Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby: Tampon bölge gerekli değil

        Lokman HAPPANİ / HT GAZETE

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, basın toplantısında gazetecilerin Suriye ve Türkiye’ye ilişkin sorularını cevapladı. Kirby ilk olarak, “Türkiye, tampon bölge kurulması düşünülen sınıra ek askeri yığınak yaptı. Öte yandan Ankara’nın güvenli bölge konusunda ABD’ye bilgi vermediği de söylendi. Türkiye hâlâ size bilgi vermedi mi?” şeklindeki soruyu yanıtladı. Kirby, “Türkiye bir karar vermiş de uyguluyormuş gibi konuşuyorsunuz. O zaman bu soruyu Ankara’dakilere sormanız gerekir. Bizim bu konuda spesifik bir bilgimiz yok. ABD ordusu bunun desteklenmesinin güçlükleri ve komplikasyonları hakkında konuşabilir. Pentagon adına konuşmuyorum tabii ama ABD ve IŞİD karşıtı koalisyon perspektifinden şu anda buna gerek olmadığını açıkça söyledi. Bunu yapmanın zorlukları da var. ABD Dışişleri Bakanlığı da tampon bölgenin gerekli olmadığını ifade etti’’ dedi.

        Türkiye’nin tampon bölge kurmaya yönelik niyetinin yeni olmadığını da ifade eden Kirby, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türk yetkililerle görüşmelerinde konunun pek çok kez gündeme geldiğini doğruladı.

        ‘BÖYLE BİR KARAR YOK’

        Kirby, “Türkiye veya Ürdün’ün tampon bölge kurmak için BM Güvenlik Konseyi’nden onay alması gerekir mi?” sorusuna cevap verirken de şunları söyledi: “Ben BM Güvenlik Konseyi’nin prosedürü konusunda uzman biri değilim. Benim bildiğim kadarıyla bunlar tampon bölgeyi kuracak ülkelerin verecekleri kararlardır. Bildiğim kadarıyla böyle bir karar da verilmiş değil.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ