Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EPEYDİR bir kamuoyu araştırması falan görmüyorduk... Başta AK Parti olmak üzere tüm siyasi partilerin kendileri için anket yaptırdığı biliniyor, ama bunları kamuoyuyla paylaşmadıkları için rakamlardan haberimiz olmuyordu. Bir derin sessizlik vardı o alanda. Bozuldu neyse ki. Az çok “halk bugün seçim olsa kime oyunu vermeyi düşünür” ve “siyasal partilerin son oy oranları” hakkında önümüze bir veri düştü!

        SONAR’dan düşen bu verilere göre Türkiye’nin siyasi tablosu bir hayli karışık! Tabloda bana en akıllıca gelen AK Parti’nin hâlâ tek başına iktidar olması. Onun dışındaki oranların çok doğru olabileceğine ihtimal vermiyorum. En büyük sorun da Meral Akşener’in liderliğinde kurulmaya çalışılan yeni partiyle ilgili... Akşener’e büyük bir sempati var buna eminim. Ve eğer kurmayı başarabilirlerse de ilk seçime iddialı bir giriş yapacağından da... Ama SONAR’ın yaptığı ankette bu konuda çok büyük bir karmaşa var. Şöyle: Araştırmaya göre henüz adı bile belli olmayan Akşener’li partinin oy oranı (kararsızlar dağıtıldıktan sonra) 10.8! Diyelim ki bu oran doğru... Varsayalım öyle, ama o halde MHP’nin oy oranı nasıl 10.1 oluyor? SONAR’a göre destek aldığı siyasi zemin Ülkücülük olan her iki partinin de baraj sorunu yok! Türk milliyetçiliği hattından güç alan bu iki parti de TBMM’ye girebiliyor yani... Hadi bu da doğru diyelim ve şu soruyu soralım o zaman: Akşener’in partisi hangi partinin tabanını eksiltiyor? Son genel seçimi baz alıp MHP’nin 1 Kasım 2015’te 11.9 oy oranını düşündüğümüzde Akşener’in partisinin oradan alabildiği oran hepi topu % 1.9! Peki geri kalan yüzde 8.5? O nereden? Tabloya göre AK Parti’den! Çünkü biliyorsunuz ki 2015’te AK Parti’nin oy oranı % 49.5’ti! Yani araştırmaya göre değerli okurlarım, Akşener’i TBMM’ye taşıyacak oy oranının neredeyse tamamı AK Parti tabanından! MHP’den falan değil... Ben bunu çok inandırıcı bulmadım işte! Baştan da dediğim gibi ister kabul edilsin ister kabul edilmesin Akşener’in partisi güçlü bir biçimde geliyor. Ve eğer son anda bir sıkıntı çıkmazsa da bu parti siyasi yelpazede sağlam bir şekilde yerini alır, ama bu şekilde değil! Bu imkânsız bir şekil! MHP’ye küskün neredeyse tüm Ülkücülerin bir araya gelip kurduğu bir parti eğer bu rakamlara ulaşabiliyorsa MHP’nin altını tamamen oymuş olması gerekiyor.

        Haksız mıyım?

        **************

        TOPLUMUN BU KARELERE İHTİYACI VAR GERÇEKTEN...

        BAZEN güzel şeyler de oluyor... Güzel fotoğraflar yansıyor bir yerlerden... Dün mesela o güzelliklerden birini gördük sosyal medyada. Bilmiyorduk, bu kare sayesinde öğrendik ki meğer Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü İbrahim Kalın’ın hocasıymış usta sanatçı Arif Sağ. Yani Kalın’ın saz çalmasında ve çalarken de o güzel türküleri söyleyebilmesinde büyük emeği varmış Sağ’ın... Bir süredir rahatsızdı duyuyorduk büyük usta. Duyuyorduk ama çok da haber alamıyorduk. Dün aldık İbrahim Kalın’ın sayesinde. Ustasını evinde ziyarete gitmiş. Belli ki bu ziyaret samimiyet içerisinde geçmiş ve belli ki Arif Sağ usta da çok mutlu olmuş öğrencisi Kalın’ın ziyaretinden. İkisinin de mutluluğu öyle güzel yansımıştı ki fotoğraf karesine. Gören herkesin içini kıpır kıpır etti. Ve hemen her kesimden destek geldi bu fotoğraf karesinin güzelliğine dair. Bütün bunları düşündüğünüzde, muhakeme ettiğinizde anlıyorsunuz ki toplumun bu fotoğraf karesi gibi karelere gerçekten çok ihtiyacı var. Çok hem de...

        **************

        BU MUDUR AB’NİN DEMOKRASİ ANLAYIŞI?

        BİRDENBİRE, ansızın olmadı İspanya’da dün yaşanan kargaşa... Katalanlarla, İspanyollar arasındaki çekişmenin tarihi çok eskilere dayanıyor. Epeyce eski ve derin olan bu iki halk arasındaki sorunu irdelemeyeceğim. Onu dün gazetemiz yazarlarından Soli Özel; “Katalonya’yı anlama rehberi” başlığı altında şahane bir şekilde yapmıştı zaten. Ben dünkü manzaraya dair bir şeyler yazacağım. Siz de gördünüz Katalanların yapmaya çalıştığı referandum dolayısıyla neler yaşandığını. Şaka gibiydi tüm olan biten sanki. Dün Avrupa’nın orta yerinde, en zengin bölgelerinden birinde Katalanlara uygulanan şiddet Türkiye’de ya da başka bir Müslüman ülkede falan olsaydı dünya ayağa kalkmıştı. İspanyol polisi adeta faşizmi tavana vurdurdu Katalanların referandumunu engellemek için. Yanlış anlaşılmasın bu yazdıklarım. Ben ülkenin bölünmesini veyahut Katalonya’nın bağımsızlığını filan savunmuyorum. Orası biraz can sıkıcı ama “bir halk bağımsızlık istiyor ve de bunun için sandığa gidiyor” diye böyle bir muameleyi alkışlamam mümkün değil! Yaşlı, genç demeden tekme tokat şiddet uygulandı dün Avrupa’da insanlara. Ve işin en acı tarafı da bu rezalet başkalarının, başka ülkelerin içişlerine her daim burnunu sokan ve her daim demokrasi havariliği yapan AB’nin gözleri önünde cereyan etti. Ve AB, dün İspanyol hükümetinin emriyle faşizmi dibine vurduran polisinin şiddetine sessiz kalarak ne kadar ikiyüzlü bir anlayışa sahip olduklarını bir kez daha göstermiş oldu!

        Diğer Yazılar