparılmasındaki resimsel hikayeyi, sergilediği iki büyük desenle tamamlıyor.

        İspanya'da yüksek lisansını tamamlayan Hande Varsat ise ‘bebeğiminannesisenmisin?', ‘Ailenin sırları', ‘Ev hanımına ithaf' ve ‘Ev kızına ithaf' adlı heykel enstalasyon çalışmalarına eşlik eden ses enstalasyonuyla kadına dair dramları özgün bir biçimde ele alıyor. Varsat'ın cam bir kavanoz içinde biriktirdiği/hapsettiği kuş kanadı tüyleri ise yalın bir biçimde simgeselleştirdiği özlemleri ve hayalleriyle ‘ukde' sergisini özetliyor.

        İki gün önce açılışı gerçekleştirilen serginin konsepti kadar, genç sanatçıların eserleri de oldukça ilgi çekici. C.A.M. Galeri'nin Nişantaşı şubesinde 15 Ocak'a kadar devam edecek olan bu sergi, sanat ortamına taze ve genç işler sunuyor. Genç sanatçıları takip etmekte kesinlikle fayda var...

        Diğer Yazılar