Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail askerlerinin vurduğu 13 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti!

        ​Beytüllahim yakınlarındaki Ayda mülteci kampındaİsrailaskerleri tarafından gece saatlerinde karnından vurularak yaralanan Abdurrahman Mustafa (13), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

        Filistin Kızılayı Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada,İsrailaskerleri ile Yahudi yerleşimcilerin artan saldırıları ve yaşanan son gelişmeler ışığında Batı Şeria ve Kudüs'te bulunan tüm merkezlerde olağan üstü hal ilan edildiği belirtildi.

        Nablus'un güneyinde bulunan Urif köyünde, bir grup Yahudi yerleşimci Filistinlilere ait tarım arazilerini ateşe verdi. Çıkan yangını söndürmeye çalışan Filistinli gençler ile bölgeye gelenİsrailaskerleri arasında arbede yaşandı. Olaylar esnasında 1'i gerçek mermiyle olmak üzere 2 Filistinli yaralandı.

        FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

        Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria ve Kudüs'te rastgele işlenen cinayet, gözaltı, evlere baskın ve gasp gibi Yahudi yerleşimciler ileİsrailaskerlerinin bölgedeki gerginliği tırmandırmaya yönelik tutumları veİsrailsaldırılarını şiddetle kınadığı ifade edildi.

        Doğu Kudüs'ün İseviyye mahallesinde 3 Ekim'de öldürülen Filistinli Fadi Allon'un (22) evi etrafındaİsrailpolisi ve Filistinliler arasında çatışma yaşandı.

        Aksa Genel Müdürü Ömer Kisvani, Mescid-i Aksa'yaİsrailaskerinin korumasında 138 Yahudi yerleşimcinin girdiğini veİsrail'in kısıtlamalarından dolayı mescitte neredeyse hiçbir Müslümanın bulunmadığını ifade etti.

        İsrail'in uygulamalarını protesto eden Filistinliler, Kudüs'te dükkan ve iş yerlerini açmadı, çocuklarını okullara göndermedi.

        Sadece fırın ve eczanelerin açık olduğu şehirde, yüzlerceİsrailaskeri ve polisi ise köşe başlarını tuttu. Ayrıca şehir balonlara yerleştirilen kameralar ve polis helikopterleri tarafından da aralıksız gözetleniyor.

        Netanyahu, ülkedeki son saldırıların yansımalarını görüşmek üzere üst düzey güvenlik yetkilileriyle olağanüstü toplantı yaptı.

        EskiİsrailDışişleri Bakanı veİsrailEvimiz Partisi Genel Başkanı Avigdor Liberman,İsrailhükümetine, Filistin yönetimine para aktarmayı (ticari faaliyetlerden alınan vergilerin Filistin yönetimine verilen kısmı) ve yöneticilere kolaylıklar sağlamayı durdurması çağrısında bulundu.

        Liberman, liderliğini Şeyh Raid Salah'ın yaptığı Filistin 1948 İslami Hareketi'nin kuzey kanadının yasa dışı ilan edilmesi gerektiğini istedi.

        Nablus'un Avrif beldesinde çıkan arbededeİsrailaskerlerinin kullandığı gerçek ve plastik mermiler sonucu 8 Filistinli yaralandı. Göz yaşartıcı gazdan etkilenen onlarca kişinin tedavisi ise olay yerinde yapıldı.

        Halil kentinin Babu ez-Zaviye Mahallesinde ve El-Arrub Mülteci Kampı'nda, Ramallah'ın Silvan ve Bitunya beldelerinde, Ramallah ile Kudüs arasında yer alan Kalendiya askeri kontrol noktası yakınlarında ve Doğu Kudüs'teki Ebu Dis beldesinde Filistinliler veİsrailaskerleri arasında gerilim yaşandı. Olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

        İsrailaskerlerinin, sabah saatlerinde Batı Şeria'nın Cenin, El-Halil ve Nablus kentlerinde düzenlediği baskınlarda en az 30 kişi yaralandı, 3 kişi de gözaltına alındı.

        Beytüllahim kentinde el yapımı bombanın askeri noktaya atılması sonucu 1İsrailaskerinin yaralandığı öne sürüldü.

        KUDÜS'TE İSRAİL GÜÇLERİ ARTIRILIYOR

        İsrailİç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne, "Kudüs çevresinde güvenliğin artırılması için önlemler alındı. 300 sınır muhafızı bölgede konuşlandırıldı. Gözaltı operasyonları için özel polis gücü gönderildi" dedi.

        Ardenne,İsrailkimliği taşımayanların Eski Şehre giremeyeceğini belirterek, Kudüs'te bir halk terörüyle karşı karşıya olduklarını iddia etti.

        Ramallah kentindeİsrailaskerleri ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda 10 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

        ABBAS'TAN ULUSLARARASI KORUMA TALEBİ

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'den (BM) Filistin halkı için uluslararası koruma talep ettiği açıklandı.

        Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Netanyahu'nun üst düzey güvenlik yetkilileriyle gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda alınan "Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen eylemlerin faillerinin evlerinin yıkılması, Batı Şeria'dakiİsrailaskeri gücünün arttırılması, Batı Şeria ve Kudüs'teki olaylara katılan Filistinlilere yönelik idari gözaltılar, Mescid-i Aksa ile Eski Şehir'den uzaklaştırma gibi bir dizi önlemler alınması" gibi kararları "ırkçı ve uluslararası kanunun ihlali" olarak nitelendirdi.

        İsrailordusuna ait bir savaş uçağının, Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

        Saldırıda Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait noktaların hedef alındığı ve bunun dün Gazze'denİsrail'e atıldığı iddia edilen bir rokete karşılık yapıldığı ileri sürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ