Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Ferhunde'nin cenazesini kadınlar taşıdı

        HT GAZETE

        Afganistan'da linç edilerek öldürülen ve yakılan Ferhunde adlı genç kadının cenazesi dün Kâbil’de toprağa verildi.

        Çok sayıda kadının katıldığı cenaze töreninde vahşi cinayet protesto edilirken, Ferhunde’nin tabutu kadın hakları eylemcileri tarafından taşındı.

        Kadınlar "Adalet istiyoruz" diye slogan attı ve cenazeye katılanlar, bu cinayetin yahut linçin hiçbir türünün kabul edilemez olduğunu belirtti.

        Erkek kardeşi Necibullah, Ferhunde'nin İslami çalışmalar öğretmeni olduğunu söylerek medyada çıkan, kardeşinin aklı dengesinin bozuk olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Necibullah bu iddianın, polislerin 'kendi güvenliğiniz için buradan uzaklaşın' diyerek uyardığı babası tarafından onları korumak için uydurulduğunu açıkladı.

        Reuters'ın verdiği bilgiye göre Necibullah, kardeşinin anısına göbek adını Ferhunde'ye değiştiriyor.

        Afganistan’ın başkenti Kâbil’de bir kadının geçtiğimiz perşembe günü Kuran-ı Kerim yaktığı iddiasıyla linç edilmesi, ülkeyi ayağa kaldırmış, dünya çapında bir olaya dönüşmüştü. Video görüntülerinde polisin olayı gördüğü fakat müdahale etmediği ortaya çıkmıştı.

        Birçok devlet yetkilisi olayı kınarken, aralarında önde gelen bir din adamının da bulunduğu bir kesimin, insanların "ne pahasına olursa olsun" dinlerine sahip çıkmalarını övmesi, ülkede yoğun tepkiyle karşılanmıştı.

        Devlet Başkanı Eşref Gani de vakayı şiddetle kınamış, "Bizimki gibi bir ülkede bir kadına yönelik böyle iğrenç bir saldırının hiçbir yeri olamaz" demişti. Ayrıca, görevlendirdiği komisyon tarafından kadının suçlu olduğuna dair de hiçbir bulgu çıkarılamadı. Komisyon ilk incelemede, 27 yaşındaki Ferhunde’nin öldürüldüğü yerde sadece üzerinde Farsça yazılar bulunan bir kâğıttan geriye kalan yanık parçalarını buldu.

        Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ferhunde’nin öldürüldüğü bölgede araştırma yapan polisin yakılmış Kuran görmediğini söyledi. Sözcü, “Polis, olay yerinde bir kısmı yanmış, Farsça yazılar olan kâğıt parçaları buldu. Bunun da muska olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Polis şefi Muhammed Zahir ise daha sonra bütün kanıtların üzerinden geçtiğini ve Ferhunde'nin "tamamen masum" olduğunu bildirdi.

        Korkunç cinayette payı olan herkesin cezalandırılacağını açıklayan soruşturma üst yetkilisi, şimdiden olayla ilgili olarak 8'i polis 13 kişi tutuklandığını söyledi.

        2001'de Taliban'ın yönetimden kovulmasıyla beraber Afganistan'da kadın hakları alanında çokça gelişme görülmüş, ama bunun kırsal kesimlere yansıma hızı daha az olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ