Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bu soruyu ciddi soruyorum. Yılda maksimum, o da ancak final oynarsanız 2 milyon Euro kazanılan bir organizasyon için en az 18 milyon Euro (2021 bütçesi. Vergi hariç) harcamanın manası nedir? Bu sorunun ekonomik yanıtı asla ve kat'a yok.

        'Obradoviç'in setleri NBA'de uygulanıyor'un Fenerbahçe'ye ekonomik katkısı ne olmuştur? Herhangi bir Amerikalı şirket sponsorluk teklifi vermiş midir? Kaç tane Amerikalı basketbolsever Fenerbahçeli olmuştur?

        F.Bahçe 2017'de Eurolig şampiyonu oldu. Bu zaferden dolayı oğlunun ismini kaptan Melih'ten hareketle Melih koyan kaç Fenerbahçeli baba vardır?

        Nevriye - Neslihan - Melih - Ömer Onan gibi çok önemli sporcular var ülkemizde. Bu isimleri çocuklarına sportif başarıdan dolayı koyan kaç kişi vardır? Oysa oğullarından birine Rıdvan, diğerine Dilmen koyan var. Oğuz - Aykut onlarca var. Benim komşum gibi iki oğlunun isimlerini Can ve Bartu koyan var. Hatta Vole'de beraber çalıştığımız kameraman arkadaşımızın ismi Sergen. Üstelik babası Trabzonsporlu :))

        Yani demem o ki futbol dışında toplumu bu kadar etkileme özelliği yokken, madden külliyen zararken basketbola bu kadar yatırım yapmanın manası ve faydası nedir?

        Bunu sorduğumda aldığım tek mantıklı yanıt:

        "Dünyaya tanıtma aracımız.."

        Ekonomik anlamda 'Tanıtım Bütçesi.'

        Yani Fenerbahçe her yıl en az 25 milyon Euro harcayacak, karşılığında 'alkış' alacak; Florentino Perez ile yan yana oturulacak; Amerikalı bir basket bloğunda Obradoviç'in setlerinin NBA'de nasıl uygulandığı anlatılacak.. Bu mudur?

        Misal CSKA Moskova her sene en az 40 milyon Euro harcıyor ve neredeyse her yıl Final Four oynuyor. İki de şampiyonluğu var. Peki ülkemizde bizler mesela, CSKA ne güzel bir takım deyip CSKA taraftarı oluyor muyuz? Oysa Liverpool - Real Madrid - Barcelona - Chelsea hatta hatta Wolves taraftarları var ülkemizde.

        Basketbol son derece net bir spor. Ne kadar köfte o kadar ekmek. 30.5 milyon Euro harcadığınızda Efes'e final serisinde 4-3 kaybediyorsunuz. 18 milyon Euro harcarsanız bir maçta 40, diğerinde 20 fark yiyorsunuz. Yarın bütçeyi 40 milyon Euro'ya çıkarırsanız, Kokoskov'u kovar yine Obra'yı getirirsiniz Efes'i de geçer ülke şampiyonu olursunuz Eurolig'de de yine final four oynarsınız.

        Peki, bütçe yeniden 35 milyon Euro seviyelerine çıkartılamayacaksa; 18 milyon Euro harcayıp Efes'ten sürekli fark yemenin manası nedir? 35 milyon Euro harcamanın zaten hayatta bir karşılığı yok..

        Haa diyorsanız ki "18 de harcamasak Eurolig'de hiç yaşayamayız." Ben de derim ki "Eurolig'den çıkılsa ne olur?" Ne olur cidden? Ne kaybedilir?

        • F.Bahçe basketbol takımı Eurolig'den çıksa 6-7 milyon Euro yatırım ile (sponsor + lig katılımı ve taraftar geliri) ligde orta sıralarda olsa ne olur?

        • Masa tenisinde şampiyon olunmasa ne olur?

        • Bayan Basket şubesi, Erkek Voleybol şubesi kapatılsa ne olur?

        • Olimpiyatlara falanca sayıda sporcu gönderilmese ne olur?

        Türk sporu kaybeder evet. Ama bunun maddi karşılığında Fenerbahçe'ye bir yardım yapılmıyorsa Fenerbahçe ne yapsın? Devlet vergi iadelerini bile kaldırdıysa bu branşlarda bayrak dalgalandırmanın ne amacı vardır?

        Beşiktaş misal, F.Bahçe'nin bütçesinin 4'te 1'i ile basketbolda gayet iyi mücadele ediyor. Galatasaray basketbolda bir kez küme düştü, bu sene de son maçtan bir önceki müsabakada kurtardı. Ne oldu peki? Küme düşüren Özhan Canaydın bir daha seçildi, Mustafa Cengiz'i bu konuyla ilgili eleştiren yok.

        Basketbolseverler kusuruma bakmasın ama bu şubeler ya gelirleri kadar olacak ya da kapatılacak. Hele hele son Bankalar Birliği anlaşmasından sonra futbolun parasının 1 kuruşu dahi başka şubeye aktarılamayacakken bu konu tartışılmalı..

        Türk kulüplerinin hepsinin; en başta Fenerbahçe'nin sadece futbol şubesine odaklanma ve diğer branşlarda ya hiç olmama en azından minimum bütçe ile olma durumunu tartışması lazım.

        Diğer Yazılar