Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Dışişleri'nden 'Avusturya' tepkisi: "Talihsiz ve basiretsiz"

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ifade hakkında, "Avusturya’nın yeni hükümetinin programındaki bu talihsiz ve basiretsiz ifade, ayırımcılığı ve ötekileştirmeyi temel alan siyasi akım hakkında taşınan endişeleri maalesef doğrular niteliktedir." denildi.

        Açıklamada, "Bunun yanı sıra AB’nin ülkemizle yaptığı akitlerden kaynaklanan yükümlülüklerinden bunlar yokmuşçasına kaçmaya çalışmak ve bunu yaparken de yanına müttefikler aranacağını söylemek dürüst olmadığı gibi dostane olmaktan da uzak bir yaklaşımdır." ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Küresel düzeydeki sınamalar karşısında müttefikler aranacak yerde ülkemizin meşru haklarını hiçe sayma yolunda karşımızda ittifak arandığının hükümet programıyla ilanı siyasi ve diplomatik adaba da yakışmayan bir üsluptur. Türkiye’nin dostluğunu kaybetme sınırlarını zorlayan bu ifadeler hayata geçirilmeye çalışıldığında layıkıyla karşılıklarını bulacaktır."

        BAKAN ÇELİK'TEN TEPKİ

        AB Bakanı Ömer Çelik de Avusturya'da açıklanan yeni hükümet programına ilişkin Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu.

        Çelik'in açıklamaları:

        "Avusturya’da merkez sağ(?) ve aşırı sağ partiler arasında kurulması kararlaştırılan hükümet temel demokratik değerlere gecikmeksizin saldırmaya başladı. Aslında “merkez sağ” ifadesinin etiket olduğunu unutmamak gerek. Önceki Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz partinin başkanı. Şimdi Başbakan oluyor. Zihniyeti aşırı sağdan bile radikal. Ve şimdi bu koalisyon hükümeti programlarına Türkiye ile müzakereleri kesmeyi koyuyor. Üstelik bunun için müttefikler arayacaklarını söylüyor. Bu “müttefik arama” işi ne kötü anıları çağrıştırıyor tarihten... Bu koalisyonla ilk defa AB içinde aşırı sağ iktidara geliyor. Ve Avrupa Birliği’ni Weimar Cumhuriyeti’nin akıbetine sürükleme gayreti içinde olacaklarını ilan ediyorlar. Böyle bir hükümet programına rağmen, AB’nin genişlemeden sorumlu Avusturyalı komiseri Hahn “Avusturya hükümetinin AB yöneliminden” memnuniyet duyduğunu söylüyor. Hangi AB yönelimi?"

        "YABANCI DÜŞMANI PARTİLER YÜKSELMEKTEDİR"

        "Bu yaklaşımlar, AB değerlerini bir formalite ve Avrupa içi güç oyununun parçası haline getirme çabasını gösteriyor. Avusturya Hükümetinin hükümet programındaki ırkçı yaklaşımları görmezden gelerek AB yöneliminden bahsetmek, büyük bir zaaftır. Dünyadaki pek çok krize baktığımızda AB istikrarlı bir düzeni temsil etmektedir. Bu düzenin korunması ancak siyasi değerlerin korunması ile mümkündür. Değerler aşınırsa bu istikrar korunamaz. Yıllarca AB için tehdidin dışardan geleceği bekleniyordu. Şu anda AB değerlerini tehdit eden akımlar içerde yükselmektedir. İslam düşmanı, antisemitik, göçmen düşmanı, yabancı düşmanı partiler yükselmektedir. Şimdi bu akım Avusturya’da iktidar olmuştur."

        Avusturya yakın tarihten ders almalıdır. Türkiye ile müzakereleri kesmek için müttefik aramak yerine, Türkiye ile çok güçlü ilişkiler kurmak için müttefikler aramalıdır. Bu Avrupa’yı sarsan krizlere karşı tarihsel ve stratejik pozitif bir hamle yapmanın tek yoludur.

        REKLAM

        Avusturya’da yaklaşık iki aydır sürdürülen koalisyon görüşmelerinde uzlaşı sağlayan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), 5 yıllık hükümet programı ve partilere göre bakanlıkların dağılımını açıkladı. Başkent Viyana’daki Kahlenberg tepesindeki bir otelde düzenlenen toplantıda, ÖVP Genel Başkanı Sebastian Kurz (solda) ve aşırı sağcı Lider Heinz Christian Strache (sağda), yeni hükümetin programını basın mensuplarıyla paylaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ