Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çocuklar ve felsefe konusu son yıllarda giderek daha fazla ilgi çekiyor. Felsefenin çocuklar için önemi, çocukların entelektüel gelişimini desteklemekten kaynaklanır. Çocukların düşünme becerilerini geliştirmek, gelecekteki yaşamlarında karşılaşacakları sorunları daha etkili bir şekilde çözmelerine yardımcı olabilir.

        UYGULAMA

        Çocuklarla felsefe pratiği, onların sorgulama, eleştirel düşünme ve akıl yürütme gibi entelektüel becerilerini geliştirebilir. Ayrıca çocukların kendilerini daha iyi ifade etmelerine ve başkalarının görüşlerine saygı duymalarına yardımcı olabilir. Çocuklara yönelik felsefe atölyeleri genellikle felsefi kavramları etkileşimli tartışmalar ve etkinlikler yoluyla ele alır. Bu atölyeler çocuklara düşünce deneyleri yapmak, önermeleri değerlendirmek ve farklı bakış açılarını kullanmak gibi felsefi araçlar kazandırır. Bu sayede çocuklar felsefi soruları daha iyi anlar ve düşüncelerini daha yaratıcı ifade edebilir.

        Çocuklar için felsefe eğitimi sadece akademik başarıyı değil, aynı zamanda kişisel ve sosyal gelişimi de teşvik eder. Çocukların farklılıklara saygı, hoşgörü ve empati gibi değerleri öğrenmelerine yardımcı olur. Nihayetinde felsefe eğitimi, entelektüel gelişime ve kişisel/toplumsal değerlerinin oluşmasına katkı için ortam hazırlar. Bu nedenle, çocukları felsefi konularla tanıştırmak ve entelektüel yeteneklerini geliştirmek için atölyelerin önemi artmaktadır.

        REKLAM

        ATÖLYELER

        Felsefe, insan düşüncesinin ve varoluşunun temel sorularını sorgulayan bir disiplindir. Bu nedenle, birçok farklı konuyu ele alabilir. Bazı yaygın felsefi konular arasında etik, bilgi felsefesi, metafizik, mantık, politika ve estetik bulunur.

        Çocuk felsefe atölyeleri, çocukların düşünme becerilerini geliştirmek için varoluş problemlerini ele alarak, felsefenin sadece soyut konuları değil, insanı da ele aldığını vurgular. Amacı, çocukların düşünceleri hakkında konuşmak ve onları yargılamadan birlikte düşünmelerine yardımcı olmaktır. Bu yaklaşım, çocukların yaratıcı ve ayrıntılı düşünmelerine, görüşlerini gerekçeli bir şekilde ifade etmelerine, kendilerine özgüven duymalarına ve farklılıklara saygılı olmalarına yardımcı olur. Bu yaklaşım pedagojinin de ötesinde, çocukların kendi deneyimlerinden yola çıkarak, düşünsel bir dünya kurmalarına yardımcı olabilir.

        ATÖLYE SORULARI

        Geçmiş düşünceler eleştirilmeli mi?

        Doğru nedir? Her doğru geçerli midir?

        Estetik nedir?

        Soyut eserler dış dünyaya benzemeli mi?

        Bir şeyin, neden olduğunu söylemek her zaman kolay mıdır?

        Sayılar gerçek midir?

        Doğru olduğunu düşündüğümüz şeyi kim yapar?

        Biz mi teknolojiyi kontrol ediyoruz yoksa teknoloji mi bizi?

        Yalansız bir dünya mümkün mü?

        Yukarıda bahsedilenler ve daha nicesi, felsefi yaklaşımlardır. Bu sorular, insan düşüncesini ve gerçekliğini anlamak için soyut ve kavramsal sorgulama gerektirir. Bu tür sorular, felsefi düşünce becerilerinin gelişmesine ve eleştirel düşünme yeteneğinin artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda karşıt fikirlere yönelik bir düşünme kapasitesi geliştirir ve yeni kavramlar icat eder.

        BİR DİSİPLİN OLARAK ÇOCUKLARLA FELSEFE

        Çocuklar felsefi değerlendirmeler yaparken birbirlerinin ne söylediğine ve bu söylemin nasıl bir yanıt bulması gerektiğine odaklanır ve böylece eleştirel düşünme becerileri gelişirken, birbirlerine saygı duyma ve açık fikirli olma konularında da destek oluşur. Ayrıca felsefe dersleri, düşüncelerini net ifade etme, etkin dinleme ve farklı bakış açılarına karşı empati kurabilme becerilerine başka hiçbir yerde olmadığı kadar yardımcı olur. “Ne söylediğini bil” ya da “ne dediğini bil”den geçen bir amaçla atölyeler, kişinin kendisi üzerine odaklanmasının bir aşamasıdır. Tüm bu beceriler, çocukların hem akademik hem de sosyal hayatta başarılı olmalarına yardımcı olacaktır.

        Felsefe sadece kitaplarda kalmayan, insanın, toplumun, doğanın ve evrenin problemleriyle ilgilenen bir disiplindir. Çocukların düşüncelerini detaylandırmaları ve geliştirmeleri ve dünya hakkında daha kapsamlı bir anlayışa sahip olmaları açısından, çocuklar için felsefe atölyeleri çok yararlıdır. Bu açıdan birçok felsefe bölümünde, bir alt alan olarak çocuklarla felsefe dalı kurulmalıdır. Kendini ifade etme ve anlamak açısından felsefe tıpkı bir sanat eğitimiymiş gibi erken yaşlarda insan hayatına girmelidir.

        Diğer Yazılar