Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Türk Ordusu Süleyman Şah Türbesi için Suriye topraklarında operasyon yaptı

        UMUT TÜTÜNCÜ/SURUÇ

        Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik IŞİD tehdidi, Türkiye'yi harekete geçirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zırhlı birlikleri, IŞİD tehdidine karşı vatan sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik gece yarısı sınır ötesi bir operasyon düzenledi. Tahliye operasyonu sırasında 1 asker şehit oldu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şah Fırat Operasyonu'nuyla ilgili Başbakan AhmetDavutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ı, telefonla ayrı ayrı arayarak kutladığı öğrenildi.

        Habertürk canlı yayınına bağlanan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, operasyonun yapılma amacının, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesi olduğunu belirterek, yer değişikliğinin önceden tespit edilen bölgeye gerçekleştirildiğini söyledi. Türbenin taşındığı yerin geçici olduğunun altını çizen Yarar, naaşlar ve kutsal emanetlerle birlikte türbe içindeki her şeyin Türkiye'ye getirildiğini belirtti.

        Suruç'tan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na geçen ve IŞİD'in kısa bir süre önce terk ettiği Kobani üzerinden Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Halep'in Karakozak köyüne doğru hareketlenen yaklaşık 40 zırhlı aracın bulunduğu Türk Zırhlı Birlikleri'ne Diyarbakır 2. Hava Taktik Jet Üssü'nden havalanan F-16 savaş uçakları da destek verdi.

        3 AY ÖNCE HAZIRLANDI

        Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, türbenin güvenliğini sağlamak üzere yapılan "Şah Operasyonu" Ankara'dan gelen talimatla başladı.Başbakanlık Koordinasyonu'nda, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından hazırlanan harekat planı uygulandı.

        Ankara'nın, Şah Operasyonu'nun hazırlıklarına, artan IŞİD tehlikesine karşı 3 ay önce hız verdiği öğrenildi. Hazırlığı çok gizli yürütülen operasyonda zırhlı birliklerin yanı sıra Hava ve Kara Kuvvetleri komutanlıklarından seçilen özel birlikler yer aldı.

        Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi sınıra 37 kilometre uzaklıkta. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda askeri birlik bulunuyor. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2'nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyor.

        KOBANİ'DEN GEÇTİLER

        "Şah Operasyonu" için cumartesi gecesi düğmeye basıldı. Şanlıurfa'da bulunan 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkan "Süleyman Şah Operasyon Birlikleri", Suruç İlçesi'ndeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan saat 21.00'de çıkış yaptı. Tank ve zırhlı personel taşıyıcılarının da arasında bulunduğu yaklaşık 100 araç ve Özel Birlikler, Halep'in Münbiç İlçesi'ne bağlı Karakozak Köyü yakınındaki 10 dönümlük bir arazide bulunan türbe ve karakola doğru ilerleyişe geçti.

        İHA'LAR TAKİPTE

        Türkiye sınırına 37 km mesafede bulunan türbeye giden yol boyunca sıcak satışma ihtimaline karşı eller tetikdeydi. Türkiye'den 24 saat izlenen türbeye hareket eden özel birlikler, yola çıktığı andan itibaren İnsansız Hava Araçları (İHA) ile takibe başlandı.

        İHA'lardan elde edilen görüntüler Genelkurmay Başkanlığı Harekat Daire Başkanlığı'nda yetkililer tarafından saniye saniye izlendi.

        JETLERE 'VUR' EMRİ

        Diyarbakır'dan kalkan F-16'lar operasyon süresince havada kaldı.Bomba yüklü savaş uçakları, sınır boyunca keşif uçuşu yaptı. Askere tehdit oluşturabilecek gruplara karşı vur emri verildi. Türkiye sınırında konuşlandırılan fırtına obüslerinin yönü, topçu kalkanı oluşturmak için bölgeye çevrildi.

        Habertürk'ün kaynakları, Ankara'nın hedefinin, daha önce yeri iki kez değişen Türbe'deki karakolda görev yapan 40 asker ile türbede yatan Süleyman Şah ve iki askerin mezarlarını Türkiye'ye getirmek olarak açıkladı.

        BAŞBAKAN DAKİKA DAKİKA TAKİP ETTİ

        Kara Kuvvetleri Komutanı Hulisi Akar ve MİT Müstaşar Vekili İsmailHakkı Musa, "Süleyman Şah Operasyonu Harekat Planı'nın son şekli ileilgili bilgiyi, geçen Perşembe günü Başbakanlık'ta Başbakan AhmetDavutoğlu'na verdi. Davutoğlu, kritik operasyon kararının tümdetaylarını Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'lapaylaştı ve son değerlendirmeler yapıldı.

        Tarihi operasyon sırasındaAnkara'da nefesler tutuldu. Genelkurmay'da oluşturulan operasyonmerkezinde Başkakan Davutoğlu dakika dakika gelişmeleri takip etti.Cumhurbaşkanı Erdoğan da gelişmelerden haberdar edildi.

        PYD VE IŞİD'İN ARASINDAN GEÇTİLER

        Operasyon birlikleri, türbenin bulunduğu Karakozak Köprüsü yakınlarındaIŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar devam ederken bölgeye girdi.

        40 TANK KATILDI

        Şah Operasyonu'na aralarında zırhlı araçların da olduğu yaklaşık 100araç katıldı. TSK'nın seçkin birliklerinin yer aldığı konvoydaki tanksayısının 40 olduğu belirtildi.

        ÇAMURDAKİ PALETLER

        Operasyon planlanırken tankların ve birliklerin yaklaşık 2 saatlik sürede Süleyman Şah’a ulaşması hedeflendi. Ancak IŞİD’in tuzaklaması nedeniyle asfalt yollar kullanılamayınca, zırhlı birlikler ve tanklar devreye girdi. Fırat Nehri kıyısındaki Süleyman Şah’a çamurlu araziden paletli tanklarla ulaşılıp türbenin güvenliği sağlandı.

        NAAŞLAR ÇELİK KASALARDA

        Daha önce yeri iki kez değişen türbede yer alan Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah’ın ve 2 askerinin naaşları dualar eşliğinde araçlara yüklendi. Naaşlar dahil, türbe içerisindeki kıymetli eserler, herhangi bir saldırı halinde zarar görmemesi için çelik kasalara konuldu. Süleyman Şah’ın ve 2 askerinin naaşları alınarak Türkiye’ye getirildi, bir karargâhta koruma altına alındı.

        YENİ TÜRBE SURİYE EŞME’SİNDE

        Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan haklarını kullanan Türkiye, Süleyman Şah Türbesi’nin geçici olarak yapılması planlanan, sınırın 200 metre ötesindeki Suriye Eşme’si bölgesine tanklarını soktu ve 10 dönümlük araziyi çevirdi. Tepenin bulunduğu hâkim noktaya konuşlanıldı ve türbenin geçici olarak inşa edilmesi planlanan Suriye Eşme’sine törenle Türk bayrağı çekildi.

        IŞİD SALDIRDI

        MÜRŞITPINAR Sınır Kapısı’ndan çıkan Süleyman Şah operasyon birlikleri yaklaşık 02.00 sularında Bart Batan bölgesini geçtikten sonra IŞİD kontrolündeki bölgeye girdi. Süleyman Şah operasyon birliklerinin türbeye ulaşmasını engellemek isteyen IŞİD, bölgede asfalt yolu uzun mesafelerde tuzaklayıp dinamitlerle tahrip ederek kullanılamaz hale getirdi. Geçiş sırasında çok sayıda patlama yaşandı. IŞİD teröristleri konvoya da taciz ateşinde bulundu. Ateşin geldiği bölgeler, operasyon birlikleri tarafından yoğun ateş altına alındı.

        BİR ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU

        Bir askerimizin operasyon sırasında şehit olduğu öğrenildi. Operasyon boyunca Bilekli ve Suruç arasındaki 6 kilometrekarelik alan askeri yasaklı bölge ilan edildi. Tüm internet ve GSM hat bağlantıları devre dışı bırakıldı.

        TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde "Kırmızı çizgimizdir.Süleyman Şah karakoluna yönelik tehdide anında karşılık vereceğimizdenkimsenin şüphesi olmasın" dediği Süleyman Şah Türbesi, uzun süredirIŞİD tehdidi altındaydı.

        Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay'a bağlı bir subay ve 10 erden oluşan 11kişilik "Saygı Kıtası" tarafından korunan türbedeki güvenlik, IŞİDtehdidi nedeniyle artırıldı. Asker sayısı 36'ya çıkartıldı. Ardındantürbe ve karakol, Özel Kuvvetler'e bağlı 40 kişilik bordo berelitarafından korunmaya başladı.

        Bu bölgeyi kalkan olarak kullanan IŞİD, çok sayıda militanı burayayönlendirdi. Suriye'nin Kobani kentinden geçen ay çıkmak zorunda kalanIŞİD'in, bu yenilginin sebebi olarak Türkiye'yi görmesi, türbeyeyönelik tehdidi daha da artırdı.

        EFKAN ALA, "ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ, AÇIKLAMA SONRA" DEDİ

        Operasyonun gerçekleştiği sıralarda TBMM Genel Kurulu'nda devam eden İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde söz isteyen CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Basında yer alan haberlerde, bir kara birliğimizin sınırı geçerek Suriye'ye girdiği, hava kuvvetlerinin onu takip ettiği yer alıyor. Çelişkili bilgiler de var. Sayın Bakan ve bakanlar burada, konuyla ilgili bilgi verirlerse memnun oluruz. Hükümet tarafından açıklama yapılmadı, açıklama bekliyoruz" dedi.

        İçişleri Bakanı Efkan Ala, kara birliğinin sınırı geçerek Suriye'ye girdiğine ilişkin soruya, "Bu ulusal güvenlik meselesinde gerekli değerlendirmeler ve açıklamalar daha sonra yapılacaktır" dedi.

        SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

        Bulunduğu yer: Suriye'nin Halep kenti Karakozak Köyü

        Türkiye sınırına uzaklığı: 37 kilometre

        İnşa tarihi: 1973

        Alanı: 10 dönüm

        Mimarı: Prof. Dr. Ünal Demirarslan

        Türbede yatan kişiler: Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu OsmanGazi'nin büyükbabası Süleyman Şah ve iki askeri

        Özelliği: Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprakparçası

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ