Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Açıklama geldi: Almanya Schengen vizesi başvurularında 2 adımlı randevu süreci mi başlıyor? - Güncel haberler

        Uzun zamandır başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi almak için başvuruda bulunan kişiler, randevu almak için uzun süre beklemek durumunda kalıyor. Bununla birlikte çok sayıda da Türk vatandaşı da vize reddi ile karşılaşıyor.

        VİZE RANDEVULARININ KARABORSAYA DÜŞTÜĞÜ İDDİA EDİLMİŞTİ

        Hatta zaman zaman vize randevularının karaborsaya düştüğü iddiaları da ortaya atılmıştı. Vize krizinde yaşanan sorunlarının akabinde Almanya'nın prosedürlerinde değişikliğe gitmek zorunda kaldığına dair haberler de birkaç gündür sıklıkla gündemde.

        Bazı sitelerde yer alan habere göre 18 Mart’tan itibaren randevu sürecinin iki adımda gerçekleştireceği; ilk aşamada başvuru sahiplerinin randevu bekleme listesine kaydolmaları ve buna dair e-postayla bildiri almaları gerektiği, ikinci aşamada ise vize başvurusunun harici hizmet sağlayıcı iDATA aracılığıyla iletilmesi için gerekli olan tarih bildirimini alacakları belirtilmişti.

        REKLAM

        Almanya vize sürecinde yetkili kurum olan iData ve Almanya Büyükelçiliği, Haberturk.com Dış Haberler Servisi'nin konuya ilişkin sorularına yanıt verdi.

        ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ HABERTÜRK'E YANIT VERDİ

        Almanya'nın Schengen vize başvurularında değişikliğe gideceği yönündeki iddiaları Almanya Büyükelçiliği'ne yönelttik. Büyükelçilik, Habertürk'e özel yaptığı açıklamada, 18 Mart 2024 tarihinde Schengen vizeleri randevu sisteminde bir değişiklik yapılmasının planlandığını bildirdi.

        "DAHA FAZLA BİLGİ EN KISA ZAMANDA YAYINLANACAK"

        Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

        "Büyükelçilik olarak 18 Mart 2024 tarihinden itibaren Schengen vizeleri için randevu sisteminde bir değişikliğe gitmeyi planlamakta. Randevu almayı kolaylaştırmak amacıyla bekleme listesi yöntemi getirilecek.

        Büyükelçilik, bu konuyla ilgili daha fazla bilgiyi en kısa zaman içinde büyükelçiliğin web sitesinde yayınlayacak. Ancak başvurular şimdiye dek olduğu gibi yine iData üzerinden geçekleştirilecek. Bu konuda herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek."

        iDATA

        iDATA'dan ise konuya yönelik henüz kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığı, şu an için sistemin eskisi gibi internet üzerinden tek aşamalı bir başvuru olduğu açıklaması geldi.

        REKLAM

        Açıklamada ayrıca herhangi bir gelişmenin olması durumunda bunun hem iDATA'nın hem de Almanya Büyükelçiliği'nin resmi sayfasında duyuru olarak paylaşılacağı vurgulandı.

        iDATA üzerinden yapılan başvurularda da yine eski sistemde olduğu gibi normal başvuru için tek adımın olduğu görülüyor.

        AÇIKLAMA SİTEDEN KALDIRILMIŞ GÖRÜNÜYOR

        Yapılan açıklama sonrası metini Google üzerinden arattığımızda Almanya Büyükelçiliği'nin duyurular sayfasında açıklamanın kısa bir özeti yer alıyor. Ancak linke tıklandığında sistem kullanıcıyı Almanya Büyükelçiliği ana sayfasına yönlendiriyor.

        Buradan da uygulamaya yönelik bir açıklamanın sitede yer aldığı ancak sonrasında kaldırıldığı/silindiği anlaşılıyor.

        Almanya'nın sayfasında yer alan açıklamada "Temsilciliğimiz, konsolosluk harici hizmet veren tek yetkili kuruluş olarak iDATA firması ile çalışmaktadır. Belirtilen firma, size vize başvurunuzda yardımcı olur ve başvurunuzu yetkili dış temsilciliğe iletir. Yetkili dış temsilcilik başvurunuzu inceleyerek, hakkında karar verir" ifadeleri yer alıyor.

        Buna göre şu an için eski klasik başvuru sistemi yine hizmet sağlayıcı iDATA aracılığıyla devam ediyor.

        Başvuru yapmak isteyen vatandaşların yine iDATA üzerinden bilgilerini girerek hizmet bedeli ödemesini yaparak randevu almaları ve uygun tarihleri seçmesi gerekiyor.

        * Haberin görselleri Associated Press ve Shutterstock'tan servis edilmiştir.

         Schengen krizi sürüyor
        Schengen krizi sürüyor Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ