Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk işçiler serbest bırakıldı

        Irak'ta kaçırılan 16 Türk 28 gün sonra serbest bırakıldı. İşçiler Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne teslim edildi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum" diye tweet attı.

        Davutoğlu ayrıca, "Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum. İşçilerimizin yakınlarına da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Irak'ın yeniden imarı için bugüne kadar olduğu gibi hükümetimiz, şirketlerimiz ve insanımızla Irak'ın yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

        Kaçırılan 18 işçiden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı, yaklaşık iki hafta önce Basra'da serbest bırakılmıştı.

        Bağdat’ta Sadr bölgesinde bir stadyum inşaatında çalışan 18 Türk işçi, bir Şii grup tarafından kaçırılmıştı.

        Nurol Holding CEO'su Uğur Doğan, şirketinin Bağdat'taki şantiyesinde çalışırken kaçırılan Türk işçilerle ilgili Reuters'a bilgi verdi.

        Doğan, "İşçiler Iraklı yetkililerce ifadelerinin alınmasının ardından bugün ya da yarın Türkiye'ye getirilecek" dedi.

        ERDOĞAN'DAN TEBRİK VE GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı nezaretinde elçilik binasına gelen işçilerden ikisi ile telefonla görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan'ın görüştüğü Büyükelçi Kaymakcı'yı ise tebrik ettiği belirtildi.

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla özel uçak "ANA", Irak'ta serbest bırakılan Türk işçileri Türkiye'ye getirmek üzere Bağdat'a hareket edecek.

        “ÖNEMLİ BİR BAŞARI”

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise Türk işçilerin serbest bırakılmasına ilişkin, "Ailelerinin gözü aydın, milletimizin gözü aydın. Çok şükür bu badireyi de Türkiye kazasız belasız böylece atlatmış oldu" dedi.

        Ordu Valiliğini ziyareti sırasında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kurtulmuş, Bağdat'ta kaçırılan Türk işçilerin serbest bırakılmasına ilişkin, "Zaten işçilerin ilk günden beri nerede olduğu, ne şekilde, hangi şartlarda tutulduğu ile ilgili bilgilerimiz vardı. Sürekli ilk günden itibaren bırakılmaları ile ilgili bir ince diplomasi uygulanıyordu. Bu süreçte işçilerimizin bırakılmış olması hakikaten Türkiye için önemlidir. Önemli bir kazanımdır. Önemli bir başarıdır" diye konuştu.

        Bu kadar uzun süre tutulan işçilerin her birine "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Ailelerinin gözü aydın, milletimizin gözü aydın. Çok şükür bu badireyi de Türkiye kazasız belasız böylece atlatmış oldu. Ancak bu işçilerin kaçırılması ile birlikte bir şey daha net ortaya çıktı ki ne yazık ki bizim coğrafyamız da neredeyse hiç kimse emniyet içerisinde değildir. Hiçbir siyasi fonksiyonu olmayan, hiçbir şekilde ülkeler arasında ya da herhangi bir ülkenin kendi iç karışıklığı içerisinde en ufak bir sorumluluğu ve en ufak bir etkisi olmayan işçi kardeşlerimizin kaçırılıyor, bir türlü rehin tutuluyor olması, Irak'ta bölge ülkelerinde ve diğer ülkelerde ne kadar büyük bir istikrarsızlığın olduğunun da açık bir göstergesidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ